Odunpazarı

Odunpazarı Eskişehir iline bağlı bir ilçedir. Odunpazarı ilçesi Eskişehir ilinin 2008 yılında büyük şehir olmasıyla il merkezinin ikiye bölünmesi ile ilçe olmuştur.

Odunpazarı İlçesi

Eskişehir’in merkez ilçesidir. Köklü bir geçmişe sahip olan Odunpazarı ilçesinde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Odunpazarı Evleri

İlçe merkezinde yer almaktadır. Odunpazarı evleri Osmanlı Mimarisine özgü yapısı ile dikkat çekmektedir. Dar sokaklar arasında yer alan bu tarihi evler ilçeye tarihi bir hava katmaktadır.  Odunpazarı evleri yakın zamanda restore edilerek birçoğu kafe, restoran, butik otel, müze ve dükkân olarak hizmete açılmıştır. Dünya kültür miras listesine eklenen Odunpazarı evleri Eskişehir’in önemli eserlerindendir. Genellikle iki katlı kendine özgü mimariye sahip olan Odunpazarı evlerini görmenizi tavsiye ederim.

Odunpazarı Evleri
Odunpazarı

Kurşunlu Külliyesi

İlçe merkezinde Odunpazarı Evleri içinde yer almaktadır. Osmanlı Döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında inşa edilmiştir. Külliyenin mimarı Acem Ali’dir. Kurşunlu Külliyesi; imaret, aşevi, kervansaray, şadırvan, cami, sıbyan mektebi, medrese ve tabhaneden oluşmaktadır. Günümüzde külliyenin camii dışındaki diğer bölümleri turistlik amaçlı kullanılmaktadır. Camii ibadete açık bulunmaktadır. Caminin avlusunda şadırvan bulunmaktadır. Tabhane bölümü El Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır. Külliye içindeki diğer bölümler ise Lületaşı Müzesi, Cam Sanatları Müzesi ve nikah salonu olarak kullanılmaktadır.

Kurşunlu Külliyesi

Atlıhan Çarşısı

İlçe merkezinde yer alan Atlıhan; 1850 yılında Takattin Bey tarafından han olarak yapılmıştır. Kurşunlu Külliyesine giden yolun sonunda yer almaktadır. Atlıhan büyük bir avluya sahiptir. Günümüzde bu tarih han el sanatları çarşısı olarak kullanılmaktadır.

Odunpazarı Atlıhan Çarşısı

Reşadiye Camii

İlçe merkezinde yer almaktadır. Reşadiye Camii; 1969-1978 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılmıştır. Camii iki kubbeye ve devasa bir kubbeye sahiptir. Oldukça güzel bir mimariye sahip Reşadiye Camii; günümüzde ibadete açıktır.

Odunpazarı Reşadiye Camii

Şelale Park

Odunpazarı ilçesinde yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır. Eskişehir manzarasına hakim yeşil bir alandır. Şelale Park içinde yapay şelale, yel değirmeni, yürüyüş parkurları, yeşil alanlar, spor aletleri, kafe ve çeşitli oyuncaklar bulunmaktadır. Keyifli zamanlar geçirmek için Şelale Parkı ziyaret edebilirsiniz.

Porsuk Çayı ve Adalar

Sakarya Nehrinin bir kolu olan 450 km uzunluğa sahip Porsuk Çayı Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezini ikiye bölen Porsuk Çayının kent merkezinde kalan bölümlerine adalar denir. Porsuk Çayında gondol ile ilçe merkezinde gezebilirsiniz.

Alaaddin Camii

Odunpazarı ilçe merkezinde yer alan Alaaddin Camii; Selçuklu Döneminde 1267 yılında II. Gıyaseddin Keyhusrev tarafından inşa ettirilmiştir. Sürekli farklı zamanlarda onarımdan geçen Alaaddin Camii asıl halini kaybetmiştir. 1944-1951 yılları arasında Alaaddin Cami müze olarak kullanılmıştır. Eskişehir Müzesinin açılması ile cami tekrar ibadete açılmıştır.

Balmumu Heykeller Müzesi

Odunpazarı ilçe merkezinde yer almaktadır. Müze 2013 yılında hizmete açılmıştır. Ülkemizin ilk ve tek balmumu müzesi olma özelliğine sahiptir. Balmumu Müzesi dört bölümden oluşmaktadır. Balmumu Müzesi içinde tarihi kişiler, yerli yabancı ünlüler olmak üzere toplam 160 balmumu heykeli yer almaktadır. Burada bulanan heykellerin gerçeğe yakın olması oldukça şaşırtıcıdır. Farklı bir deneyim için Balmumu Heykeller Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

İlçe merkezinde Balmumu Heykel Müzesinin hemen yanında yer almaktadır. 2007 yılında hizmete açılmıştır. Tarihi Odunpazarı evleri restore edilerek Cam Sanatları Müzesi olarak açılmıştır. Yerli yabancı yaklaşık 100 tane cam eserleri sergilenmektedir. Camdan yapılan bu sanat eserler dikkat çekmektedir. Güzel bir gezi yapmak istiyorsanız gelişmiş, modern bir ilçe olan Odunpazarı ilçesine gitmenizi tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz