Kırıkkale Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!
Kırıkkale Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Kırıkkale ili İç Anadolu Bölgemizin önemli tarihi ve sanayi kentidir. İlimize bağlı 9 ilçe bulunur.
Kırıkkale Gezilecek Yerler
Bu ilçelerimiz ile ilgili tarihi, kültürü, idari yapısını ve gezilip görülecek yerlerini yazdık isteyen burada okuyabilir. Biz de siz değerli okurlarımız için ilimizde bulunan 10 güzel yer seçtik yolunuz buraya düşerse bu yapıları görmeden dönmeyiniz.
Göz at ;
- Kırıkkale Gezilecek Yerler
- Kırıkkale’da Gezilecek 10 Yer
- Kırıkkale Gece Hayatı
- Kırıkkale’nin İlçeleri
- Kırıkkale Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Kırıkkale Otelleri ve Kırıkkale Otel Fiyatları
Ayrıca Kırıkkale Gezi Rehberi yazımızı okumak için de Buraya Tıklayabilirsiniz.
Sulu Mağara
Keskin İlçemizde bulunan bu mağara son zamanlarda turizme kazandırılmıştır. Mağara gerek bulunduğu konum gerekse oluşturduğu güzellikler bakımında ilimiz ve ilçemizde önemli bir yapıdır.
Yerli ve yabancı birçok kişi ziyaret etmektedir. Fosil bir mağara olan bu yapı yarı yapay yarı doğal olan bu mağarayı görmelisiniz.
Ballı Cami Ve Türbesi
Balışeyh İlçe merkezinde yapılan bu cami yöre halkı için önemli bir eserdir. 1121 yıllında inşa edilen bu cami kim tarafında yapıldığı kesin beli değildir.
Mimari olarak Selçukluların yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami tavanında görülen işçilik dikkat çekicidir. Yolunuz düşerse mutlaka buraya gelip ziyaret etmelisiniz. Aynı isimle türbe de bulunur.
Kırıkkale Tarihi Evler
İlimizde bulunan bu tarihi evlerin varlığı 1500’lü yılların berri varlığını sürdürmekte olan evlerdir. Genelde iki katlı bulunan bu evler tarihi dokusu insanları büyülemektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu evleri incelemelisiniz.
Çeşnigir Köprüsü
Bu köprü Kırıkkale İlimizin keskin ilçesi ve Karakeçili ilçesi arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Köprünün yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekte 13. Yy. olduğu tahmin edilmektedir.
Köprünün Selçuklular dönemine ait bu köprü birkaç medeniyette ev sahipliği yapmıştır. 1402 yılında yapılan Ankara savaşında Timur ordusunun üzerinde geçildiği rivayet edilmektedir. Bu köprü zamanla yıkılıp onarılmaya ihtiyaç duyulmuştur. Yavuz Sultan Selim Doğu seferine çıkarken buraya uğrayıp köprüyü Mimar Sinan’a köprünün yeniden imar edilmesi istenilmiştir.
Kapulukaya Barajının faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, daha sonra ise köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. Barajın uzunluğu ve genişliğine bakacak olursak 110 m. uzunluğunda 6 m. genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur.
Kızılırmak içinde sağlam bir zemine oturabilmesi ve ayakta durabilmesi için orta bölümde belirgin bir eğim vardır Sonuç olarak tarih eser diyebileceğimiz bu köprüye sahip çıkmalıyız. Bu şekilde tarihimizi koruyup gelecek nesillere aktarabiliriz. Ülkemizin zenginlikleriyle ne kadar övünsek az olur.
Koçubaba Cami Ve Türbesi
Balışeyh İlçemizde bulunan bu türbe Türk ve Bektaşi şeyhi sayılan ve çok önemli bir şahıs olan Koçu Baba’ya aittir. 15. Yüzyılda inşa edilen bu türbe çok kez onarımdan geçilmiştir.
Yöre halkı ve dışarıda gelen insanların uğrak yeridir. Sizinde yolunuz düşerse uğramayı ihmal etmeyiniz. Aynı isimle burada cami bulunmaktadır. bu cami Koçu baba tarafında inşa edildiği söylenmektedir.
Konak
Kırıkkale İlimizin Balışeyh ilçesinde bulunmaktadır. Zemin artı bir kat görülür. Yapılış olarak üst kat ahşap iskelet, bağdadi örgülü, kerpiç sıvalıdır.
Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Keskin ilçesinde bulunan Rahmi Beyin evi de Konak türündedir. Bu yapı daha ayakta iken gelip görmenizi tavsiye ediyorum.
Karaahmetli Tabiat Parkı
Kırıkkale İlimizin Bahşılı İlçesinin Karaahmetli beldesinde bulunur. ilimizin ilk ve tek tabiat parkıdır. Bu yüzden ilimizi için önemlidir. 2009 yıllında sit alanı kabul edilmiştir. Bu doğal güzellik yok olmadan kesinlikle gelip görmelisiniz.
Silah Sanayi Müzesi
İl merkezinde bulunan bu müze ilk olarak 1990 yıllında inşa edilmiştir. Bu müze 2. Dünya savaşı sırasında İstanbul’daki tophane’de yer alan silahlarda buraya getirilmiştir.
Müzede toplam 229 eser sergileniyor. Buraya gittiğinizde farklı bir hava sezeceksiniz. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Ceritkale Kaya Mezarları
Keskin İlçe merkezine bağlı Ceritkale Köyünde bulunur. ilçeye yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Burası ilçenin en eski yerleşim yeri olarak bulunur.
Burası kayalara oyulmuş mezarlar bulunur. bu mezarlar Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız.
Hasandede Cami ve Türbesi
Kırıkkale ilimizin merkezine bağlı Hasandede kasabasında bulunur. il merkezine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Cami ve türbe yan yanadır.
Caminin minaresi tarafındaki ilk türbe Hasandede’ye (Doğanbeğ) ait olup, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ananın müşterek türbeleridir.
Cami ise 1605 yıllında inşa edilmiştir. ince bir işçilikle yapılan camiyi ve türbeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Kozlu Yöresi Antik Kenti
Kırıkkale ili, Sulakyurt ilçe sınırında bulunan Kozlu Yöresi Antik Kenti, Roma dönemine ait olunduğu tahmin edilmektedir. Burada yapılan kazılarda Roma dönemine ait çok sayıda kalıntıya rastlanmıştır. Açık Hava Müzesini andıran bu antik kenti mutlaka görün.
Şeyh Şamil Cami Ve Türbesi
Kırıkkale ili, Sulakyurt ilçe sınırında bulunan Şeyh Şamil Cami Ve Türbesi gezilip görülmeye değer tarihi bir yapıdır. Şeyh Şamil Cami; 15.yüzyılda Şeyh Şamil tarafından inşa edilmiştir. Günümüze kadar birçok kez onarım görmüştür. Caminin hemen yanında İlçenin kurucusu Şeyh Şami’ye ait türbe bulunmaktadır. Bu yapıları görmek için her yıl çok sayıda ziyaretçi akın ediyor. Buraya yolunuz düşerse bu cami ve türbeyi görmeden geri dönmeyiniz.
Haydar Sultan Camii ve Türbesi
Kırıkkale ili, Keskin ilçe sınırında bulunan Haydar Sultan Camii ve Türbesi,Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan bir manastır üzerinde inşa edilmiştir. Burada cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyu bulunmaktadır. Bu yapıların mimari yapıları oldukça dikkat çekmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
Celal Bayar Parkı
Kırıkkale ili, Bahşili ilçe sınırında bulunan Celal Bayar Parkı, Gezilip görülmeye değer bir parktır. Kırıkkale’de piknik yapılabilecek nadir yerlerden biridir. Sevdiklerinizle bir hafta sonu buraya gelip harika zaman geçirebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yöre halkı tarafında sıkça uğranılan bir yerdir.
Kırıkkale Nur Camii
Kırıkkale kent merkezinde bulunan Merkez Nur Câmi, 2015 yıllında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı mimari anlayışla inşa edilen cami 25 bin metrekare Kapalı bir alana sahiptir. 4 bin kapalı, 6 bin açık alanda olmak üzere toplam 10 bin kapasitelidir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu camiyi ziyaret edin.