Uludere
Uludere, Şırnak ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. Şırnak şehir merkezinden 48 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için Şırnak şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.
Uludere Gezilecek Yerler
Uludere Tarihi
İlçemizin tarihi m.ö 3000’lere dayanmaktadır. M.Ö 1000 yıllında Urartuların hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Medler, Persler, Romalılar, Arsaklılar Sasaniler, persler, Karakoyunlular hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlılara bağlanmıştır. 1. Dünya savaşında Ruslar tarafında işgal edilen ilçeler arasında olmuştur.
Göz at ;
- Uludere Gezilecek Yerler
- Uludere Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Uludere Beyaz Köprü
- Şırnak Gezilecek Yerler
- Şırnak’da Gezilecek 10 Yer
- Şırnak Gece Hayatı
- Şırnak Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Şırnak Otelleri ve Şırnak Otel Fiyatları
- Şırnak Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Şırnak’tan Irak’a (Habur Sınır Kapısı) Nasıl Gidilir
1923 yıllında bucak haline getirilen Uludere ilçesi Beytüşşebap ilçesine bağlanmıştır. 1957 yıllında ilçe olma özeliğini kazanınca Hakkari iline bağlandı.1958 yılında belediyesi kuruldu. Daha sonra 1990 yıllında Şırnak’ın il olması ile Şırnak’a bağlanmıştır. Şuan ilçe konumunda olan bu yer 12 köy 3 beldeye sahiptir. Köyün %90’ı yerli halkında oluşmaktadır. Bu ilçede tek bir aşiret vardır. Bu aşiret Goyan Aşiretidir. Geri kalan nüfus ise Devlet memurlardan oluşur.
Uludere Gezi Rehberi
Ters Lale
Bu çiçek türü dünyada sadece burada yetişir. Aslında Hakkari ilimize ait bir endemik bitkidir. Ama bu bitki Hakkari ilimiz ile Uludere ilçesi arasında yetişir.
Dağ Lalesi
Dünyada sadece Uludere ilçemizin dağlarında ve yaylarında yetişir. İlçenin sembolü haline gelmiştir.
Dağ turizmi
Bu yörede kış mevsiminde kayak merkezi bulunmaktadır. çok renkli sahneler şahitlik etmektedir.
El sanatları
Yörede halı ve kilim örülmektedir. Ülkede birçok yere satılmaktadır. Herkes tarafında çok beğenilmektedir.
Yaban hayat
Burada birçok yaban hayvan yetişir. Soyu tükenmekte olan hazar kaplanı ilçenin sınırlarında görülmüştür. Ayrıca dağ keçisi,ayı, yaban domuzu,geyik, tavşan ve birçok kuş türüne şahit olabiliyoruz.
Yayla hayatı
İlkbahar ve yaz mevsiminde yöre halkı hayvan beslemek için yaylalara taşınırlar. Serin havası soğuk suyu ve yeşilliği ile ünlü yaylalarda geçimlerini sağlarlar.
Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka gelip görmenizi tavsiye ediyoruz. Buraya geldiğiniz yanınıza fotoğraf makinesini de almayı unutmayın. Çünkü ölümsüzleştirmek isteyeceğiniz çok şey olabilir.
ben burada askerlik yaptım. çok güzel bir yer insanları çok sıcak kanlı gidip görmelisiniz
Evet haklısınız kesinlikle insanları çok sıcak kanlı. melmeketimizin güzel insanları işte…