Hilvan
Hilvan ilçesi Urfa kentimize bağlı 13 ilçesinden biridir. Hilvan il merkezine yaklaşık 56 km uzaklığındadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşmak mümkündür.
Hilvan Gezilecek Yerler
Hilvan ilçesine 1820 yıllarında Hacı Musa diğer adı ile Seymenler diye bir Kürt aşiret bu bölgeye yerleşmiştir. Daha sonra göçlerle birlikte buraya Türkler gelmiştir. Burada bulunan Kürtler başka yere taşınmıştır.
Bu nedenle ilçemiz zamanla kalabalıklaşıp kaynaşmışlardır. İlçemiz daha önce ilçe merkezinde bulunan bir taş vardı. İsmi Karadibek taşından dolayı Karacürün ismin almıştır. Daha sonra Hilvan, Siverek ilçesine bağlı Uluyazı kasabasına bağlanmıştır.
1926 yıllında çıkan bir kanunla ilçe olma statüsüne kavuşmuştur. İlçe olması ile ismi de Hilvan olarak değiştirilmiştir. Hilvan ismi Gölcük yoluna 5 km uzaklığında bulunan tarihi bir köyden almıştır. Hilvan İsminin anlamı Bağış, tatlı ve Hediye anlamına gelmektedir.
Göz at ;
- Hilvan Gezilecek Yerler
- Hilvan Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Şanlıurfa Gezilecek Yerler
- Şanlıurfa’da Gezilecek 10 Yer
- Şanlıurfa’nın İlçeleri
- Şanlıurfa Gece Hayatı
- Şanlıurfa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Halfeti Gezilecek Yerler
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Şanlıurfa Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Şanlıurfa Kalesi
- Şanlıurfa Otelleri ve Şanlıurfa Otel Fiyatları
- Ramazan Ayında Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Balıklı Göl
- Göbeklitepe
- Şanlıurfa Halilurrahman Cami
- Harran Evleri
- Hz. İbrahim Mağarası
Hilvan İlçemizde Gezilecek yerler:
Hilvan ilçemizin birçok köyünde höyükler bulunur. Bunun höyüklerin yapılma sebebi ilçenin ova şeklinde olması ilçenin koruması gözetlemesi amacı ile yapıldığı sanılmaktadır. Fakat yapılan herhangi bir kazı çalışması olmadığından kesinlik kazanmamaktadır.
Nevala Çori Höyüğü: İlçemizin merkezine bağlı Kantara Köyünde bulunur. ilçe merkezine yaklaşık 3 km uzaklığında bulunur. burada bulunan höyük 100 metre uzunluğunda 50 metre genişliğindedir. Bu yerleşme milattan öncesine dayanır. Burada milattan öncesi yerleşmenin olduğu saptanmıştır.
1983 yıllında Urfa müzesi ve Alman üniversitesi tarafında ve ortaklaşa yaptıkları kazı çalışmasında birçok kalıntı bulunmuştur. Fakat daha sonra Baraj suyun yükselmesi ile çalışmalarına son verilmiştir. Burada bulunan tarihi yapılar aydınlığa kavuşursa ilçemizin tarihi gün yüzüne çıkacaktır.
İnik Mağarası: Bu mağara ilçemizin merkezine bağlı Garoz Köyün sınırlarındadır. Bu mağara çok kişi tarafında bilinmeyen tarihi bir güzelliktir. Burada eski yerleşmelerin olduğu mağarada bunu görmeniz mümkündür. Çoğu kişi tarafında bilinmeyen bu mağara keşfedilmeyi bekliyor.
Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz. Çünkü gerçekten her gün bu tarihi yapılar yok oluyor. Atatürk Barajın suları çoğalması ile birçok yapının sular altında kalmıştır. Bu yapılarda su altında kalmadan el atmak lazım diye düşünüyorum.