Uzundere
Uzundere ilçesi Erzurum ilimize bağlı 21 ilçesinden biridir. Bu ilçemiz şehir merkezine yaklaşık 84 km uzaklıktadır. İlçemize ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.
Uzundere ilçesi tarihi kültürü doğası her şeyi tıpa tıp Tortum ilçemizle aynıdır. Zaten Uzundere ilçemiz 1987 yıllına kadar Tortum ilçemize bağlı bir köydü. Bu tarihte ilçe olma statüsüne kavuşmuştur.
İlçemiz Karadeniz bölgesine çok yakın olduğunda iklim ve bitki örtüsü olarak Karadeniz iklimi görülmektedir. Oraya adım atar atmaz her yanınız yeşillik kaplıyor. Her taraftan yeşilliğe merhaba diyorsunuz. Bu yönü ile bile insan buraya gelir. Herkes buraya önyargı ile yaklaşır. Ama öyle değil burada bulunan doğal güzellikler ülkemizde çok az yerde bulunmaktadır. özellikle Tortum ilçemizde ortak sınır kullanan Tortum Şelalesi ve Tortum gölü size buranın saklı bir cennet olduğunu hissettiriyor.
Uzundere İlçemizin Gezi Rehberi:
Orta Cami: Bu cami ilçemizin sınırları içerisinde bulunur. Kim tarafında yapıldığı beli olmayan cami çok şirin bir bahçesi bulunmaktadır. yakın zamanda restore edilmiştir. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi camiyi ziyaret etmelisiniz.
Öşki Kilisesi: İlçemize bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunur. Bu kilisenin yapılışı Bagratlı Kralı III. David tarafından 10.yy sonunda yaptırılmış bir manastır kompleksidir. Kilise değişik süslemeleri göz kamaştırıyor. İlçede bulunan bu kilise dışında baktığınızda mimarisi ile sizi büyülüyor. Zamanın vermiş olduğu tahribat yüzünde okunmaktadır. Yakın zamanda restore edilmesi bekleniyor.
Tortum Gölü: Tortum Gölü Tortum ilçesi ve Uzundere ilçesinin ortak sınırında bulunan bu göl birçok güzelliğe hizmet etmektedir. Gölün oluşumu ise şöyle olmuştur. 18. Yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanmış ve bu alanda Tortum Gölü oluşmuştur. Gölün güney tarafında kuş cenneti bulunur. Burada her türden farklı kuşlar bulunur. Burada mesire yeri de bulunur. Yaz mevsiminde buraya gelen ziyaretçiler piknik yapma olanağına sahiptir. bu göl Heylan Set Gölleri grubuna girer.
Tortum Şelalesi: Bu şelale 48 metre yüksekliği ile dünya üzerindeki en yüksek 3. Şelale konumuna sahiptir. Bu özelliği ile yerli yabancılar için uğrak bir yer olmuştur. ilçemizin sınırında bulunan bu şelale oluşumu hakkında kısa bir bilgi verelim. 18. Yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanmış ve bu alanda Tortum Gölü oluşmuştur. Göl ile birlikte oluşan Tortum Şelalesi, 22 metre genişliğe sahip olup tam 48 metre yükseklikten dökülmektedir. Bu kadar yükseklikten akan suyun oluşturmuş olduğu manzarayı hayal edebiliyor musunuz. Buraya gelenler için bir balkon yapılmıştır. ziyaretçiler bu balkona çıkıp Şelale suyun nasıl dans eder gibi aşağıya indiğiniz izleyebiliyorsunuz. Yok ilahi ben yakında izleyecem diyorsanız balkondan inen merdivenlerden aşağı doğru inin şelalenin altında kendinizi bulacaksınız. Burada akan su sizi sırılsıklam yaş edebilir. Hiç umurunuzda olmaz gerçekten o kadar güzel bir serinliği var ki anlatılmaz yaşanılır. Şelalenin yanında bulunan mesire yerleri ziyaretçiler piknik yapmaktadır. sevdiklerinizle birlikte çok güzel zaman geçirmektedir. İlçemizde yöre halkı arasında bu şelale Sudökülen olarak adlandırılmıştır. Ayrıca dipnot olarak geçirecek olursak Dünyada 1. Ve 2. Yükseklikte bulunan şaleleri de size tanıtacak olursak ; Dünyanın en yüksek şelalesi 120 metre ile Afrika’da bulunan Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi, en yüksek ikinci şelale ise 51 metre yükseklik ile Amerika’da bulunan Niagara Şelalesi’dir.
Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka Tortum gölü Ve Tortum Şelalesini görmelisiniz. Ayrıca buradan ayrılmadan Çağ Kebabını yemelisiniz.