gezilecekyerlercom
gezilecekyerlercom

Günlük hayatta bir şey yapmamız için bazen duygularımızı harekete geçirecek bir dokunuş gerekir. Seyahat etmek de bunlardan biridir. Herkes çocukluktan berri tek hayali dünyayı gezmek. Fakat dünyayı gezen insan sayısı bir elin parmaklar geçmez. Bunun elbette birçok sebebi var. Fakat bana göre daha çok dünya derdine kapılma, daha çok para kazanma hırsı ve Seyahat etmeyi gereksiz bulma gibi sebepleri sayabiliriz.

Ama unuttuğumuz bir şey var ki; ne kadar para kazanırsak kazanalım yiyebileceğimiz kadardır. En fazla yaşayacağımız 80-100 yaş aralığıdır. Bu kadar zaman zarfında bence yapacağınız en önemli şeylerden biri de hiç ertelemeden Dünya seyahatine çıkmanız olacaktır. Size yardımcı olması için hatta Seyahat tutkunuzu perçinleyecek 10 tane kitap hazırladık.  Bu kitapları okursanız seyahat etme isteğiniz artacaktır. İşte o kitaplar;

1- Seyahatname / Evliya Çelebi

Türk yazar Evliya Çelebi 17. yüzyılda kendi üslubuyla gezdikleri yerleri anlatmaktadır. on ciltten oluşur. Eser, Haziran 2013 yıllında UNESCO Dünya Belleği Listesine dahil edilmiştir. Bu kitabı mutlaka okuyun.

2-80 Günde Devri Alem / Jules Verne

1872 yıllında Jules Verne tarafında kaleme alınmıştır. Kitabın kahramanı Phileas Fogg, bütün dünyayı 80 günde gezeceğine dair bir  iddiaya girer. Zengin biri olan Phileas Fogg mal varlığını kaybetmek için Hava yolu kullanmadan dünyayı seksen günde nasıl gezdiğini nasıl anlatmaktadır.

3-Yolda / Jack Kerouac

Jack Kerouac ve arkadaşlarının 20. yüzyılda ABD’yi baştan sona gezisini anlatmaktadır. Kitapta Seyehat dışında birçok şeyi bulacaksınız.

4-Odysseia / Homeros

Antik Yunan edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Hatta İlyada’dan sonra en büyük destan diyebiliriz. Kitapta özetle, Odysseia, Truva Savaşından sonra Ogygie Adası’nda tutsak düşmüştür. Burada yaklaşık 10 yıl kalmıştır. İşte kitapta adada kaldığı süreyi ve daha sonra yurduna ve sevdiklerine kavuşma macerasını anlatmaktadır.

5- İnatçı Keraban / Jules Verne

 Fransız yazar Jules Verne’in 1883 yıllında kaleme aldığı bir macera kitabıdır. Kitap da inatçı tüccar Keraban Ağa ve Hollandalı tüccarın seyahati anlatmaktadır. Üsküdar’a deniz yolu ile geçeren sırf 10 paralık vergiyi vermemek için Kırım ve Kafkasya’yı  dolaşacak bir aylık süreyi akıcı bir dille anlatmaktadır.

6- Tournefort Seyahatnamesi / Joseph De Tournefot

Fransa ünlü bitki bilimci Joseph De Tournefot, yeni bitkiler bulmak için dünya turuna çıkar bu turu konu almaktadır. Kitap; Aydınlanma Çağı’ndaki Avrupa’yı, Osmanlı’yı ve İran’ı anlatır.

7- Günden Kalanlar / Kazuo Ishiguro

İngiliz uşağın Amerika’da daha güzel bir iş bulmak umudu ile yola çıkar ve yol üzerinde bulunan insan manzaralarını anlatır. Akıcı bir kitap mutlaka okuyun.

8- İbn Battuta Seyahatnamesi / İbn Battuta

İbn Battuta 14 Haziran 1325 yıllında daha 22 yaşında iken Ülkesi Fas’tan çıkıp hacca gitmek istedi. Daha sonra ülkesine dönmeyip 28 yıl boyunca dünyanın birçok yerini gezdi. Gezdiği yerleri yazıp kitap haline getirdi. Bu kitap da Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs’teki gezilerini anlatmaktadır. İlk kitabı 1829 yıllında yayınlandı.

9- Motosiklet Günlükleri / Che Guevara

23 yaşında olan Che Guevara ile Alberto Granado’yla birlikte Motosikletle Güney Amerika gezini düzenler. Burada yol üzerinde günlükler tutar. Daha sonra kitap haline getirilir. Kitapta Küba Devrimine ait izlenimleri de yer almaktadır.

10- Beş Şehir / Ahmet Hamdi Tanpınar

Türk Edebiyatın önemli yazarlarından biri olan Ahmet Hamdi tanpınar tarafında kaleme alınan Beş Şehir kitabı, Ülkemizdeki beş şehri anlatmaktadır. Kitabın konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen isteği anlatmaktadır. Buradaki beş şehir şunlardır.  İstanbul, Bursa, Ankara, Konya ve Erzurum’dur. Yazar burada kuru bilgi yerine şehirde olan bitenleri duyguları ile anlatmaktadır. Kesinlikle okunması gereken bir kitaptır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz