Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 31 Yer! | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiŞanlıurfaTop 10Türkiye

Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 31 Yer!

Urfa ilimiz Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunan bir ilimizdir. Urfa şehrimiz Peygamberler şehri olarak bilinmektedir. Bu yüzden tarih boyunca kutsal bir yer olarak görünmüştür.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Urfa şehrimiz tarih boyunca birçok kültürden etkilenmiştir. Urfa ilimizin tarihi milattan öncesine dayanır. Burada birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. İlimizde inanç ve tarihi olarak birçok yapı bulunur.

Göz at ;

  1. Şanlıurfa Gezilecek Yerler
  2. Şanlıurfa’da Gezilecek 10 Yer
  3. Şanlıurfa’nın İlçeleri
  4. Şanlıurfa Gece Hayatı
  5. Şanlıurfa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Halfeti Gezilecek Yerler
  7. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  8. Şanlıurfa Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  9. Şanlıurfa Kalesi
  10. Şanlıurfa Otelleri ve Şanlıurfa Otel Fiyatları
  11. Ramazan Ayında Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  12. Balıklı Göl
  13. Göbeklitepe
  14. Şanlıurfa Halilurrahman Cami
  15. Harran Evleri
  16. Hz. İbrahim Mağarası

Balıklı Göl

Bu göl Urfa ilimizin en önemli yerlerden biridir. Urfa ilimize gelen kişilerin ilk uğradıkları mekândır. Bu göl inanç konusunda önemli bir yer sahiptir. Hz. İbrahim için Ateşin serin ve selamet olduğu mekândır.

Hz. İbrahim Nemrut’a karşı baş kaldırmış Nemrut tarafında Hz. İbrahim için ateş hazırlayıp Urfa Kalesinden ateş içine atmıştır. Fakat ateş yakmamış. Ateş suya içindeki odunlar da balığa çevrilmiştir.  Bu gölde bulunan balıkların kutsal olduğu kabul edilir. Burada bulunan balıklar yenilmez. Kesinlikle uğramalısınız.

Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi Şanlıurfa ilinin Eyyubiye ilçesinde Damak Tepesi üzerinde yer almaktadır. Kalenin MÖ. 2000 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Haçlı Seferleri sırasında önemli önemli rol oynayan Şanlıurfa Kalesi Osmanlılar zamanında onarılarak kullanılmıştır. Şanlıurfa Kalesi İç kale ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Halil-ür Rahman Camii

Şanlıurfa ilinde Halilurrahman Gölü’nün yani Balıklı Göl’ün yanında yer alan Halilurrahman Cami halk arasında Döşeme Camisi olarak da anılmaktadır. 504 tarihinde Rahip Urbisyus tarafından Hz İsa Peygamberin annesi Hz Meryem adına bir kilise olarak inşa edilen yapı Abbasi Halifesi Memun döneminde camiye dönüştürülmüştür. Halilurrahman Camisi’nin Selahattin Eyyubi’nin yeğeni El-melik Eşref Muzaffereddin Musa tarafından 1211 -1212 yıllarında onarılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde restore edilen Halilurrahman Camii hakkında Evliya Çelebi seyahatnamesinde İbrahim Halil Tekkesi olarak bahsetmektedir. Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan Halilurrahman Camii günümüzde ibadete ve ziyarete açık bulunmaktadır.

Tarihi Urfa Çarşısı

Şanlıurfa kent merkezinde bulunan Tarihi Kapalı Çarşı, 1562 yılında inşa edilmiştir.
Kapalı çarşı şeklindeki Bedesten, kesme taştan inşa edilmiştir. Bu çarşının Doğuda Han Önü Çarşısı’na açılan ana kapısı, Sipahi Pazarı’na açılan Batı kapısı, Pamukçu Pazarı’na açılan güney kapısı ve Gümrük Hanı’na açılan kuzey kapısı olmak üzere 4 kapısı bulunuyor. Çarşı sağlı sollu olarak sıralı olarak dizilen dükkanlar bulunur. Bu dükkanlardan yöresel kıyafetlerden tutun giysi ve aksesuarlara kadar birçok şey bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu çarşıya uğrayın. Sevdiklerinize hediye almadan geri dönmeyiniz. Hediye alamayacak olsanız dahi bu tarihi çarşıyı gezin derim.

