Malazgirt
Malazgirt, Muş ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. Bu ilçe Muş kent merkezine yaklaşık 135 km uzaklıkta bulunur. Buraya Muş merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir. Ayrıca çevre il ve ilçelerden de buraya direk dolmuşlar gitmektedir.
Malazgirt Gezilecek Yerler
Malazgirt ilçemizin tarihine göz atacak olursak;
Malazgirt ilçesi geçmişe çok eskiye dayanmaktadır. Burada birçok medeniyet hükmünü sürmüştür. Bu medeniyetler şunlardır.
- Asurlular
- Hasaniler
- Urartular
- İskitler
- Ermeniler
- Gürcüler
- Medler
- Pers
- Roma
- Partlar
- Sasani
- Bizans
- Emeviler
- Abbasiler
- Selçuklu
- Ahlatşahlar
- Anadolu Selçukluları
- Moğollar
- İlhanlılar
- Karakoyunlular
- Akkoyunlular
- Timur
- Eyyubi
- Osmanlı
- Safeviler
Burada hakimiyetini sürdüren medeniyetlerin içinde bir iki tanesine ayrıca ele almak lazım diye düşünüyorum. Bunlardan ilki Urartulardır. Bu medeniyet Van merkezli kurulup uzun süre hakimiyetini bu bölgede sürdürmüştür. Burada Urartulara ait birçok tarihi yapı mevcuttur.
Diğer bir medeniyet ise Selçuklular dır. Malazgirt denince herkesin aklına birkaç şey gelebilir. Bunların en başında şüphesiz 1071 yıllında yapılan Malazgirt Meydan Savaşıdır. Bu Türkiye tarihi açısında çok önemli bir savaştır. Türklere Anadolu kapılarını açmasına vesile olmuştur.
Göz at ;
- Malazgirt Gezilecek Yerler
- Malazgirt Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Malazgirt Kalesi
- 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zafer Anıtı
- Muş Gezilecek Yerler
- Muş Gece Hayatı
- Muş Otelleri ve Muş Otel Fiyatları
- Muş Hangi Bölgede, Nereye Bağlı ve Nüfusu
- Muş Kalesi
- Muş Nerede?
Malazgirt Gezi Rehberi
Malazgirt ilçemiz hem doğa yönünde hem de tarihi yapılar bakımında zengin bir ilçemizdir. Doğa güzellikleri, yeşilliği ve tarihi yapıları insanları büyülemektedir. Bunun içindir ki Malazgirt ilçesi muş’un en önemli ilçesidir diyebiliriz.
Malazgirt Ovası: Bu ova bölgede önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık yarım dönüm büyüklüğüne sahip ovanın yanında Murat Nehri geçmektedir. Ova bozkır kaplıdır. Malazgirt savaşı da burada yapılmıştır.
Zafer Anıtı: Bu anıt Malazgirt Ovasında yapılmıştır. 1985-1989 yılları arasında Kültür Turizm bakanlığı tarafında inşa edilmiştir. bu anıttın yüksekliği yaklaşık 42 metredir. Bu anıt sütunlarda oluşur. Burada bulunan sütunlar Anadolu kapısını temsil eder, boşluklar ise Türklerin Anadolu’ya geçişini simgeler . 1997 yıllında restore edilen anıt her 26 ağustos tarihinde burada zafer yıl dönemi kutlanır. Sizinde o tarihte buraya gelme şansınız varsa mutlaka gelmelisiniz. Gerçekten o duyguyu tatmalısınız.
Kız Köprüsü: Bu köprü ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Uzunluğu 3 genişliği 1 metre olan bu köprü Roma dönemin bir eseridir. Yapımında Yekpare taş kullanılmıştır. Burada yaşayan bir kralın kızı tarafında inşa edildiği rivayet edilir.
Katerin Zincirli kalesi: Bu kale katerin dağın üzerindedir. Rivayete göre bu kale ile Malazgirt kalesini zincirle bağlanmıştır.
Tıkızlı Kalesi: Bu kale ilçe merkezine bağlı tıkızlı köyündedir. Bu kale Urartular döneminde kalma bir eserdir. Bu kalenin en büyük özeliği hiç harç kullanmadan büyük taşların üst üste yığılması ile meydana gelmiştir. Bu taşların hepsi yontulup küp şeklindedir. İnsan görünce baya şaşırmaktadır. Çünkü bu insan gücü ile olabilecek bir şey değildir. Ayrıca bu kale Mısır Piramitlerini andırmaktadır.
Bostankale Kalesi: Bu kale ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Bostankale köyün sınırlarındadır. Urartular’a ait olunduğu bu kale büyük bir kayanın oyularak yapıldığına şahit oluyoruz.
Hatun Köprüsü: Bu köprü Selçuklu eseri olup ilçenin hemen girişindedir. 10 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bulunan bu köprü günümüze ulaşmayı başarmıştır.
Yılanlı Kuyu: Bu kuyu bir efsaneye göre Hz. Ali’nin buraya savaşa gelip buradaki orduyu büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Daha sonra su içmek için çeşmeye yönelen askerler halk izin vermemiştir. Bu suyun zehirli olduğunu söylerler. Hz. Ali suyun Kaynağına bakınca bir çok yılanın var olduğunu görürler. Bugünkü kuyu dediğimiz yerde Hz. Ali kılıcını vurur ve dua eder bütün yılanlar kaybolur. Askerler doya doya su içerler. Günümüzde Temmuz-Ağustos aylarında bu yılanrının ortaya çıktığına şahit olabilirsiniz. Bu yılanların Zaralı olduğu söylenilir. Bazıları ellerine alıp oynadığına şahit olabilirsiniz.
Dolabaş Höyüğü: Dolabaş Köyün sınırlarındadır. Urartu yapımı bu höyüğün kazı çalışmaları henüz başlanmamıştır.
Bostankale Höyüğü: Bu höyük Bostankale Köyün sınırlarındadır. Urartulara ait olunduğu söylenen bu höyük sit alanı ilan edilmiştir.
Malazgirt Kalesi: Bu kale Urartular döneminde kalmadır. Bu kale birçok medeniyeti misafir etmiştir. Yapımında Horasan harcı ve siyah taşlar kullanılmıştır. Bu kale eski ismi Berber kalesi olarak bilinir. Malazgirt meydan savaşından sonra bu ismi almıştır. 1750 metre surları ile Diyarbakır surlarına benzerlik göstermektedir. Bu kale birçok savaş ve afetten etkilenmiştir. Fakat günümüzde belediyenin çalışmaları ile mesire alanı ve park yeri açılmıştır. Muhteşem bir yapıya dönüşmüştür. Bu kale yöre halkı ve dışarıdan gelen insanların uğrak yeri olmuştur. Burada yapılan park Avrupa da yapılan en güzel parktır.
Sonuç olarak tarihi ve doğal güzellikleri bilinen bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız. Gelirken özelikle ilçeye muhteşem bir görüntü veren Malazgirt kalesini ziyaret etmelisiniz.
Allahım bu Malazgirt kalesi ve burada yapılan park ne kadar güzelmiş. yazın inşallah buraya gidecem. eskiden hiç gitmek istemiyordum. şimdi artık çok istiyorum.
Sevgili Aşık bey kesinlikle gitmelisiniz. çok güzel bir yer.