Iğdır Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 20 Yer!
Iğdır Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 20 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Iğdır, Doğu Anadolu Bölgemizin şirin bir ilidir. Bu ilimize bağlı 4 ilçe vardır. İlimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler giderken ilimize hediye olarak tarihi yapılar bırakmışlardır.
Iğdır Gezilecek Yerler
İlimizde sayısız tarihi yapı bulunmaktadır. Bu yapıların uzunca yer aldığı Iğdır Gezi Rehberinde Okuyabilirsiniz. Okumak için TIKLAYINIZ. Şimdi de siz değerli okurlarımız için 10 gözde yapıyı seçtik. Umarım beğenirsiniz…
Göz at ;
- Iğdır Gezilecek Yerler
- Iğdır’ın İlçeleri
- Iğdır Gece Hayatı
- Iğdır’da Gezilecek 10 Yer
- Iğdır Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Iğdır Otelleri ve Iğdır Otel Fiyatları
Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
Bu müze ilimizin merkezinde bulunur. 1915-1920 yıllında Ermeniler tarafında katledilen şehitleri sembolize eder. Bu anıt 350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır.
Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. 1997 yıllında başlanan müze 1999 yıllında hizmette girmiştir.
Müze de bir kütüphane bulunmaktadır. Müze de 570 adet kitap, 260 adet resim (cinayet resimleri), 1973-1985 yılları arasında Ermeni terör örgütü ASALA tarafından öldürülen diplomatların fotoğrafları korunmaktadır.
Leylek Heykeli
Iğdır ilimize ilk girişte devasa iki büyük Leylek Heykeli ile karşılaşabilirsiniz. Leylekler şehri olarak bilinen Iğdır’da leylek dört mevsim boyunca burada yaşarlar. bu nedenle Leylekler kenti denilmiştir. Şehrin her tarafında leylek görebilirsiniz.
Tuz mağaraları
Bu mağara Tuzluca ilçemizde bulunur. 55 dönümlük bir araziye sahiptir. Tahmini Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitedir. Günlük 60 ton tuz çıkartılır.
Buraya solunum hastası olan birçok kişi gelir. Burada bulunan mağaralar bu hastalıklara iyi gelir.
Köroğlu Kalesi
Bu kale ilimize bağlı Tuzluca ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Köroğlu, bu kaleyi gözetleme kulesi olarak kullanırdı. Rivayete göre Aras Nehrin güvenliğini sağlamak için inşa edilmiştir.
Koçbaşı Mezar Taşları
Bu mezar taşları Karakoyunlu devleti zamanında kalmıştır. Tarihi aydınlatmak adına önemli bir yere sahip bu mezar taşları ilimizin her tarafında bulunur. En yoğun görülen yer ise Karakoyunlu ilçe sınırıdır.
Meteor Çukuru
İl merkezinden yaklaşık 42 km uzaklıkta Karakoyunlu’ya bağlı Korhan Yaylası sınırları içerisinde yer alan bu çukur 1892’de bir gök taşının düşmesiyle meydana gelmiş büyük bir çukurdur.
Dünyada büyüklük ve derinlik açısından Arizona’da bulunan Barringer Krateri’nden sonra 2. sırada gelir. Genişliği 35 metre, derinliği ise yaklaşık 60 metredir.
Aynı zamanda çukurun etrafında işlenmiş taşlara rastlanmak da mümkündür. çukurun etrafı ve manzarası görmeye değer yerlerden biridir.
Gökdekli Kümbeti
Aralık İlçemize 15 km uzaklıkta olan bu kümbet yöre halkı içinde önemli bir yere sahip olan Hacı İbrahim Gökdek adına yaptırılmıştır. Kümbetin içinde üç farklı mezar bulunmaktadır.
Bu mezarların kime ait olunduğu yönünde bilgi yoktur. Günümüzde onarım yapılmadığında harabe şeklinde bu kümbet onarılmayı beklemektedir.
Ahura Harabeleri
İlimize bağlı Aralık ilçe merkezine 18 km uzaklıktaki Ahura harabeleri Ağrı Dağının kuzey yamaçları üzerindeki Yakup Vadisinde bulunmaktadır.
1,750 metrede bulunan harabe, M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuştur. Burada yapılan çalışmalar sonucu birçok tarihi yapıya ulaşılmıştır.
Harman Döven Kervansarayı
İlimize 15 km uzaklıkta bulunan Harmandöven köyünde bulunur. Bu kervansaray Batum Tiflis Bakü Şirvan Divin ve Anı’den gelen kervanların konaklama yeri olarak kullanılmıştır.
12.asırda Surmari Emri Şerafettin Ejder tarafından yaptırılmıştır. Zengin süslemeleri ve motifleri ile göz kamaştırmaktadır. Selçuklulara ait bu Kervansaray 2008 yıllında restore edilip hizmette açılmıştır.
Karakale Harabesi
İlimize bağlı Tuzluca ilçesinin sınırında bulunur. Ermenistan sınırında yer alır. Bu yerleşim yeri tarihte en eski yerleşim yeri olarak bilinir.
Dünyanın ilk fuarı burada yapıldığı söylenmektedir. 1664 ve 1840 yıllında meydana gelen depremlerle burası büyük zarar görmüştür.
Hacı İbrahim Gödekli Kümbeti
Iğdır ili Aralık ilçe sınırında bulunan Hacı İbrahim Gödekli Kümbeti, kesin olarak belli olmasa da 1907 yıllında Hacı İbrahim adına inşa edilmiştir. Siyah kesme bazalt taşından inşa edilen bu kümbetin mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Kümbetin içinde üç farklı mezar bulunmaktadır. Bu mezarların kime ait olunduğu yönünde bilgi yoktur. Günümüzde onarım yapılmadığında harabe şeklinde bu kümbet onarılmayı beklemektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu yapıyı ziyaret edin.
Ahura Harabeleri
Iğdır ili, Aralık ilçe sınırında bulunan Ahura Harabeleri, M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuştur. Ahura Harabeleri; Ağrı Dağının kuzey yamaçları üzerindeki Yakup Vadisinde bulunmaktadır. 1,750 metrede bulunan harabe gezilip görülmeye değer tarihi bir yerdir. Burada yapılan kazılarda birçok tarihi kalıntıya rastlanılmıştır.
Harmandöven Kervansarayı
Iğdır kent sınırlarında bulunan Harmandöven Kervansarayı, XII. yüzyılda Surmari Emri Şerafettin Ejder tarafından inşa edilmiştir. Bu kervansaray, Batum Tiflis Bakü Şirvan Divin ve Anı’den gelen kervanların konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Zengin süslemeleri ve motifleri ile göz kamaştırmaktadır. Selçuklulara ait bu Kervansaray 2008 yıllında restore edilip hizmette açılmıştır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.
Iğdır Kalesi
Ağrı Dağının kuzey yamacında 2120 rakımlı Kara kaya tepesi üzerinde bulunan Iğdır Kalesi veya diğer adıyla Korhan Kalesi, 11’inci yüzyılda Oğuz Türkleri tarafından inşa edilmiştir. Kesme taştan inşa edilen bu kale gezilip görülmeye değerdir. Merdiven yardımıyla inilen kalede su sarnıcı bulunmaktadır. Kale uzun yıllar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Fakat günümüzde defineciler tarafında resmen yok etmişlerdir.
Karakale (Sürmeli Kalesi)
Tuzluca ile Iğdır arasında bulunan Karakale veya diğer adıyla Sürmeli Kalesi, Kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Dedekorkut Hikayelerinde ismi sıkça geçen bu kale, 1044’e kadar Ani Bagrathan’nın elinde bulunuyordu. 1047 yıllında Bizanslıların eline geçti. 1064 yıllında ise Selçukluların eline geçti. Kale buna benzer çok sayıda medeniyet ve topluluğa hizmet etmiştir.
Asma Köyü Cami
Iğdır il sınırlarında bulunan Asma Köyü Camii, Kimler tarafında ve ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Köyün güneyinde bulunan bu yapı bir mezar veya mağaradan camiye dönüştürüldüğü düşünülmektedir. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi ve gizemli camiyi ziyaret edin.
Aralık Ortaköy Cami
Iğdır ili, Aralık ilçe sınırında bulunan Aralık Ortaköy Camii veya diğer adıyla Yetim Cami, yapım tarihi tam olarak beli olmasa da 1911 yıllında köy eşrafından Hacı Muharrem tarafında inşa edildiği düşünülmektedir.
Kul Yusuf Kümbeti
Iğdır kent sınırları içerisinde bulunan Kul Yusuf Kümbeti 1485 yıllında Kul Yusuf adlı bir zat için inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bu kümbet günümüzde neredeyse yok olmak üzeredir. Çünkü bakımsızlıktan dolayı her geçen gün daha çok yıkılıp harap durumuna düşmektedir. İçinde yatan zat ile ilgili tarihte pek bilgi bulunmaktadır. Fakat yapılan türbeye bakılarak önemli bir zat olduğu anlaşılmaktadır. Tamamen yok olmadan gelip görmenizi tavsiye ederim.
Aliköçek Çayı Köprüsü
Iğdır il sınırında bulunan Aliköçek Çayı Köprüsü veya diğer adıyla Elli Küçe Köprüsü, yaklaşık 10–12 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ve 2.30 metre genişliğinde inşa edilen bir köprüdür. Köprü tamamen kesme siyah taşlardan inşa edilmiştir. Günümüzde az bir kısmı ulaşılmıştır. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.
Leylek heykeli ve anıtlar müzesini çok beğendim.
Beğenmenize sevindim.
Ahura harebeleri gösterdiğiniz yer tuzluca tuz mağalarıdır lütfen resmi düzeltelim
Gerekli düzeltmeler en kısa sürede yapılacaktır. Uyarılarınız için teşekkürler…
Tuz mağaraları cok farklıydı.
Kesinlikle çok farklı. Mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Özellikle astım hastaları için şifa dağıtmaktadır…
Çok güzel bir yazı olmuş Tebrikler..
Teşekkürler…
siz de gezdiniz mi
Bana soruyorsanız eğer 🙂 Evet pek çok defa Iğdıra gittim.
Makalenizi çok beğendim. Teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim Doruk bey