Yeşil Türbe
Bursa ilimizin Yıldırım ilçesinde bulunan Dünyada ve ülkemizde eşsiz bir yapıya sahip olan Yeşil Türbe ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.
Bursa Yeşil Türbe
Bursa İlimizden bulunan bu türbe Osmanlı Devletinin ikinci kurucusu sayılan Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi tarafında inşa edilmiştir. Öncelikle Mehmet Çelebi için kısa bir bilgi verelim. Çelebi yıldırım Beyazıt’ın oğludur. 34 yıllık hükümdarlık yapmıştır. Bu hükümdarlık döneminde birçok zafer kazanmıştır. Burada Mehmet Çelebi hükümdarlığını önemli hale getiren bir olayda biraz bahsetmek istiyoruz. Osmanlı Devleti 1402 yıllında Timur Devleti ile büyük bir savaşa girmişti. Osmanlı Devleti Çok büyük bir kayıp vermişti. Savaştan sonra yıkılma derecesine gelen Osmanlı Devleti kardeşler arasında 11 yıl taht kavgası sürmüştür. Mehmet Çelebi kardeşlerini yenip Devletin başına geçmiştir. Osmanlı Devletini yeniden kurmuştur adeta. Bu yüzden Mehmet Çelebi Osman Beyden sonra ikinci kurucu sayılır. İşte bununla birlikte Osmanlı Devleti yeniden şahlandıran Çelebi kendisi için ve Devletin dimdik ayakta olduğunu göstermek için dünyada eşsiz bir türbe yapılması istenmiştir. Bu türbenin mimarlığını da Hacı İvaz Paşa yapmıştır. Bu türbe tek bir çivi kullanılmadan 40 gün gibi bir zamanda eşsiz bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu yapı Bursa’nın sembollü olmuştur. Şehrin her tarafında görülen yapı kapısında tanıtma levhası bulunmaktadır. İçeride değişik ve özgün süslemeleri ile adeta insanı büyülemektedir. Kapısında çini süslemeleri ile türbeye ayrı bir renk katmıştır. Duvarlarında bulunan turkuaz ve yeşil renkli çini süslemeleri ile Yeşil türbe ismini almıştır. İlk bakışta baktığınızda tek katlı görünen türbe beşik tonozlu mezar odası ve üzerinde yer alan sandukaların bulunduğu salonla beraber iki katlıdır. Bu türbe 8 sanduka bulunmaktadır. Bunlardan biri Mehmet Çelebi’ye aittir. Diğerleri ise oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait sekiz sanduka bulunmaktadır. Bu türbede gün içerisinde kuran-ı kerimler okunup dualar edilir. Özellikle Ramazan ayında birçok ziyaretçi gelmektedir. Hem tarihi yapıyı ziyaret ediyorlar. Hem dua edip adak adıyorlar. Bu yapı 1855 yıllında Bursa da meydana gelen depremde BÜYÜK BİR hasar almıştır. 1864 yıllında yapılan onarımla bugünkü şeklini vermişlerdir. Daha sonra birçok kez onarılan yapı en son (2007-2009) yıllarında Bursa Valiliği, Kültür Turizm Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile tekrar onarılmıştır. Ayrıca buna da değinmeden geçmek istemiyorum Bu yapı birçok kitaba ve şiire konu olmuştur. Evliya çelebi notlarında bu türbe de bahsetmiştir.
Ahmet Hamdi Tanpınar; Bursa’da Zaman adlı şiirinde şöyle seslenmektedir.
Yeşil Türbe’sini gezdik dün akşam
Duyduk musiki gibi zamandan
Çinilere sinmiş Kur’an sesini…
Ayrıca Suat Asral dizelerinde de şöyle dökülmektedir.
“Bursa’nın altın kubbelerinde
Güneşler doğar, güneşler batar…
Yeşil’de bir tepe üzerinde
Çelebi Mehmed yatar…” şeklinde ifade edilmektedir.
Sonuç olarak yolunuz bu ilimize düştüğünde mutlaka gelip görmeniz gereken bir yapıdır. Bursa ilimizin sembolü ve aynı zamanda ülkemizin eşsiz bu eseri görmenizi tavsiye ediyoruz.
Yeşil Türbe Nerede?
Yeşil Türbe, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Yeşil Mahallesinde bulunur.
Yeşil Türbe Nasıl Gidilir?
Terminal’den Bursa belediyesi BURULAŞ ’a ait 99 numaralı otobüs hattıyla ulaşabilirsiniz. Mudanya’ya feribot ile geldiyseniz F3 otobüs hattıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.