Türkiye'de Mutlaka Gezilip Görülmesi Gereken 10 Ören Yeri | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiHaberlerTop 10Türkiye

Türkiye’de Mutlaka Gezilip Görülmesi Gereken 10 Ören Yeri

Bilindiği üzere Türkiye’nin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Bu kutsal topraklar, çok sayıda medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Bu nedenle ülkemizin dört bir tarafında bu medeniyet ve uygarlıkların izlerini yansıtan ören yerleri bulunmaktadır. Biz de bugün siz değerli okurlarımız için en popüler 10 ören yeri tespit ettik. Bunları sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız şöyle ki;

1-Bergama Örenyeri

Uzun yıllar boyunca Pergamon Krallığının başkenti olan Bergama ilçesinde bulunan antik kent tarihi açıdan çok büyük öneme sahiptir. Bergama Antik kenti olarak da adlandırılan bu kent çok sayıda yerli ve yabancı turist almaktadır. Yüksek bir tepede bulunan bu antik kente teleferik ile çıkılmaktadır.

Antik kente vardığınızda kentin merkezini oluşturan etrafı surlarla kaplı içinde saray, önemli yapı ve tapınakların bulunduğu akrapol bölümü sizi karşılayacaktır. Bu antik kentte; Bergama krallarının sarayları, tiyatro, kütüphane, gymnasion, tapınaklar ve agora gibi yapıtların kalıntıları bulunmaktadır.

Dünyanın en dik tiyatrosuna sahip bu antik kent aynı zamanda görkemli Traian Tapınağına da sahiptir. Bu antik kentte günümüzde kalıntıları bulunan Bergama’nın en eski tapınağı olan Athena Tapınağı bulunmaktadır. Akropol bölümünde bulunan saraylar, depolar, su yolları ve çarşı yeri olan agora harika bir görünüm oluşturuyor. Panaromik bir görünüme sahip bu antik kentte tarihe yolculuk yapacak ve muhteşem tarih kalıntılara şahit olacaksınız.

2-Efes Örenyeri

Antik Yunan kenti olan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen mükemmel antik şehir. Bu şehrin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına dayanmaktadır.

Burada birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Buraya yılda ortalama 1 milyonun üzerinde ziyaretçi gelmektedir. Bu Antik Kentte, Celsius Kütüphanesi, Yamaç Evler, Tiyatro gibi harika eserleri ziyaret edebilirsiniz.

3-Aizanoi Örenyeri

Kütahya ili, Çavdarhisar ilçe sınırında bulunan Aizanoi Antik Kenti, gezilip görülmeye değer bir tarihi zenginliktir. Aizanoi ikinci Efes olarak bilinir. Bu antik kent sayesinde Çavdarhisar ilçesi turizm konusunda gün geçtikte daha da canlanmaktadır.

Her gün biraz daha ülke ve dünya çapında isminde bahsedilmektedir. Kentte dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağı, dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksi, dünyanın ilk borsa yapısı burada bulunur.  Borsa, burada meydana gelen 1970 Gediz depreminde yıkılan cami kalıntıları sonucunda rastlanmıştır.  Aizanoi Macellum’u, dünyanın ilk borsalarından biridir. Bunun dışında nekropoller, olimpiyat şeref tribün abidesi, 4 köprü da vardır ki bunların çok kötü şekilde restore edilmiş ikisi hala kullanılmaktadır.

Bunun dışında Meter Steunne alanı ve tüneli önemli bir eserdir. Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli Stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli Tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi’den başka hiçbir yerde görülmemektedir. Yolunuz buraya düşerse bu antik kenti mutlaka ziyaret etmelisiniz.

4-Sagalassos Örenyeri

Burdur ili, Ağlasun ilçe sınırında bulunan Sagalassos Antik Kenti, Gezilip görülmeye değer tarihi bir yerdir. Muhteşem bir büyüklükte olan Sagalassos Antik Kenti, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist almaktadır. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan bu antik kent birçok hükümdarlık zamanında kullanılmıştır.

Bu antik kentte en çok Roma Dönemine ait tarihi yapı bulunmaktadır. Sagalassos Antik Kenti günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşan antik kentlerdendir. Aşağı ve yukarı şehir olarak ikiye ayrılan antik kentte günümüze çok sayıda tarihi yapı ulaşmıştır.

Kent içinde yer alan Adrian Heykeli, Tiberius Dönemi Kapısı, Apollon Mabedi, Neon Kütüphanesi, Antoninler Çeşmesi, Odeon, Antik Tiyatro, Helenistik ve Roma Su Kanalları ilçenin en dikkat çeken yapılardır.

5-Hierapolis Örenyeri

Denizli ilinin 18 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti dünyaca meşhur beyaz cennet Pamukkale’nin hemen yanı başında yer almaktadır. Hierapolis Antik Kenti MÖ. 2. yüzyılda Bergama Kralı 2. Eumenes tarafından kurulmuştur.

Çal Dağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler içinde yer alan Hierapolis Antik Kenti; Helenistik ve erken Hristiyanlık dönemine ait kalıntılar içermektedir. Önemli bir antik kent olan Hierapolis Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.

Hierapolis Antik Kentinde Frontinus Caddesi, Agora, Kuzey Bizans Kapısı, Güney Bizans Kapısı, Çeşme binası, İon Sütun Başlıklı Ev, Apollon kutsal alanı, surlar, Ortaçağ Selçuklu Kalesi kalıntıları, tiyatro, köprü, kilise ve hamamı ziyaret edebilirsiniz.

6-Göbeklitepe Örenyeri

Şanlıurfa ilinin Haliliye ilçesinde yer alan Göbeklitepe Tapınağı tarihin bilinen ilk ve en büyük tapınağı olma özelliğine sahiptir. Göbeklitepe Tapınağının bulunduğu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkarılmıştır.

Geçmişi yaklaşık 12.000 yıl öncesine dayanan Göbeklitepe Tapınağı 1995 yılında ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda Göbeklitepe buğdayın ilk yetiştirildiği yer olduğu ortaya çıkmıştır. Geçmişi 12.000 yıl öncesine dayanan Göbeklitepe’de çok sayıda tapınak sütunları bulunmaktadır.

7-Alacahöyük Örenyeri

Çorum il merkezine 87 km, Sungurlu ilçesine 26 km, Alaca ilçesine ise 15 km uzaklıkta bulunan Alacahöyük Ören Yeri, M.Ö 4000 yıllına kadar giden bir tarihi bulunmaktadır. Burada birçok medeniyet ve uygarlık izleri görülmüştür.

Burada Hititlerden Friglere kadar uzun bir dönem yerleşim izlerine de rastlanır. Burada yapılan kazılarda birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Bu kalıntılar, Alacahöyük Müzesi ve Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.  Burada sergilenen Eski Tunç Çağına ait 13 kral mezarı oldukça dikkat çekicidir.

8-Çatalhöyük Neolitik Örenyeri

Konya’nın Çumra ilçesi içinde bulunan Çatalhöyük ile dikkat çekmektedir. İlçe sınırlarında bulunan Çatalhöyük köklü tarihi ile ilçenin en önemli turizm merkezidir. Burada birçok uygarlığa ait izler bulunur.

Burada yapılan kazılar sonucunda birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Bu kalıntıların sergilendiği açık hava müzesini ziyaret edebilir. Daha sonra bölgede yerleşim yerlerini ziyaret ederek tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

9-Nevşehir Göreme Örenyeri

Nevşehir iline 13 kilometre uzaklıkta olan ve Göreme kasabasının 2 km doğu tarafında yer alan Göreme bir kaya yerleşim yeridir. MS. 4. yüzyılın başından 13. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Göreme bölgesindeki kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma alanları bulunmaktadır.

Günümüzde bu bölgeye Göreme Açık Hava Müzesi olarak adlandırılmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi’nde Rahipler ve Rahibeler Manastırı, Karanlık Kilise, Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise, Azize Catherine Şapeli ve Yılanlı Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesi UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

10-Aksaray Ihlara Vadisi Örenyeri

Aksaray ili, Güzelyurt ilçe sınırında bulunan Ihlara Vadisi, Hem tarihi yapıları hem de doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan bir vadidir. Öncellikle bu vadi nasıl oluştuğunu kısaca anlatmak istiyorum.

Vadi yüzyıllar önce Hasan Dağı’nın lav püskürterek volkanik bir katman oluşturmasıyla başlar. Daha sonra dış kuvvetler(Rüzgar, akarsu) tarafında oluşumu sağlanıyor. Böyle bir iki cümle ile anlatıyoruz. Fakat gördüğünüzde kesinlikle çok büyük bir ressamın elinde çıktığı belli olmaktadır. Yaklaşık 14 km uzunluğunda bulunan vadi boyunca birçok manastır ve kilise göze çarpmaktadır. Bunların bazıları günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Vadi boyunca dans eder gibi akan Melendiz Çayı’da vadiye harika bir renk katmaktadır. Burası kesinlikle anlatılmıyor. Yaşanılması gerekir. Yukarıdan 397 basamak merdivenle aşağıya indiğinizde bir daha asla yukarı çıkmak istemeyeceksiniz.

Hani herkesin çocukluktan berri hayal ettiği bir dünya olur ya, işte çoğu insan buraya gelince bu hayalinin gerçek olduğuna inanır. Belki size biraz abartı gelebilir. Fakat buraya gittiğinizde bana az bile anlatmışsınız diyeceksiniz. Evet bu vadi için gerçekten kelimeler eksik kalıyor. Aksaray ilimize yolunuz düştüğünüzde gezip görmeniz gereken ilk yerlerden biri de burası olmalıdır. Sevdiklerinizle bu vadide harika bir gün yaşayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir