Çiçek Pasajı girişi

Medeniyet şehri İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunur. 200 yıllık aşkın tarihi ile istiklal caddesi üzerinde zamana meydan okumaktadır. İstanbul gezi listenize burayı ekleyin.

Çiçek Pasajı’na Nasıl Gidilir

İstanbul Çiçek Pasajı

Çiçek pasajı isimini ilk duyanlar yada gitmeyenler şuan kafalarında her tarafı çiçek olan bir pasaj canlandırdı eminim. Oysa hiç te öyle değil. Hemen canlandırdığınızı unutun. Oysa bu pasajda tek bir çiçek yok. Bazılarınız peki çiçek yoksa neden çiçek pasajı demişler sorusunu duyar gibiyim. Evet çok güzel bir buna bir cevap bulalım. Ama bulmadan önce bu pasajın tarihine bir göz atalım.

Çiçek Pasajı

Bu pasajın olduğu yerde ünlü Naum Tiyatrosu vardı. 1870 yıllında meşhur Beyoğlu yangını çıkar. Burası resmen yok olur. Tiyatro adı altında hiçbir şey kalmaz. Tiyatro arsasını o dönemin en zengini olan Hristaki Zografos Efendi satın alır. Burada yangın olmadan önce 25 dükkân ve birçok lüks yapı bulunuyordu. Yangından sonra burası düzeltip günümüzdeki çarşı şekli verildi. 1908 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa bu arsayı satın alıp bir pasaj inşa eder. Pasaj yapıldıktan sonra pasajın içinde birçok dükkân çiçek satar. (Bu nedenle pasajın ismi çiçek pasajı olur. Sanırım yukarıda sorduğum soru cevap bulundu) bu pasajın asıl ismi Hristaki Pasajı’dır. Fakat daha sonra unutulup gitti. 1940 senesinde burada bir meyhane açılır. Buraya gelenler hiç çiçek dükkânı görmezler. Burada meyhane açılması ile çiçek dükkânları kaybolur. Çiçek sadece pasajın isminde bir hatıra olarak kaldı.

Çiçek Pasajı İstanbul

Çiçek pasajı için bir dernek kurulur. Yıkılmaya yüz tutulmuş pasajı yeniden restore edilmiştir. Günümüzde burada gece hayatı çok yoğun geçtiği bir yer olmaktadır. Bazı yerlerde canlı müziklerde yapılmaktadır. Yolunuz düşerse buraya sevdiklerinizle eğlenmeye gelebilirsiniz. Ayrıca pasajın İstiklal caddesi girişindeki kapısında Roma rakamları ile yazılmış tarihi bir saat bulunmaktadır. bu saatle bu pasajın tarihi bir miras olduğunu hatırlatıyor.

Çiçek Pasajı Nerede

Çiçek Pasajı Nerede, Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Hüseyinağa mahallesinde bulunur. Buraya Eminönü’nden bineceğiniz 46Ç, 46ÇY gibi hatları kullanarak Taksime gelebilirsiniz. Buradan da İstiklal Caddesinden Saitpaşa Girişi, yani Galata Kulesi yönüne doğru yürümeniz gerekecek.

Çiçek Pasajı girişi

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz