Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 33 Yer!
Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 33 Yer! Nereler Gezilir , Nereye Gidilir? Çanakkale 519.793 toplam nüfusu ile Marmara Bölgemizde bulunan turistik bir ildir. Çanakkale ilimize bağlı 12 ilçe bulunur. Çanakkale ilimiz tarih dokusu ile bilinmektedir.
Çanakkale Gezilecek Yerler
İlimiz hakkında uzun bir yazı yazdık isteyen olursa Burada OKUYABİLİR. Şimdi ise ilimizde en gözde 10 yeri seçtik onları siz değerli okurlarımızla paylaşmaya karar verdik. İşte 10 güzide yer…
Göz at ;
- Çanakkale Gezilecek Yerler
- Çanakkale’de Gezilecek 10 Yer
- Çanakkale Gece Hayatı
- Aynalı Çarşı
- Çanakkale Otelleri ve Çanakkale Otel Fiyatları
- Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- Çanakkale Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Gelibolu Otelleri ve Gelibolu Otel Fiyatları
- Türkiye’nin en iyi korunmuş köyü
- İstanbul’dan Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?
Aynalı Çarşı
Aynalı çarşı diğer adı ile Halyo Çarşısı Çanakkale kent merkezinde bulunan Kapalı çarşıdır. 1890 yıllında Musevi bir lider tarafında kurulmuştur. 1915 yıllında Çanakkale savaşı sırasında İngilizler ahır olarak kullanmışlardır.
İçinde ayna adı verilen At Gözlükleri satıldığı için Aynalı çarşı denilmiştir. Günümüzde birçok hediyelik eşya bulunabileceğiniz bir çarşıdır.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Kent merkezinde bulunur. Çanakkale tarihi bir kent olduğundan dolayı birçok antik kent yeri bulunmaktadır. Yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler burada sergilenmektedir.
Burada 12.747 arkeolojik eser, 15.237 sikke ve 2.714 adet etnoğrafik eser koruma altına alınıp müzede sergilenmektedir. Yolunuz düşerse ziyaret edip tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Mıhlı Şelalesi
Çanakkale ve Balıkesir sınırları arasında Kaz Dağları Bölgesinde yer alan Mıhlı Şelalesi görülmesi gereken doğal güzelliğe sahip yerlerdendir. Muhteşem güzelliğe sahip Mıhlı Şelalesinin oluşturduğu ve şelalenin hemen altında yer alan göletin serin sularında yüzmek mümkün.
Şelalenin çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Doğa yürüyüşüne uygun olan Mıhlı Şelalesinin az ilerisinde Roma Döneminden kalma kemerli bir köprü bulunmaktadır.
Başdeğirmen Köprüsü olarak anılan bu köprü tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Mıhlı Çay üzerinde tek geçiş noktası olan bu tarihi köprüden karşıya geçebilirsiniz.
Çanakkale Deniz Müzesi
Kent merkezinde bulunur. Çimenlik kalesinde bulunan bu müzeyi mutlaka görmelisiniz. Ama görmeden önce size kısa bir uyarı yapayım. Çanakkale’de bulunan şehitlikleri gezip ondan sonra bu müzeye gelmelisiniz.
Çünkü bu Çanakkale savaşını anlatan resimler ve maketler bulunur. Şehitlikleri gezdikten sonra buraya gelirseniz 1915 ruhunu çok iyi yaşarsınız. Müze yetişkinler 7 tl öğrencilere ücretsizdir.
Gelibolu Tarihi Milli Parkı
Gelibolu Yarımadasının güney ucunda bulunan tarihi milli parkın büyük bir kısmı Eceabat ilçesinde yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 33 bin hektarlık büyük bir alanda yer almaktadır.
Çanakkale’de savaşın geçtiği alanları kaplamaktadır. 1973 yılında kurulan milli park içinde 60 bin Türk askerinin mezarı yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Truva Antik Kenti
Tarihte önemli olaylara şahitlik eden Çanakkale ilimizde bulunur. 1998 yıllında UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır. Truva bölgesi bugün ziyaretçilerin sıkça uğradığı bir yerdiği tam olarak Hisarcık’da bulunur. il merkezine 30 km uzaklıktadır. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.
Gökçeada
Ege Denizinde yer alan iki adadan biri olan Gökçeada ülkemizin en büyük adasıdır. Bu muhteşem ada mutlaka gezilmeli.
Bozcada
Bozcaada ülkemizin en büyük üçüncü adası olma özelliğine sahiptir. Bozcaada eski zamanlara dayanan tarihi, kendine özgü mimari yapıları, masmavi denizi ve doğal güzelliği ile gelenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Assos Antik Kenti
Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köyünde yer almaktadır. Assos Antik Kenti; MÖ. 2000 yıllarında Lelegler tarafından kurulmuştur. Roma Döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan bu antik kentte çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.
Kentin ortasında çevresi surlar ile kaplı akropol kısmı bulunmaktadır. Kentin en yüksek noktasında Athena Tapınağı bulunmaktadır. Bu tepenin eteklerinde ise tiyatro kısmı bulunmaktadır.
Assos Antik Kentinden günümüze sağlam olarak ulaşan Athena Tapınağı, tiyatro, mezarlık alanı nekropol ve akropol kısmıdır. Bu antik kentte Athena Tapınağı mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Ayrıca Assos Kentinin iki limanından biri olan Assos iskelesi görülmesi gereken yerlerdendir. Günümüzde Assos İskelesi halen kullanılmaktadır. İskelenin çevresinde restoran ve kafeler bulunmaktadır. Burada muhteşem manzaraya karşı oturup lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca bu bölgede denize girmek mümkün.
Kaleköy
Çanakkale ilimizin Gökçeada ilçesinde bağlıdır. Bu köy eski bir Rum köyüdür. Köy ismini burada bulunan Antik kaleden alıyor.
Köyde yaşayan genelde göçle gitmiş daha sonra kafa dinlemek için yada emeklisi gelenlerin yaşadığı bir köydür. Tepeden kurulan bu köy görülmeye değer bir yerdir.
57. Alay Şehitliği ve Anıtı
İtilaf Devletleri, Deniz savaşı ile ilerlemeyince Askerlere kara savaşını emreder. İşte Çanakkale Kara Savaşlarının başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarması sonucu gerçekleşen 57. Alayın tamamın(628 asker) şehit olduğu yerdir. 1992 yıllında 57. Alay’a ithafen yapılan sembolik bir şehitliktir.
Fatih Cami
Çanakkale kent merkezinde bulunan Fatih Cami, 1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra zarar gören cami, 1862 yıllında Sultan Abdulaziz tarafında tamamen yenilenmiştir. Ayrıca 1904 yıllında Sultan II. Abdülhamid tarafında tekrar onarım görmüştür. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.
Namazgâh Tabyaları
Namazgâh Tabyaları veya diğer ismi ile Rumeli Aziziye Tabyası Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunur. Bu yapı Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir. Çanakkale Boğazının en dar noktasına yaptırılan ilk ve en büyük tabyadır. Buraya gelirseniz mutlaka ziyaret edin. Askerlerin burada Cuma ve Bayram namazı kıldıkları için Namazgah Tabyası denilmiştir.
Çanakkale Saat Kulesi
Çanakkale kent merkezinde bulunan Çanakkale Saat Kulesi, 1896 yıllında dönemin Çanakkale İtalyan Konsolosu Vitalis Gaptirole’nin katkısıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından inşa edilmiştir. Saat kulesi 5 katlı olup 20 metre Yüksekliğindedir. Buraya birçok yerli ve yabancı turist tarafında ziyaret edilmektedir.
Bozcaada Nerede, Nasıl Gidilir
12 koy ve 12 buruna sahip olan Bozcaada’nın etrafında 17 küçük adacık yer almaktadır. Bölgenin en önemli turizm bölgesi yeri olan Bozcaada doğal güzelliği yanı sıra tarihi kalıntıları ile de ön plana çıkmaktadır. Bozcaada’nın tarihini yakından tanımak için Bozcaada müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bozcaada’nın serin deniz sularında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ada içerisinde çok sayıda konaklama alanları bulunmaktadır.
Kale-i Sultaniye(Çimenlik Kalesi)
Çanakkale Kent merkezinde bulunan Kala-i Sultaniye günümüzdeki adıyla Çimenlik Kalesi, 1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir.
Kilitbahir Kalesi
Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde yer alan Kilitbahir Kalesi Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında Çanakkale Boğazını kontrol etme amacıyla inşa edilmiştir.
Gökçeada Nerede, Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin En büyük adası olan ve Ege Denizinin kuzeyinde yer alan Gökçeada Çanakkale’ye bağlı bir adadır.
Afrodit Kaplıcaları
Çanakkale ili, Ayvacık ilçe sınırında bulunan Afrodit Kaplıcaları, gezilip görülmeye değer bir şifa kaynağıdır.
Dardanos Plajı
Çanakkale kent merkezi sınırlarında bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ait Dardanos Plajı yaz aylarında insan akınına uğramaktadır. Üniversiteye ait plaj halka da açıktır. Uzun bir plaj değil. fakat suyu ve kumu gayet güzeldir. Burada tesis de bulunur. Farklı türlerde yeme – içme hizmeti sunulmaktadır.
Kabatepe Kumsalı
Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Kabatepe Kumsalı, Egenin en temiz sularında denize girme imkânı sunan harika bir yerdir. Burada denize girebilir veya piknik yapabilirsiniz.
Akbaş Şehitliği
Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Akbaş Şehitliği, 1945 yıllında inşa edilen 6 metre boyunda bir şehitliktir. Çanakkale savaşında birçok asker yaralanmıştır.
Güzelyalı Plajı
Çanakkale kent merkezine bağlı Güzelyalı Köyünde bulunan bir plajdır. Çanakkale Merkez’de denize girebileceğiniz az sayıdaki plajlardan biridir. Suyu gayet temizdir. Burada konaklayabileceğiniz birkaç tesis ve kamp alanı bulunuyor. Bunun dışında plajda kafeterya binası, vitamin bar, tuvalet-duş-soyunma kabinlerinin yanı sıra denize ulaşımı sağlayan engelli platformu yer alıyor. Buraya yaz aylarında insanlar akın etmektedir. Hem güzel bir gün geçirmek hem de serinlemek için plaj yolunu tutuyorlar.
Soğanlıdere Şehitliği
Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Soğanlıdere Şehitliği, 1915 yıllı Çanakkale Savaşı zamanında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiş bir şehitliktir.
Seramik Müzesi
Çanakkale kent merkezinde bulunan Seramik Müze binası, 1905 yıllında erkek hamamı olarak inşa edilen bina daha sonra müzeye çevrilmiştir. Bu müze de Çanakkale yöresine ait seramikler sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse bu yapıları mutlaka ziyaret edin.
Büyük Anafarta Şehitliği
Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Büyük Anafarta Şehitliği, 2005 yıllında burada yatan 749 askerin anısına inşa edilmiştir. Burada şehitliğin üzerinde şehitlerin ismi yazılıdır. Buraya yolunuz düşerse bu şehitliği mutlaka ziyaret edin.
Bigalı Kalesi
Bigalı Kalesi, Gelibolu-Eceabat yolu üzerinde, İlçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan tarihi bir kaledir. Kale 1807 yıllında III. Selim zamanında temeli atılıyor. Fakat Kale bitmeden 3. Selim Vefat ediyor. Kale 1822 yıllında II. Mahmut döneminde tamamlanıyor.
Namık Kemal Mezarı
Vatan ve hürriyet şairi olarak bilinen Namık Kemal, Türk Edebiyatında önemli bir yeri vardır. Şair 21 Aralık 1840 yıllında Tekirdağ ilimizde doğdu. Çok sayıda eser kaleme almıştır. Türk Milliyetçiliği öncülerinden, Genç Osmanlı hareketin mensubu yazar, şair ve gazetecidir. 9 Temmuz 1872’de Gelibolu’ya mutasarrıf olarak atanıp burada yaklaşık 6 ay görev yapmıştır. Daha sonra dönemin padişahı tarafında Yunanistan’a sürgün edilmiştir. 2 Aralık 1888 yıllında Yunanistan Sakız Adasında Vefat etmiştir. Çanakkale iline getirilip defnedilmiştir.
Ayazma Mesire Yeri
Çanakkale ili, Bayramiç ilçe sınırında bulunan Ayazma Mesire Alanı, sevdiklerinizle birlikte harika bir gün geçirebileceğiniz muhteşem manzarası ile size kendini hayran bırakacak bir yerdir.
Bozcaada Meryem Ana Kilisesi
Bozcaada Meryem Ana Kilisesi, Çanakkale ili, Bozcaada ilçe merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde bulunur.
Gelibolu Mevlevihanesi
Askeri hastanenin bulunduğu alanda yer alan Gelibolu Mevlevihane’si dünyanın en büyük Mevlevihane’si olma özelliğine sahiptir. 1656 yılında Ağazade Mehmet Dede tarafından saray mimarlığı yapmış olan Mimar Mustafa Ağa yapmıştır.
Gelibolu Feneri
Çanakkale ili, Gelibolu ilçe sınırında bulunan Gelibolu Feneri, 1856 yılında gemilere yol göstermesi amacıyla yapılan bir tarihi yapıdır.
Halim Bey Konağı Kent Müzesi
Çanakkale ili, Biga ilçe sınırında bulunan Halim Bey Konağı Kent Müze binası, 1900 yılında Halim Bey tarafından inşa edilmiştir. Avrupai tarzda bir mimariye sahiptir. II. Derecede tarihi eser ilan edilip koruma altına alınan Halimbey Konağı 2004 yılında restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. 2010 yıllında Kent müzesi olarak hizmette açılmıştır. Üç katlı binada çok sayıda eser sergilenmektedir.( kılıç, tabanca, gazeteler, bindallı, cep saatleri, radyo, çeyiz malzemeleri ve gelinlikler gibi…) Buraya yolunuz düşerse bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.