Konya Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 30 Yer!
Konya Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 30 Yer! Nereler Gezilir Nereye Gidilir? Konya 2.161.303 Toplam Nüfusu ile İç Anadolu Bölgemizin en kalabalık 2. Büyük Şehridir. Ülkemizin ise en kalabalık 7. Büyük şehridir. Aynı zamanda ülkemizin yüz ölçümü bakımında en büyük şehridir.
Konya Gezilecek Yerler
İlimize bağlı 31 ilçe bulunur. İlimiz Mevlana Şehri olarak bulunur. Burada birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur. İlimizde bulunan 10 güzide yeri seçtik umarım beğenirsiniz.
Göz at ;
- Konya Gezilecek Yerler
- Konya’da Gezilecek 10 Yer
- Konya Gece Hayatı
- İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Konya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Meram Bağları Nerede, Nasıl Gidilir
- Nasrettin Hoca Türbesi
- Konya Otelleri ve Konya Otel Fiyatları
- Konya Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Sorularınız olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca Konya Gezi Rehberi yazısını okumak için lütfen buraya tıklayınız
Mevlana Müzesi ve Türbesi
Karatay ilçe merkezde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Sözleri ve yaşamı ile tarihimizin önemli şahsiyetlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ile tüm dünyanın gönlünü fethetmiş bir kişidir.
Gel ne olursan ol yine gel diyen Mevlana tüm dünya tarafından saygı ile anılmaktadır. Bundan dolayı Mevlana türbesi her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. Kente farkı bir hava veren Mevlana Türbesi büyük bir bahçe içinde yer almaktadır. 1274 yılında Mevlana’nın vefatı üzerine yapılan türbe zamanla eklemeler yapılar bugünkü halini almıştır.
Türbe içinde Mevlana ve ailesine ait mezarlar bulunmaktadır. Mevlana müzesi ise türbenin hemen yanında yer almaktadır. Bu müze içinde Selçuklu döneminden eserler el yazması Kuran Kerimler ve dervişlerin hayatını anlatan heykeller ve objeler bulunmaktadır. Büyük bir alanda huzur veren bir yapıya sahip olan Mevlana Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Alâeddin Tepesi
Konya ilinin en yüksek yeridir. Selçuklu ilçe merkezinde yer almasından dolayı ulaşım problemi yoktur. Alâeddin tepesinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.
Alâeddin Tepesinin ağaçlık alanları halk tarafından mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Burada çay bahçeleri bulunmaktadır. Alâeddin tepesinden tün Konya ilini izleyebilirsiniz.
Karatay Medresesi
Karatay İlçe merkezinde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Mevlana Türbesi yakınında bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşaatı başlatılan cami II. Selim zamanında tamamlanıyor.
Selimiye Camii’nin Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami tek şerefli iki minareye sahiptir. Görkemli bir mimariye sahip Selimiye Camii günümüzde ziyarete ve ibadete açık bulunmaktadır.
Selimiye Camii
İlçe merkezinde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Mevlana Türbesi yakınında bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşaatı başlatılan cami II. Selim zamanında tamamlanıyor.
Selimiye Camii’nin Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami tek şerefli iki minareye sahiptir. Görkemli bir mimariye sahip Selimiye Camii günümüzde ziyarete ve ibadete açık bulunmaktadır.
Meram Bağları
İl merkezine 8 km uzaklıkta yer almaktadır. Meram Çayı kenarında yer alan yeşillik ile kaplı bir alandır. Türkülere konu olan Meram Bağları yerine günümüzde villalar yapılmıştır.
Fakat bunlara rağmen hala eskiye göre az da olsa yeşil alanını korumaktadır. Meram Çayının iki yakasında çay bahçeleri ve lokantalar bulunmaktadır. Burada keyifli ve huzurlu zaman geçirebilirsiniz.
Nasreddin Hoca Mezarlığı ve Türbesi
İlçe merkezine bağlı Nasreddin Hoca Mahallesinde 80 dönümlük şehir mezarlığında yer almaktadır.
Nasrettin Hoca 1284 yılında vefat etmiştir. Selçuklu Döneminde Akşehir’in en eski mezarlığına gömülür ve üzerine 6 sütunlu kubbeli bir türbe yapılır. Zamanla harap olan türbe çoğu kez narımdan geçer.
Türbe günümüzdeki halini 1905 yılında II. Abdülhamit zamanında geçirdiği onarımdan almıştır. Nasreddin Hoca Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Karapınar Çölü
Karapınar ilçesinin güney kısmında yer almaktadır. Türkiye’nin tek çölü olma özelliğine sahiptir. Karapınar Çölü; Volkanik patlamaların oluşturduğu tepeler, göller ve çukurları içinde barındırmaktadır. Çok güzel bir doğaya sahiptir. İçinde Meke Gölü, Acı Göl ve Çıralı Göl bulunmaktadır.
Meke Gölü
Karapınar ilçe sınırlarında yer almaktadır. Karapınar-Ereğli kara yolunun 8 km ötesinde yer alan Meke Gölü iki zamanlı volkanik bir krater göldür. Meke Gölü yağmur suları ve yer altı suları ile beslenmektedir.
Gölün içerisinde bulunan adalar ile göl tıpkı bir nazar boncuğuna benzemektedir. Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Meke Göl doğal sit alanı ilan edilerek koruma altın alınmıştır. Meke Gölünün muhteşem güzelliğini görmenizi tavsiye ederim.
Beyşehir Gölü
Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü; Beyşehir ilçe sınırlarında yer almaktadır. Tatlı suya sahip Beyşehir Gölü ülkenin en büyük tatlı su gölüdür. Beyşehir Gölü; tektonik ve karstik olaylar ile oluşmuştur.
Beyşehir Gölünün 2 plajı, 22 adası ve kayalık alanları bulunmaktadır. Kuş üreme, barınma ve beslenme merkezi olan Beyşehir Gölü milli park ilan edilerek koruma altın alınmıştır.
Milli Park alanı içinde; su sporları, dağ sporları, av sporları ve kuş gözlemciliği yapmak mümkün. Beyşehir Gölünün çevresinde yer alan kumsallarda güzel zaman geçirebilirsiniz.
Yerköprü (Göksu) Şelalesi
Göksu Şelalesi Hadim ilçe merkezine 29 km uzaklıkta bulunan Bademli Köyünde yer almaktadır. Göksu Şelalesi doğa harikası bir güzelliğe sahiptir. Yeşillikler içinde basamaklar halinde akan şelale muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır.
20 metre yükseklikten dökülen şelale harika bir görüntü oluşturmaktadır. Yer Köprü Şelale suları cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Şelalenin manzarasına karşı oturup huzurlu anlar yaşayabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Sille Köyü
Konya iline bağlı bir köy olan Sille köyü Konya İl merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sille Köyü 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Antik dönemde Sylla olarak bilinen Sille özellikle Roman döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Sille köyünde Aya Eleniya Müzesi, şapeller, hamamlar, kiliseler, camiler, çeşmeler ve suyolları gibi birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Sille Köyü ziyaretinizde özellikle Aya Elenia Müzesini ve Gevela Kalesini görmenizi tavsiye ederim.
Şemsi Tebrizi Türbesi ve Camisi
Şemsi Tebrizi Türbesi Ve Camisi Konya’nın Merkez ilçelerinden biri olan Karatay’da yer almaktadır. İlk olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen Şemsi Tebrizi Türbesi Ve Camisi 1510 yılında Abdurrezzak oğlu Emir İshak Bey tarafından onarılmış ve genişletilmiştir.
Aziziye Cami
Konya’nın Merkez ilçelerinden biri olan Karatay ilçesinde yer alan Aziziye Camii 1671 – 1676 yılları arasında Osmanlı padişahı Sultan Mehmet’in Muhasibi Damat Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1876 yılında çıkan bir yangın ile Aziziye Camisi yanmış ve Sultan Abdülaziz tarafından 1891 yılında yeniden inşa edilmiştir. Kesme Gödene taşı ile yapılan Aziziye Camii son Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Türk Baro usulünde yapılan Aziziye Cami kendine özgü mimarisi ile ön plana çıkmaktadır. Aziziye Camii günümüzde ibadete açıktır.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Selçuklu Belediyesi tarafından 2015 yılında açılmıştır. Ülkemizin tek kelebek bahçesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi unvanına sahiptir. 7.600 metrekare büyüklüğündeki vadinin yaklaşık olarak 1.600 metre karesi kelebek uçuş alanıdır.
İnce Minare Müzesi
Konya ilinde yer alan İnce Minareli Medrese; Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus döneminde Vezir olan Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından hadis ilminin öğretilmesi amacıyla 1264 yılında inşa ettirilmiştir. İnce Minareli Medrese mimari yapısı ile Selçuklu Devleti’nde kullanılan kapalı avlulu medreseler grubunda yer almaktadır. İnce Minareli Medresenin Taç Kapısı Selçuklu devrinin taş işçiliğinin gösteren en muazzam örneklerinden birisidir. Günümüzde İnce Minareli Medrese taş ve ahşap eserler müzesi olarak hizmet vermektedir. 1956 yılından beri taş ve ahşap eserler müzesi olarak hizmet veren İnce Minare Müzesinde; Beylik ve Selçuklu dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergilenmektedir.
Beyşehir Eşrefoğlu Cami
Konya ilinde Beyşehir Gölünün 100 metre kuzeyinde Beyşehir ilçesinde yer alan Eşrefoğlu Camii 1299 yılında Eşrefoğlu Emir Süleyman Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Külliyenin en önemli parçasıdır. Eşrefoğlu Camii mimari özellikleri bakımından Selçuklu geleneğini devam ettirmektedir.
Kyoto Japon Parkı
Konya ilinin Selçuklu ilçesinde yer alan Kyoto Japon Parkı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulmuştur. Konya ile Kyoto şehirleri arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan Kyoto Japon Parkı 36.000 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olma özelliğine sahiptir.
Konya Arkeoloji Müzesi
Konya ilinin Meram ilçesinde yer alan Konya Arkeoloji Müzesi 1962 yılında ziyarete açılmıştır. Konya Arkeoloji Müzesinin bulunduğu tarihi bina 1250 yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından 2. Keyhüsrev’in oğlu 2. Keykubat zamanında Başvezir Emir Dad Sahip Ata Hüseyinoğlu Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Konya’nın tarihini yansıtan Konya Arkeoloji Müzesi’nde Eski Tunç, Orta Tunç, Demir, Klasik Helenistik, Roma ve Bizans devrine ait tarihi eserler bulunmaktadır.
Konya Bilim Merkezi
Konya ilinin Selçuklu ilçesinde yer alan Konya Bilim Merkezi TÜBİTAK destekli kurulan Türkiye’deki ilk bilim merkezi olma özelliğine sahiptir. Çocukları ve gençleri bilimin sıcak yüzü ile tanıştırmak amacıyla Konya Bilim Merkezi 2014 yılının Nisan ayında ziyarete açılmıştır. Konya Bilim Merkezi bünyesinde 146 sergi ünitesi barındırmaktadır.
Konya Selimiye Camii
Konya ilinin Karatay ilçesinde yer alan Selimiye Camii Konya’da Sancak Beyliği yapmış olan Sultan 2. Selim tarafından 1567 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı’nın klasik mimari tarzında yapılmış olan Konya Selimiye Camii İstanbul’da bulunan eski Fatih Camisi’ne benzemektedir. Selimiye Camii Konya’da ki en güzel eserlerden biridir. Selimiye Camii tek şerefeli iki minareye sahiptir.
Alâeddin Keykubad Camii
Konya ilinin Selçuklu ilçesinde Alâeddin Tepesi üzerinde bulunan Alâeddin Camiinin yapımına Selçuklu Sultanı 1. Rükneddin Mesut zamanında inşaatına başlanmış ve 1221 yılında 1. Alâeddin Keykubat zamanında inşaatı tamamlanmıştır.
İplikçi Cami
Konya ilinin Meram ilçesinde yer alan İplikçi Cami 1201 yılında Şemsettin Altınoba tarafından inşa ettirilmiştir. İplikçi Camii; İplikçiler Çarşısında yer almasından dolayı bu adı almıştır.
Konya Atatürk Evi Müzesi
Konya ilinin Selçuklu ilçesinde yer alan Konya Atatürk Müzesi mimari olarak ilgi çekici, bakımlı bir binada yer almaktadır. Atatürk Evi Müzesinin bulunduğu bina 1912 yılında inşa edilmiş, 1940 yılından 1963 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılmış ve 1964 yılından beri Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. İki katlı olan Atatürk Müzesinde Atatürk’ün kullandığı kıyafetler, Atatürk ile ilgili objeler, Atatürk’ün Konya ziyaretinde çekilen fotoğraflar, bu evde aldığı notlar, gazete kupürleri ve çeşitli yazılar sergilenmektedir.
Yerköprü Şelalesi
Konya ilinin Hadim ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi diğer adı ile Göksu Şelalesi ilginç jeolojik yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Hadim ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Yerköprü Şelalesi Anadolu topraklarındaki önemli nehirlerden biri olan Göksu Nehri Yerköprü’de bulunan mağaranın içine giriyor ve burada kayboluyor. Bölgedeki bir diğer akarsu olan Karasu Çayı, Göksu Nehrinin yaklaşık 25 metre üzerinde aktıktan sonra Yerköprü Şelalesini oluşturuyor. 15- 20 metre yükseklikten dökülen Yerköprü Şelalesi muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Yerköprü Şelalesinin çevresinde piknik alanları bulunmaktadır.
Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi
Konya ilinin Karatay ilçesinde yer alan Koyunoğlu Müzesi Konya’nın köklü ailelerinden olan İzzet Koyunoğlu’nun Topraklık Mahallesinde bulunan evinin restore edilmesi ile hizmete açılmıştır.
Konya Ereğli Müzesi
Konya ilinin Ereğli ilçesinde yer alan Konya Ereğli Müzesi 1968 yılında ziyarete açılmıştır. 1977 yılına kadar Konya Müzesi’ne bağlı olan Ereğli Müzesi 1978 yılında bağımsız müdürlük haline gelmiştir.
Astra Antik Kenti
Konya ilinin Hadim ilçesine bağlı Balat Beldesi yaylasında bulunan Astra Antik Kenti ilk defa 1885 yılında Sterret tarafından keşfedilmiştir. Hadim ilçesinin kuzeybatısında ve Hadim ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Astra Antik Kenti; Helenistik, Roma ve Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1992 yılından 1994 yılına kadar Konya Müze Müdürlüğünce kurtarma ve temizlik çalışmaları yapılan Astra antik kentinden günümüze nekropol alanı, bouleterion ve kilise kalıntıları ulaşmıştır.
Konya 2. Kılıçarslan Köşkü
Konya ili, Selçuklu ilçe sınırında bulunan 2. Kılıçarslan Köşkü, sultan 2’nci Kılıçarslan tarafından inşa edilmiştir. Alaaddin Tepesinde bulunan bu köşk Selçukluların eserlerinden biridir. İyice harap olan iki katlı köşk 1960 yıllında koruma altına alınmıştır. Yapılan restore sonucunda turizme kazandırılmıştır. Yolunuz düşerse bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret edin.
Kilistra Antik Kenti Ve Kaya Mezarları
Konya ilinin Meram ilçesine bağlı Hatunsaray beldesinde yer alan Kilistra Antik Kentinde yapılan araştırmalara göre Helenistik ve Roma çağında yerleşimin başladığı tespit edilmiştir. Kilistra antik kentinde Kapadokya’ya benzeyen kaya oyuğu yerleşmeler bulunmaktadır. Bu kaya oyuklarının Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Peri bacalarına benzeyen bu kaya yerleşmeleri içinde bulunan yapılar sosyal, dini ve savunma amaçlı kullanılmıştır. Muazzam bir görünüme sahip olan Kilistra antik kenti ve kaya mezarları görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.
İnbaşı Mağarası
Konya ilinin Hadim ilçesine bağlı Korualan kasabasında yer alan İnbaşı Mağarası her yaş için uygun bir gezi alanıdır. İnbaşı Mağarası içindeki galeriler ve şelaleler ile mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliğe sahip yerlerdendir. İnbaşı Mağarasının şelaleye kadar olan uzunluğu 150 metredir. Mağara içinden şelaleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Mağara içinde insan eliyle yapılan bir giriş kapısı bulunmaktadır. Ayrıca mağaranın içinde Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen birçok kalıntı bulunmaktadır. İnbaşı Mağarasının önü piknik alanı olarak kullanılmaktadır.