Çıldır
Çıldır, Ardahan ilimize bağlı 5 ilçesinden biridir. İlçemiz Ardahan il merkezine yaklaşık 44 km uzaklıktadır. Bu ilimize ulaşmak için İl merkezinde ilçeye gelen dolmuşlar vardır. Bunlarla ulaşım sağlanabilir.
Çıldır Gezilecek Yerler
Çıldır Tarihçesi
İlçemizin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. anadolu da Türklerin ilk yerleşim yeri olarak bilinir. İlk bilinen tarihçi Heredot’un yazılı kaynaklarında da geçmektedir.
Çıldır; Oğuz Beylerinin Çavuldur boyundan gelmektedir. Daha sonra ismi Çıldır olmuştur. Osmanlı döneminde Çıldır Sancağı kurulur. Daha sonra 1878 yıllında yapılan Berlin Anlaşması ile Kars, Batum ve Çıldır savaş borcu olarak Ruslara verilmiştir.
Daha sonraki tarihlerde tekrar Osmanlıya geçen çıldır bu sefer Ermeniler almıştır. Kurtuluş savaşı sırasın köy halkının da ayaklanması ile ülkemizin topraklarına katılmıştır.
1921 yıllında ülkemizin sınırlarına katılan Çıldır ilçesi önce Kars ilimize daha sonra il olan Ardahan ilimize bağlanmıştır. İlçemize bağlı 2 belde ve 35 köy bulunmaktadır.
Göz at ;
- Çıldır Gezilecek Yerler
- Çıldır Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Çıldır Gölü Nerede, Nasıl Gidilir
- Kars Gezilecek Yerler
- Kars Gece Hayatı
- Kars’da Gezilecek 10 Yer
- Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilen 10 Şey
- Kars Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Kars Harakani Havalimanı Ulaşım Nasıl Gidilir
- Çıldır Gölü Nerede, Nasıl Gidilir
- Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Kars Otelleri ve Kars Otel Fiyatları
Çıldır Gezi Rehberi
İlçe turizm açısında önemli bir yere sahiptir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ilçeye akmaktadır.
Şeytan kalesi: İlçe merkezine sadece 2 km uzaklıkta bulunan Şeytan Kalesi tam olarak yapıldığı tarih bilinmese de Orta Çağ tarihine dayanmaktadır. Bu kalenin kime ait olduğu ile ilgili çeşitli söylentiler vardır. Fakat Urartulara ait olduğu söylenti baskındır.
Bu kalenin bulunduğu konum itibari ve yapılışıyla diğer kalelerden farklıdır. Bu kalenin savaş zamanlarında savunma amaçlı olduğu da söylentiler arasındadır.
Bu kalenin altında define olduğu da halk arasında gezmektedir. Halkın anlatıldığı efsaneye göre Artuk kralın kızı ölünce bütün hazinesiyle bu kalenin altına gömülmüştür.
Akçakale Adası: Bu ada Çıldır ilçemizin sınırlarında bulunur. Doğa tutkunların tam uğrayacağı bir yerdir. Ancak sadece doğa tutkunların değil aynı zamanda tarih sevenler içinde güzel bir yerdir. Sit alanı olarak korunmaktadır.
Çıldır Gölü: Bu göl 123 kilometre kare alan kaplayan göl bölgemizin en büyük tatlı su gölü ve aynı zamanda Büyüklük olarak Van Gölünden sonra En büyük ikinci göldür.
Deniz seviyesinden 1959 metre yükseliğinde bulunan göl en derin yeri 42 metre olarak hesaplanmıştır. Bu göl tektonik bir göldür. Etrafı yeşilliklerle göle ve ilçeye ayrı bir tat katmaktadır.
Yaz mevsiminde burada göle giren insanlara şahit oluyorsunuz. Balık tutan insanları görebiliyorsunuz. ayrıca kış mevsiminde tamamen donmaktadır.
Çıldır Kar Buz festivali: Kış mevsiminde ise Çıldır Kar Buz festivali yapılmaktadır. 2006 yıllından berri her yıl tekrarlanan bu festival birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Kurt kalesi: Bu kale ilçe merkezine 36 km uzaklıkta bulunan Kurt nahiyesinde bulunur. Sarp dağılık bir alanda kurulan bu kalenin tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yoktur.
Taşköprü Kitabeleri: Bu kitabeler ilçe merkezine bağlı Taşköprü köyün sınırlarındadır. İlçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunan bu kitabe bölgede bulunan en eski kitabe olduğu söylenilir. Kitabe Urartu kralı 2. Sardus’a aittir.
Ayrıca Çıldır gölü içindeki kuş adası, Akçakale köyünde bulunan Alpaslan adası ve adanın içinde bulunan mağara ve kilise de ayrıca gezilip görülecek yerlerdir. Sonuç olarak bu tatlı ve şirin ilimize yolumuz düşerse yaz-kış mevsimi fark etmez. Mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerdir.
Buraya iki kere gitme fırsatım oldu. ilkinde kışın gittim. kar buz festivaline katılmıştım. çok eğlenmiştim. diğerinde ilkbahar mevsiminde yolum düşmüştü ya doyamadım. ne kadar güzel bir yer. bu kadar güzelliği nasıl bünyesinde barındırıyor
Sevgili Makbulle Hanım melmektimizin her köşesi güzel ve özeldir.