Isparta Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 36 Yer!
Isparta Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 36 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Isparta 427.324 nüfusu ile Akdeniz Bölgesinde yer alan bir ildir. Isparta ili Göller Bölgesinde bulunmaktadır. ilimize bağlı 12 ilçe bulunur.
Isparta Gezilecek Yerler
Isparta denince herkesin aklına hemen gül gelmektedir. ülkemizin gül üretiminde 1. sırada yer alır. ilimizde gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur.
Göz at ;
- Isparta Gezilecek Yerler
- Isparta’da Gezilecek 10 Yer
- Isparta Gece Hayatı
- Akdeniz Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Isparta Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Isparta Otelleri ve Isparta Otel Fiyatları
- Kızıldağ Milli Parkı Nerede Nasıl Gidilir
- Eğirdir Gölü Nerede, Nasıl Gidilir
- Isparta Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Siz değerli okurlarımız için 10 gözde yer seçtik umarım beğenirsiniz. sorularınız olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca Isparta Gezi Rehberi yazımızı okumak isterseniz lütfen buraya TIKLAYINIZ.
Lavanta Vadisi
Keçiborlu ilçesinde yer almaktadır. Lavanta Vadisi ülkemizin en önemli lavanta üretimi yapılan yerlerdendir. Sessiz, sakin, huzurlu bir ortamda lavantalar güzel kokusunu içiniz çekebilirsiniz. Ayrıca Lavanta Vadisinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Kovada Gölü
Eğirdir ilçesinde yer almaktadır. Çevresi yeşillikler ile kaplı doğal güzelliği ile ön plana çıkan bir göldür. Gölün çevresinde zengin bitki örtüsü olması ve yüzlerce çeşit hayvan barındırmasından dolayı milli park ilan edilip koruma altına alınmıştır. Kovada Gölü muhteşem manzarası ile görülmesi gereken yerlerdendir.
Eğirdir Gölü
Eğirdir ilçe sınırlarında yer almaktadır. Ülkemizin 4.büyük tatlı su gölüdür. Kuzey güney doğrultusunda 50 km uzunluğa, ortama 14 metre derinliğe sahiptir. Göl içinde Can Adası ve Yeşilada bulunmaktadır.
Eğirdir Gölü ve çevresi; su sporları, balık avcılığı, rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, kamp te karavan turizmi, kuş gözlemciliği, yüzme ve trekking gibi sporlar için elverişlidir. Göl kıyısında yüzme ve su sporları yapılabilecek plajlar bulunmaktadır.
Yazılı Kanyon
Sütçüler ilçe merkezine 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Yeşil tabiatı, doğal su kaynaklarına sahip Yazılı Kanyon Tabiat Parkı muhteşem bir güzelliğe sahiptir.
Doğa harikası güzelliğe sahip Yazılı Kanyon aynı zamanda birçok tarihi kalıntılara da sahiptir. Güzel bir doğa yürüyüşü için Yazılı Kanyon Millî Parkını tercih edebilirsiniz.
Adada Antik Kenti
Sütçüler ilçesine bağlı Sağrak Köyünde yer almaktadır. Savaşın v dinin merkezi olan Adada Antik Kenti ülkemizde ayakta kalan antik kentlerin en önemlilerinden biri olma özelliğine sahiptir.
Bu antik kentte ayakta kalan çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Pisidia bölgesi kentlerinden biri olan Adada Antik kenti MÖ. 7000 yıllarından beri önemli bir kültür merkezi olmuştur. Çevresi çam ve ardıç ağaçları ile kaplı bu antik kent Anadolu’nun en önemli antik kentlerindendir.
B antik kentten günümüze akropol, Helenistik Kuleler, açık hava toplantı yeri, Roma Forum, Roma bazilikası, anıtsal çeşme, Bizans Bazilikası, çarşı binası, yönetici sarayı, Roma Dönemine ait Aphrodite Tapınağı, İmparator Trainus Tapınağı, mezar anıtı, tiyatro, Zeus Tapınağı ve İmparatorlar Tapınağı sağlam olarak ulaşmıştır. Tarih, bir gezi için Adada Antik kentini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Davraz Kayak Merkezi
İl merkezine yaklaşık 26 km uzaklığında bulunur. Burada bulunan kayak merkezleri diğerlerine göre biraz pahalı ama gerçekten değiyor sadece görüntüsü bile insanı büyülüyor.
Tesis saate 4 bin kişi ağırlamaktadır. Burası göller yöresinde bulunur.
Antiocheia Antik Kenti
Yalvaç ilçe merkezinin 1 km kuzeyinde Sultan Dağının güney yamacındaki vadi üzerinde yer almaktadır. En yüksek noktası 1776 metre yüksekliğe sahip olan bir tepe üzerinde kurulmuştur. Antik kentin kuzeyinde ve güneybatı tarafında Anthius Nehri geçmektedir.
Kentin ilk olarak Suriye Kralı Seleukos tarafından MÖ 312- 280 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir. MÖ 25. Yılda bu antik kent İmparator Agustus zamanında Roma Kolonisine dönüştürülmüştür. Roma Döneminde önemli bir statüye sahip olan kent aynı önemini Bizans Döneminde de korur.
Kent; Helenistik Dönemde yapılan yaklaşık 3km uzunluğa sahip olan surlar ile çevrilidir. Kentin üç giriş kapısı bulunmaktadır. Bu antik kentte günümüzde bulunan tarihi yapılar şunlardır:
Kentin en yüksek yerinde bulunan ve kentin en etkileyici yapısı olan Agustus Tapınağı, Sütunlu Cadde, Tiberius alanı, İmparator Agustus’un onuruna dikilen ve imparatorun deniz ve karadaki başarısını temsil eden heykel ve kabartmalar ile süslenen anıtsal giriş, Roma Hamamı, kente hâkim bir noktada bulunan tiyatro, stadium, çeşme, su kemerleri, St. Paul Kilisesi ve toplantı binasıdır. Bu antik kentte çok sayıda tarihi kalıntı bulunmaktadır.
Pisidia Antiocheia Antik Kentinde büyük bir keyif ile gezeceksinizdir.
Uluborlu Kalesi
Uluborlu ilçesinde Kapıdağının yamacında 1200 metre yükseklikte yer almaktadır. Çevresi kayalıklar ile çevrili kalenin kitabesi bulunmadığından kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir.
MÖ. 4. Phrygler Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Selçuklu ve Hamitoğulları Beyliği zamanında da onarılıp kullanılan kale içinde birçok yapı bulunmaktadır.
Günümüzde dış kale yıkılmış ama iç kalenin büyük bir kısmı ulaşmıştır. Kale içinde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Isparta Müzesi
İl merkezinde İstiklal Mahallesinde Millet Caddesinde yer almaktadır. Müze binası 1985 yılında yapılmıştır. Müze 2003 yılında hizmete açılmıştır. Müzede arkeoloji ve etnografik eserler bulunmaktadır.
Müzenin arkeoloji salonunda; Isparta ilçeleri ve çevresinde bulunan ören yerlerinde elde edilen arkeolojik eserler sergilenmektedir. Etnografya Salonunda; Isparta tarihini ve kültürünü yansıtan aydınlatma araçları, giysiler, işlemeler, takılar, teşbihler, kaplar, silahlar, mutfak eşyaları gibi objeler sergilenmektedir.
Halı Salonunda; Isparta ve çevresine ait geleneksel, el dokumaları, halılar ve kilimler sergilenmektedir. Müzenin ön ve arka bahçelerinde ise; lahitler, mezar stelleri, mezar taşları ve kitabeler sergilenmektedir.
Gölcük Tabiat Parkı
İl merkezine 12 km uzaklıkta Yakaören Köyünde yer almaktadır. 1991 yılında tabiat parkı olarak tescillenen Gölcük Tabiat Parkı Isparta ve yöre halkının günübirlik dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılayan bir yeridir.
Burada volkanik küllü tepeler ile çevrili bir göl bulunmaktadır. Gölün kıyısı piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Burada restoran ve küçük bir kır gazinosu bulunmaktadır.
1998 yılında Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi ilan edilen göl ve çevresi Isparta ilinin önemli turizm merkezlerindendir.
Kutlubey (Ulu) Camii
İl merkezinde yer almaktadır. 1. Murat Döneminde Osmanlı Komutanı olan ve büyük başarılara imza atan Kutlu Bey adına yapılmıştır. İlk olarak 1429 yılında yapılan caminin yıkılması üzerine aynı yerde Padişah II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılı hatırasına 1904 yılında yeni bir cami yapılmıştır. Yapılan bu camii İstanbul’da bulunan Ayasofya gibi kagir ve çok kubbelidir. 1914 yılında deprem sonucu yıkılınca bu cami yerine günümüzde bulunan cami yapılmıştır. Dikdörtgen yapılı kurşun kaplamalı bir külaha sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.
Firdevs Paşa Camii
Isparta İl merkezinde Üzüm Pazarı civarında yer almaktadır. Isparta ilinin en eski camilerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde caminin kitabesi bulunmadığından 1565 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Mimar Sinan eseri olmasından dolayı Mimar Sinan Camisi olarak da anılmaktadır. Günümüzde ibadete açıktır.
Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi
Isparta il merkezinde bulunan Aya Baniya Kilisesi, 1750 yılında inşa edilen kilisenin üç giriş kapısı bulunmaktadır. Kilisenin tavanı ahşaptır. Çatısı 1999 yılında yenilen kilise günümüzde oldukça iyi durumdadır.
Aya Yorgi (İshotya) Kilisesi
Isparta kent merkezinde bulunan Aya Yorgi Kilisenin kitabesi Isparta Müzesinde bulunmaktadır. Kitabesine göre 1857 yılında inşa edilmiştir. Arıca kilisenin önündeki çan kulesinin çanı da Isparta Müzesinde sergilenmektedir.
Milas Mesire Yeri
Isparta kent sınırlarında bulunan Milas Mesire Yeri, gezilip görülmeye değer bir yerdir. Gölcük’ün eteklerinde bulunmaktadır. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Buraya yaz mevsiminde başta Isparta halkı olmak üzere çok sayıda kişi akın eder. Burada sevdiklerinizle harika bir gün yaşayabilirsiniz.
Zindan Mağarası
Aksu ilçe merkezine 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Zindan Mağarası 765 metre uzunluğa, 8 metre yüksekliğe ve 12 metre genişliğe sahiptir. Zinadan Mağarası Pisidia Döneminde kutsal alan, Bizans Döneminde ise kilise olarak kullanılmıştır. Mağaranın geniş bir ağzı bulunmaktadır. Mağara içinde ilginç sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağaranın içinde yer altı deresi akmaktadır. Bu derenin suyunun cilt ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Mağaranın havası ise astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Zindan Mağarası ışıklandırılarak ziyarete açılmıştır.
Dündarbey Medresesi
Isparta ili, Eğirdir ilçe sınırlarında bulunan Dündarbey Medresesi (Taş Menderese) Selçuklu Sultanı II. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında 1237 yılında han olarak inşa edilmiştir.
Kızıldağ Milli Parkı
Kızıldağ Milli Parkı içinde çeşitli ağaç türleri, hayvan türleri, kuş çeşitleri, Pınargözü Mağarası, piknik alanları, restoran, kamp alanları ve bungalov tarzı konaklama evleri bulunmaktadır. Kızıldağ Milli Parkı kamp, piknik ve doğa yürüyüşü yapmak için oldukça elverişlidir.
Karacaören Baraj Gölü
Karcaören Baraj Gölü, Isparta-Burdur sınırında bulunmaktadır. 1989 yılında yapımı tamamlanmış olan Karacaören Baraj Gölü, Aksu Çayı üzerinde bulunmaktadır. Yapılış amacı bölgedeki sulamayı artırmak ve enerji üretimini sağlamaktır. Barajın bulunduğu bölge kızılçam ve anıt ağaçlar sizi karşılamaktadır. Harika bir doğa alanı bulunmaktadır Buraya her yıl çok sayıda turist akın eder. Buraya gelip doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.
Eğirdir Kalesi
Kalenin ne zaman kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte MÖ. 4.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale Osmanlı Döneminde onarımdan geçirilmiştir. Günümüzde dış kalenin temelleri ve kalenin ise neredeyse tamamı bulunmaktadır.
Atabey Ertokuş Medresesi
Isparta ili, Atabey ilçe sınırında bulunan Ertokuş Medresesi, Selçuklu Hükümdarı Ertokuş Bey tarafından 13. Yüzyılda yapılmıştır. Ertokuş Medresesi 700 yıl boyunca ilim ve kültür merkezi olmuştur.
İnönü Mağarası
Gül kokulu Isparta şehrinin Eğirdir ilçe sınırında bulunan İnönü Mağarası, toplam 227 metre uzunlukta yatay ve kuru bir mağaradır.
Uluborlu Müzesi
Gül kokulu Isparta ilimizin Uluborlu ilçe sınırında bulunan Uluborlu Müzesi, 2007 yıllında Alâeddin Keykubat Halk Kütüphanesi binasının zemin ve birinci katında hizmete açılmıştır. Müzenin binci katında Uluborlu yöresine özgü demir sanatları, mutfak eşyaları, kadın ve erkek giyimleri, aksesuarları ve hamam eşyaları gibi objeler sergilenmektedir. Müzenin alt katında ise çini eşyalar, seramik kaplar, müzik gereçleri, gibi objeler bulunmaktadır. Müze girişinde ve bahçesinde Roma Dönemine ait mezar stelleri, sunaklar, lahitler ve taş eserler bulunmaktadır.
Yalvaç Müzesi
Isparta ili, Yalvaç ilçe sınırında bulunan Yalvaç Müzesi, 1966 yılında hizmete açılmıştır.
Isparta Yunus Emre Türbesi
Bu türbe Isparta ilimizin Gönen İlçesinin doğusunda bulunan çam ormanların arasında bulunmaktadır. bu türbede şairimiz Yunus Emre yatığı rivayet edilmektedir.
Zorzila Harabesi
Gül kokulu ilimize yolunuz düşerse gezilecek birçok yer bulunmaktadır. bunları belirli bir plana oturtursak hep eğlenip hem de bilgi sahibi olarak dönebiliriz. Onun için bu kentimizde tarihe ait çok iz vardır. Bunları gezip görmesi gereken yerlerdir.
Çeşnigir Paşa Camii
Sizinle bugün yine maneviyat kokan bir şehre yolculuk yapacağız. Şehre vardığımızda gül kokusu ile kendimizden geçtiğimiz Isparta İlimizin Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyünde hizmet vermekte olan Çeşnigir Paşa Camisi ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.
Malos Harabesi
Isparta ilimizin Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris kasabasında bulunan Göynücek mevkinde bir tepenin üzerinde yer alan Malos Harabesi ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.
İncesu Camii
Isparta ilimizin Gelendost ilçesine bağlı İncesu beldesinde bulunan tarihi cami olan İncesu Camisi hakkında gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza sunacağız.
Barla Osmanlı Köprüsü
Isparta ilimizin Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyünde bulunan tarihi Barla Osmanlı köprüsü ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.
Merkez Ağa Camii
Isparta ilimiz tarihi yapılar bakımında çok zengindir. İlimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her medeniyette birçok eser kalmıştır. Isparta ilimiz bir diğer zenginliği ise inanç yönünde zenginliğidir. İlimizde birçok cami ve kilise bulunmaktadır. Hristiyan ve İslam inancı bu ilimizde yoğunlaşmıştır. Roma ve Bizans dönemine ait birçok kilise bulunmaktadır. Osmanlı ve Selçuklular dönemine ait ise birçok cami bulunmaktadır. Bunlardan biri de Merkez Ağa Camisidir.
Prostanna Harabesi
İlimizde bulunan bu antik kent ile ilgili fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu kent ile ilgili bildiğimiz en son Romalıların burada hakim sürdüğü ve daha sonra kenti terk etikleri yönünde rivayetler var. Birde Bu kent ile ilgili en eski belge Asia kentindeki bir görevlinin anıt mezarında yazılan yazıtıdır. Bu yazıt m.ö 113 yıllında bu kent ile ilgili Pisidia şehrindeki prostanna halkı diye bahsedilmektedir.
Barla Hamamı
Isparta ilimizin şirin köyüne bir gün yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız. Burada tarihi birçok yapı bulunmaktadır. özelikle Roma dönemine ait birçok tarih yapı mevcuttur. Bunlardan biri de köyün ismini alan Barla Hamamıdır. Bu hamam yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yapının Roma dönemine ait olunduğu söylenmektedir.
Şeyh Alaaddin Efendi Türbesi
İlimizin merkezinde bulunan Gülcü Mahallesinde bulunan binti Emir Mezarlığı içinde bulunur. Bu mezarlık hergele meydanın doğusunda bulunur. Türbenin kim yaptığı ile ilgili çeşitli söylentiler bulunmaktadır. şeyh Alaaddin’in bağlı bulunduğu Erdebili tarikatı tarafında yapıldığı söylenir. Bu türbe dikdörtgen tarzda yapılan bu türbe kiremitli bir çatı ile örtünmüştür.
Bülbül (Alemdar) Cami
İlimizde bulunan Bülbül Camisi 16.yy da yapıldığı söylenmektedir. Bu cami Osmanlı eseri olup Alemdar Mustafa Paşa tarafında inşa edildiği rivayet edilmektedir. Bu yüzden bu caminin diğer bir ismi Alemdar Camisi olarak bilinmektedir. Bu caminin işçiliği özenle yapılmış olup moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. İnce bir kalemişi süslemesiyle tarihe ışık tutmaktadır. bu cami 1915 yılına kadar hiçbir restore çalışması yapılmamıştır.
Büyük Çeşme
Kültür turizme merakınız varsa ve Isparta’ya gezilecek yerler arıyorsanız hiç şüphesiz Büyük Çeşme Isparta’ya bağlı Uluborlu ilçesinde yer almaktadır. Gidip burayı gezebilirsiniz.