Mevlid-i Halil Cami ve Mağarası

Dergâh platosu içerisinde bulunur. Balıklı gölün hemen yanı başındadır. Bu mağarada Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılır. Bu yüzden Mevlidi Halil Camisi inşa etmişlerdir.

Burada çıkan suyun Zemzem suyundan sonra en kutsal su kabul edilir. Bu mağara 5 faklı evreden geçmiştir. İlk olarak Seleukoslar döneminde alana, bir putperest tapınağı yapılır. Yahudiler döneminde bir havradan bahsedilir.

150 yıllında Hristiyanlar zamanında bir kilise inşa edilmiştir. Bizans döneminde Urfa Ayasofya yapılır. Son olarak Osmanlı döneminde 1523 tarihinde Muhammed Salih Paşa tarafından aynı alana cami inşa edilmiştir.

Ulu Cami

Bu cami il merkezinde bulunan Divanyolu Caddesinde bulunur. Bu cami kitabesi belirlenmediği için kim tarafında inşa edildiği de bilinmiyor. Cami Kızıl kilise olarak da bilinir.

Cami eski bir kilisenin olduğu yere inşa edildiğinden bu ismi almıştır. Cami söylenenlere göre 1170-75 yılları arasında Zengiler tarafında inşa edilmiştir. Caminin harim kısmında bir kuyu bulunur. Bu kuyu rivayete göre Hz. İsa havarisine verdiği mendili buraya atmıştır.

Bu yüzden kuyu kutsal kabul edilmektedir. Caminin minaresine Cumhuriyet döneminde bir saat eklenmiştir. Bununla birlikte Urfa ilimizin ilk saatli kulesi bu minare olmuş oldu. Görmenizi tavsiye ediyorum.

Harran Kümbet Evleri

Bu evler 150-200 yıldır kullanılmaktadır. Bu evler dünyada benzerleri yoktur. Koni şeklinde yan yana dizilmiş bu evler özel toprak ve gülyağın karıştırması sonucu yapılmıştır.

Yöre iklimine uygun bu evlerin yazın serin kışın sıcak tutar. Burada 1979 yıllında sit alanı ilan edilmiş burada herhangi bir şeyi inşa etmek yasaklanmıştır. Bu evlerden sadece bir tanesini kültür evi olarak yapılıp ziyaretçilerin gezip görmesi için bırakılmıştır.

Harran Üniversitesi Kalıntıları

Bu üniversite ilk kurulduğu tarih bilinmemekle birlikte 4000 yıl öncesine dayandığı söylenilir. Dünyada kurulan ilk üniversite olarak bilinir. Burada birçok kişi yetiştirilmiştir.

718-913 yılları arasında İslami olarak bu Üniversite zirveye ulaşmıştır. Fakat kalıntılar arasında İslami açıdan yeri bulunamamıştır.

Göbekli Tepe

Bu yapı il merkezine yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan Örencik köyünde bulunur. Bu yapı dünyanın en eski Kült topluluğudur. Buraya geldiğinizde göreceksiniz ki burada insan motifleri bulunur. Bu motifler insanlara ait el ve kol motifleridir.

2011 yıllında UNESCO tarafında kültür miras listesine aday gösterilmiştir. Burada birçok kazı çalışması yapılmıştır. Kazı çalışması sonucunda elde edilen yapıları Şanlıurfa Müzesinde sergilenmektedir.

Göbeklitepe

Halfeti(Saklı Cennet)

Halfeti ilçemiz iki bölümden oluşmaktadır. Eski Halfeti ve yeni Halfeti olmak üzere iki kısımdan oluşur. Eski Halfeti; eski kent, saklı cennet, Kayıp kent gibi isimlerle anılır.

Sebebi ise şöyle: Birecik Barajın yapılması ile Şehrin %80’i su altında kaldı. Bu nedenle 15 km uzaklığında Yeni Halfeti kuruldu. Yeni kent kurmak elbette kolay olmasa gerek düşünsenize yılların birikimi var o eski kentte. Cami, kilise, kale vb. birçok tarihi yapı yok olup gidiyor. Tarihin karanlık sayfalarında yerini alıyor.

Yeni Halfeti Eski Halfeti Ayrıca ilçemiz Türkiye’den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını aldı. Tam kafa dinlenecek bir şehirdir. Halfeti ilçemiz Güneydoğu Anadolu bölgemizin Bodrumu olarak bilinir. İlçemizde Kız Mağarası, Rum kale, Ulu Cami ve Asma köprü gibi yapılar bulunur. ayrıca ilçemize özgü karagül bitkisi yetişmektedir.

Bazda Mağarası

Bu mağara Harran ilçemizde bulunur. Mağara Harran Han el-Ba‘rür, Şuayb Antik kenti, Soğmatar turizm yolunun 15. ve 16. km. yolun solundaki ve sağındaki dağlarda tarihi taş ocakları bulunmaktadır.

Burada bu mağara bulunur. Burada irili ufaklı birçok mağara bulunur. En önemlileri budur. Bu mağara tarihi dokusu ile insanları büyülemektedir. Görmenizi tavsiye ediyorum.

Atatürk Barajı ve Gölü

Karaköprü İlçe merkezine 24 km uzaklıkta bulunur. Bu baraj Ülkemizin En büyük barajıdır. Bu ilçemize yolunuz düştüğünde bu barajı görmeden kesinlikle dönmeyiniz. İlçemize ve bölgemize ayrı bir renk katmıştır.

GAP projesi ile birlikte ilçemiz ve bölgemiz bu baraj sayesinde kalkındırılmıştır. Ayrıca bu barajda hidroelektrik santrali kurulmuştur. Burada bulunan Baraj gölü sayesinde birçok spor faaliyeti yapılmaktadır. Yaz mevsiminde insanların uğrak yeri olmaktadır. Buraya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yerdir.

Birecik Evleri

Birecik İlçemiz denince akla Türkiye’nin en uzun ikinci büyük köprüsü olan Birecik köprüsü yada Nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşları dışında birde ilçe ile özdeşleşen Evleri vardır.

Bu evler ilimizde ve bölgemizdeki evlerden farklı bir mimari özelliğine sahiptir. Bu mimari özelliği evleri özel kılmıştır. Bu evler halk arasında Saçak olarak bildikleri köşkler mevcuttur.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçe sınırında bulunan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Bilindiği üzere Urfa ilimizde ilk yerleşim çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bu nedenle bu topraklar üzerinde çok sayıda devlet ve topluluk varlığını sürdürmüştür. Urfa ili ve çevresinde çok sayıda antik kent bulunur. Burada yapılan kazılarda ortaya çok sayıda çıkmıştır. Bu eserler burada sergilenmektedir. Fakat müze bu eserleri kaldırmayınca Yeni müze, 24 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açıldı. Bu yeni müze, ülkemizin en büyük müzelerinden biridir. Yaklaşık içinde 73.800 arkeolojik ve etnografik eser sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse bu kadar zengin bir koleksiyona sahip müzeyi ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Gümrük Hanı

Şanlıurfa il merkezinde Pınarbaşı Mahallesi’nde yer alan Gümrük Hanı Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1563 yılında Urfa sancakbeyi Halhallı Behram paşa tarafından yaptırılmıştır. Şanlıurfa’da bulunan hanların içinde en güzeli ve anıtsal örneklerinden biri olan Gümrük Hanı hakkında Evliya Çelebi Seyahatnamesinde “Yetmiş Hanı” olarak bahsetmiştir. Gümrük Hanının avlusundan Halilurrahman Gölü’nün suyu geçmektedir. İki katlı olan Gümrük Hanının üst katındaki odalarda terzi dükkânları; avlusunda ise göle nazır çayhaneler bulunmaktadır. Gümrük Hanım’ın tarihi avlusunda çınar ağaçları altında oturup göl manzarası eşliğinde çayınızı içebilirsiniz.

Selahaddin Eyyubi Camii

Şanlıurfa ilinde Vali Fuat Bey Caddesi’de bulunan Selahattin Eyyubi Camii 457 yılında piskopos Nona tarafından yaptırılan Vaftizci Yahya Kilisesi üzerine 19. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Camiden önce burada bulunan kilise dönemi itibariyle bölgedeki en büyük kilise olması dolayısıyla katedral olarak da tanınmıştır. Uzun yıllar boyunca harap durumda kalan kilise 1993 yılında onarılarak cami olarak ibadete açılmıştır. Günümüzde Selahattin Eyyubi Camisi ibadete ve ziyarete açık bulunmaktadır.

Rizvaniye Camii

Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde Halilurrahman Gölü’nün (Balıklı Göl) kuzey kenarında bulunan Rizvaniye Camii 1736 yılında Rakka valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.Mihraba paralel dikdörtgen yapılı ve üç kubbeli olarak inşa edilen caminin doğusunda tek şerefeli bir minare bulunmaktadır. Rizvaniye Camisi’nin en ilginç kısmı Osmanlı kündekari tarzında yapılan çivi kullanılmadan geçme ve takma tekniği ile yapılan ahşap kapısıdır. Kapının üzerinde zengin bitkisel ve geometrik desenler bulunmaktadır. Rizvaniye Camisi’nin avlusunun kuzeyinde medrese bulunmaktadır.

Urfa Gölbaşı Parkı

Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçe sınırında bulunan Urfa Gölbaşı Parkı , gezilip görülmeye değer harika bir yerdir. Balıklı Gölün de içinde bulunduğu bu park, oldukça geniş ve yeşil bir alana sahiptir. Balıklıgölü ziyaret etmişken biraz dinlenip serinlenmek için oldukça elverişli bir yerdir. Park içerisinde iki tane gölet bulunur. Küçük göletin etrafında cafeler var. Burada oturup bir şeyler içip sohbet edebilirsiniz. Ayrıca park içerisinde yürüyüş de yapabilirsiniz. Her yönüyle insana huzur veren bu parkı gezip görmeden dönmeyin.

On İki Havari Kilisesi (Fırfırlı Cami)

Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesine bağlı Ali Fuat Bey Caddesi üzerinde bulunan Fırfırlı Caminin bulunduğu yapı ilk olarak kilise olarak inşa edilmiştir. 12 Havari Kilisesi olarak inşa edilen bu yapı 1956 yılında kiliseden camiye dönüştürülmüştür. Kaynaklara göre Hristiyanlık açısından büyük önem taşıyan ve Van ilinde Varak Manastırında bulunan Varak Haçı 1092 yılında Urfa’ya getirilerek bu kiliseye konulmuştur. Yapının üzerinde bulunan rüzgar gülü benzeri materyallerden dolayı Fırfırlı Cami adını almıştır. Kesme taştan üç nefli bazilika tarzında yapılan Fırfırlı Cami günümüzde ibadete ve ziyarete açık bulunmaktadır.

Mutfak Müzesi

Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçe sınırında bulunan Mutfak Müzesi, 2011 yıllında Şanlıurfa Belediyesi tarafından ziyaretçilere açılmıştır. Bilindiği üzere ülkemizde mutfak kültürü denilince akla ilk gelen yerlerden biri de şüphesiz Urfa ilimizdir. Kendine has yemekleriyle ismini bütün dünyaya yaymıştır. İşte bu mutfak kültürünü geçmişten günümüze nasıl aktarıldığını anlatan bir müze var. Bu müze binası, Belediye tarafından 2011 yıllında Hacıbanlar Evi’ni satın alıp restore edilerek hizmete açılmıştır. Müze de çeşitli kurslar düzenlenmektedir. Bunun yanında geçmişte olan Urfa kültürünü çeşitli maketlerle sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse bu kültürü daha yakında görmek için mutlaka ziyaret edin.

Kızlar Sarayı

Şanlıurfa ili, Viranşehir ilçe sınırında bulunan Kızlar Sarayı, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Kasr-ul Benat olarak da adlandırılan bu yapı ilk incelemesi 1905 yıllında İngiliz asıllı Gertrude Bell tarafından yapılmıştır. Bayan Bell, o dönemde çok sayıda anıtsal yapıyı fotoğraflanmıştır. O yapıların büyük kısmı günümüze ulaşamamıştır. Bu yapı, günümüzde tanıtımı pek yapılmadığı için yöre halkı tarafında ahır ve depo olarak kullanılmaktadır. Tabi bu çok hoş olmayan uygulama başta biz gezginler olarak herkesi üzmektedir. Umarım en kısa zamanda restore çalışmaları başlatıp turizme açılır.

Sipahi Pazarı

Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde yer alan Sipahi Pazarı Gümrük Hanına bitişik olarak inşa edilmiş kapalı bir çarşıdır. Balıklı Göl platosu içerisinde bulunan tarihi Sipahi Pazarı içerisinde bulunan yaklaşık 30 kadar taş dükkan ile muazzam bir güzellik oluşturmaktadır. Düzgün kesme taşlardan inşa edilmiş olan Sipahi pazarının 4 giriş kapısı bulunmaktadır. Günümüzde Halıcılar Çarşısı olarak kullanılan Sipahi pazarında tamamen el yapımı ve Urfa’nın motiflerinin bulunduğu binlerce çeşit ve özellikte halılar bulunmaktadır. Şanlıurfa ziyaretinizde Sipahi pazarına uğramanızı tavsiye ederim.

Tektek Dağları Milli Parkı

Şanlıurfa ilinin güneybatısında bulunan Tek Tek Dağları üzerinde 19.000 hektarlık bir alanı kapsayan Tek Tek Dağları Milli Parkı içinde Şuayip Şehir Harabeleri, Soğmatar Harabeleri, Senem Mağarası ve önemli arkeolojik alanlar bulunmaktadır. Halk arasındaki inanca göre Şuayb Peygamber Şuayb şehrinde yaşamış ve burada bulunan mağara Şuayb Peygamber’in makamı olarak ziyaret edilmektedir. Önemli bir arkeolojik alanı kapsayan Tek Tek Dağları Milli Parkı içinde Roma devrine ait çok sayıda kaya mezarları da bulunmaktadır.

Yücelen Mağaraları

Şanlıurfa ilinin Viranşehir ilçesinde yer alan Yücelen mağaraları diğer mağaralardan ayıran en önemli özelliği daire biçimindeki bölmelerden oluşmasıdır. Geçmişi Roma Dönemine dayanan Yücelen mağaraları o dönemlerde gizli ibadet yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yüksek kayalardan oyularak insan eliyle yapılan Yücelen mağaralarından bir mağaradan diğer mağaraya girmek için engeller yapılmıştır. Güneydoğu Anadolu’nun mistik havasını yansıtan Yücelen mağaraları görülmeye değer yerlerdendir.

Harran Evleri

Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde yer alan Harran evleri 150 -200 yıldır kullanılmakta olan tarihi yapılardır. Kümbet şeklinde yapılan tarihi Harran evlerinin dünyada benzeri yoktur. Koni şeklinde yan yana dizilmiş olan Harran evleri özel toprak ve gül yağı karıştırması sonucu inşa edilmiştir. Farklı bir mimariye sahip olan Harran evleri 1979 yılında sit alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Mevlid-i Halil Cami ve Mağarası

Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde Balıklı Göl yakınında yer alan Mevlidi Halil Camii Hz İbrahim Peygamber’in yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından dolayı bu adı almıştır. Mevlidi Halil Camii Osmanlı döneminde 1523 yılında inşa edilmiştir. Rivayetlere göre Hz İbrahim’in bu mağarada doğmuş ve 17 yaşına kadar bu mağarada yaşamıştır. Hz İbrahim’in doğduğu mağaranın içerisinde bulunan suyunun şifalı olduğuna ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılır. Mevlidi Halil Camisi’nin hemen bitişiğinde yer alan mağara her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Şanlıurfa Ulu Cami

Şanlıurfa kent merkezinde bulunan Ulu Cami, 1170-1175 yıllarında Nurettin Zengi tarafından inşa edilen Urfa’nın en eski camisi olarak bilinir. Ulu Cami, Eski bir sinagog iken M.S. 435-436’da ölen Piskopos Rabula tarafından St. Stephon Kilisesi’ne dönüştürülmüştür. İnşaatında kırmızı mermerler kullandığı için buraya kızıl kilise denilmiştir. Daha sonra yıkılan kilise yerine 1170 yıllında Zengiler tarafında cami inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çeken cami günümüze kadar çok sayıda restore görmüştür. Şimdi iyi durumda olup ibadette açıktır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi camiyi ziyaret edin.

Harran Üniversitesi Kalıntıları

Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde yer alan Harran Üniversitesinin ilk olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle birlikte geçmişinin 4000 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Dünyada kurulan ilk üniversite olarak bilinen Harran Üniversitesi’nde birçok kişi yetiştirilmiştir. 718- 913 yılları arasında İslami olarak Harran Üniversitesi zirveye ulaşmıştır. Günümüzde bu köklü üniversiteden geriye sadece tarihi kalıntıları ulaşmıştır.

Halfeti(Saklı Cennet)

Halfeti, Şanlıurfa kentimize bağlı 13 ilçesinden biridir. Kent merkezine yaklaşık uzaklığı 112 km, Gaziantep’e uzaklığı 105 km’dir. Yöre halkının Şanlıurfa il merkezi ile ilişkileri resmi işlerin görülmesi gibi durumlarda olmaktadır. İlçenin ekonomik bağlantısı Gaziantep iledir. Bu nedenle çoğu kişi Halfeti Antep ilimize bağlı olduğunu sanır.

Bazda Mağaraları

Şanlıurfa ili, Harran ilçe sınırında bulunan Bazda Mağaraları, yörenin en popüler ve en güzel görüntüye sahip taş ocağıdır. Bazda Mağaraları, “Albazdu”, “Elbazde” veya “Bozdağ Mağaraları” olarak da bilinir. Çok geniş bir alana yayılan bu mağaranın dış cephelerinde kesilen taşlar nedeniyle büyük oyuklar ortaya çıkmıştır. Tarihi taş ocakları özelliği taşıyan bu mağara, günümüzde önemli bir turistik alandır. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.

Şuayip şehri

Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde Şanlıurfa’nın 75 kilometre güneydoğusunda yer alan Şuayip şehri Roma Döneminden kalma harabe yapıların bulunduğu bir antik kenttir. Şuayip şehri içerisinde pek çok mağara ve dehliz bulunmaktadır. Ayrıca şehir içinde kaya mezarları ve yeraltı kiliseleri bulunmaktadır. Şuayb peygamberin yaşadığına inanılan bu kentte en dikkat çeken yapı Hz Peygamberin yattığına inanılan ve Suayb makamı olarak anılan mağaradır. Yüzlerce kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapıların inşa edilmesi ile oluşturulan Şuayip Şehri Harabeleri görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir