Sancaktepe
İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan bir ilçesidir. Yazlık sarayları ve mesire alanları ile gözde olan Sancaktepe ilçesi içinde barındığı Samandıra semtinde çok sayıda tarihi yapıt bulunmaktadır. Bu yazımızda Sancaktepe ’de bulunan ve günümüze sağlam olarak ulaşan tarihi yapıtları ve gezilecek doğal alanları ele alacağız.
Damatris Sarayı: Eski bir yerleşim yeri olan Samandıra ’da bulunmaktadır. Samandra Yazlık Sarayı olarak da adlandırılmaktadır. Bizans İmparatoru II. Maurikios ile Tiberius tarafından 578 yılında inşa edilmiştir. Bizans İmparatorlarının buraya ava geldiği zaman kalmaları için inşa edilmiştir. Daha sonra ordunun toplanma ve konaklanma bölgesi olarak kullanılmıştır. Bizans Döneminden günümüze ulaşan en önemli yapı olan Damatris Sarayı ismi Tarım ve Bereket Tanrıçası olan Demeter’den gelir. Günümüzde kalan kalıntılardan bu sarayın çok büyük olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde arkeolojik alan olan Damatris Sarayı görülmesi gereken tarihi güzelliklerdendir.
Abdurrahman Gazi Türbesi: Osmanlı devletinin önemli bir kumandanı olan Abdurrahman Gazi aynı zamanda Aydos Kalesinin fatihidir. Osmanlı Devleti’ne uzun yıllar boyunca önemli hizmetler veren bu yüce kumandan Abdurrahman Gazi 1329 yılında vefat etmiştir. Abdurrahman Gazi’nin mezarı Samandra semtinin Abdurrahman Gazi mahallesinde bulunan Abdurrahman Gazi Türbesinde bulunmaktadır. Tarihi öneme sahip Abdurrahman Gazi Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Arap Hekim Camii: Sancaktepe’nin Samandra beldesinde bulunmaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber 1520 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Orijinal hal ile günümüze kadar ulaşan tarihi Arap Hekim Camii görülmesi gereken yerlerdendir.
Şevknihal Usta Çeşmesi: Osmanlı Padişahı Abdülmecid Döneminde saray ustası olan Şevknihal tarafından yapılmıştır. Günümüze ulaşmış olan çeşme kitabesi ve mermerleri Sarı Kadızade Şeyh Mustafa Dede Türbesinin yanında bulunmaktadır.