Akçakale
Akçakale ilçesi denince hepimizin aklına Arapların çoğunlukta yaşadığı şehir gelmektedir. Hatta bazılarınız orada yaşayan memurları çıkarırsak halkı hepsi Arap dediklerinizi duyar gibiyim. Evet çok haklısınız.
Akçakale Gezilecek Yerler
Bu ilçemizin tamamı Arap vatandaşlarımız yaşamaktadır. Bu ilçemizin tarihi, ulaşımı ve gezilip görülecek yerlerini yazmaya çalışacağım. Siz değerli okurlarımız umarım beğenirsiniz. Kafanıza takılan bir soru olursa yorum kısmına yazabilirsiniz.
Göz at ;
- Akçakale Gezilecek Yerler
- Akçakale Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Şanlıurfa Gezilecek Yerler
- Şanlıurfa’da Gezilecek 10 Yer
- Şanlıurfa’nın İlçeleri
- Şanlıurfa Gece Hayatı
- Şanlıurfa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Halfeti Gezilecek Yerler
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Şanlıurfa Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Şanlıurfa Kalesi
- Şanlıurfa Otelleri ve Şanlıurfa Otel Fiyatları
- Ramazan Ayında Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Balıklı Göl
- Göbeklitepe
- Şanlıurfa Halilurrahman Cami
- Harran Evleri
- Hz. İbrahim Mağarası
Akçakale ilçemiz Urfa ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. İl merkezine 52 km uzaklığındadır. İlçe merkezine ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşmak mümkündür.
İlçemizin eski ismi Tel Ebyaz’dır. bu kelime Arapça bir kelime olup anlamı Beyaz Kale’dir.Bu ilçemize Arapların yerleştiği tarih Halid Bin Velid zamanında Arapların burada iskan sürdüğü söylenebilir. Bu ilçemize gittiğinizde giyim, kuşam, yeme, içme ve konuşmaları tamamen Arap kültüründe gelmektedir. Arapların ülkemizdeki mirasçıları olarak bilinir.
İlçemiz en verimli topraklara sahip Harran Ovasında kurulmuştur. Burada yaşayan halk genelde tarım ile uğraşmaktadır. Pamuk ve buğday en çok yetiştirilen ürünlerdir. İlçemiz Suriye sınırı ile sıfır noktasındadır. İlçemizde bulunan Akçakale sınır kapısı ile Suriye’ye açılır.
Akçakale İlçemizde Gezilecek Yerler
Ayn-El Arus: Hz. İbrahim , amcası kızı Hz. Sara ve kafilesi ile birlikte Haran’dan Şam’a doğru hareket ettiler. Suriye sınırına geldiklerinde bugünkü Ayn El Arus bildiğimiz bu mekanda Evlilik yapmışlardır. günümüzde hala buraya gidip ziyaret edilir. Kutsal kabul edilir.
Cudi Şehri: Urfa’dan Akçakale’ye giden yolun 32. km. den itibaren 5 km batıya giderek Cudi Deresine ulaşabilirsiniz. Cudi Deresinin başlangıcından güneye doğru vadiyi izleyerek giderseniz Cudi Dağına ve Cudi Şehri kalıntılarına ulaşabilirsiniz. Bu kalıntıların kime ait olduğunu bilmiyoruz. Burada çok eski zamanda toplulukların yaşadıklarını tahmin edebiliyoruz.