Kovancılar | Gezilecek Yerler
ElazığGezi RehberiTürkiye

 Kovancılar

Kovancılar ilçesi Elazığ ilimize bağlı en büyük ilçesidir. İl merkezi ile arası yaklaşık 67 km’dir. Buraya yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. İlçe merkezine ulaşmak için Elazığ il merkezinden ilçeye giden dolmuşlar bulunur. Bu dolmuşlar ile ulaşım yapılabilir.

Elazığ-Kovancılar

Kovancılar ilçemizin tarihi çok eski zamana dayanmaktadır. Birçok medeniyet gelip geçmiştir. Burada kendilerine ait birçok yapı bırakmışlardır. İlçemizin asıl tarihi 1934 yıllında başlamaktadır. Çünkü 1934 yıllında Nüfus Mübadelesinde 300 hanelik nüfusu Elazığ ilimize göndermişlerdir. Şartlar zor ve kış olduğunda o mevsimde aileleri çeşitli köylere dağıtmışlardır. Daha sonra ilkbahar mevsiminde bugünkü şehir merkezinde 300 hanelik bir yerleşim yeri kurulmuştur. İlçe bugün Yunanistan’dan gelen Türklerden oluşmaktadır. İlçe daha önce küçük bir köy iken 1968 yıllında belde statüsü kazanmıştır 1987 yıllında çıkan yeni bir kanunla İlçe olma statüsünü kazanmıştır. Bugün ilçemize bağlı 3 Belde, 16 Mahalle, 61 Mezra, 74 Köy bulunmaktadır.

Kovancılar-Elazığ

Kovancılar Gezi Rehberi

İlçemizde çeşme,kilise, dinleme parkı ve toplu mezarlar dikkat çekmektedir.

Anıt Ağaç

İlçemizin sınırlarında bulunan Şenova köyünde 2 adet çınar ağacı bulunmaktadır. bu çınar ağaçların türünde başka ağaç olmadığı için bu ağaçlar anıt ağaç olarak kabul edilir. Ve ilçemizde önemli bir yere sahiptir.

Anıt Ağacı

Büyük Pınar

Çakırkaş Beldesi Hoşmat Mahallesi üst tarafında bulunan Çilisar dağından taş kanal yapılarak suyu getirilmiş olan bu çeşmenin etrafında yıkılmış çamaşırhane ve hamam kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntıların Bizans dönemine ait olunduğu söylenilir.

Şato

Ekinözü köyün sınırlarında bulunan Venk Dağın yamacında kurulmuştur. 500 metre karede yapılan bu şatonun 10-15 oda ve kilise bulunur. Bu şatonun giriş kapısında bir yılan resmi görülür. Bu şatonun keşişlerin eğitim yeri olduğu söylenilir. Bu Şatonun Bizans yada Roma dönemi ait olunduğu rivayet edilir.

Şato

Mezarlıklar

İlçe merkezine bağlı Aşağımirahmet ve Aşağıköse köylerinden bulunur. Roma ve Bizans dönemine ait mezar kalıntıları görülür.

Bahçeler

ilçe merkezine  bağlı Karaman köyünün Murat Nehrinin kıyısında yemyeşil bir arazidir. Murat Nehrinin Alivuyol toprakların aşınmasıyla oluşan yeşil arazi balık tutma ve piknik yapma açısında elverisli yerlerdendir. Buraya yaz mevsiminde birçok ziyaretçi gelmektedir. Burada tatil havası vardır.

Çeşmeler

ilçe merkezine bağlı 3 köyde 3 çeşme vardır.

1.Payamlı köyünde idrar yoluna iyi gelen çeşme

2.sürekli köyünde böbrek taşlarını düşüren şorik adında bir çeşme vardır.

3.Taşçanak köyünde ise sıtma hastalığına iyi gelindiği söylenen Sıtma Çeşmesi vardır.

Çeşmeler

Heybet Baba Türbesi

Heybet baba ilçede bulunan Heybet dağında kabri bulunmaktadır. heybet baba Selçuklu zamanında bu bölgede yaşamış bir çobandır. Heybet baba güvenilir ve güçlü biri olarak bilinir. Kahramanlıkları ile bilinir. Her yıl temmuz ayında Heybet baba adına festival düzenlenir.

Sonuç olarak doğa ve tarihi zenginlikleri ile ün kazanan bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp gezmelisiniz.

kovancılar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir