Hazar Denizi
Hazar Denizi

Hazar denizi nerede?

Hazar denizi Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya’ya kadar uzanan dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hazar denizin adı, kıyılarında ezelden beri yaşayan Hazar kabilesi ile ilgilidir. Ayrıca deniz, Hirkan, Hazar, Khvalyn gibi isimlere de sahiptir. Hazar Denizi’nin ve kıyı kesiminde yaşayan kabilelerin ilk anıları Herodot’un eserlerinde yer almaktadır. Hazar Denizi bölgelerindeki Rus gezginlerin ziyaretine ilişkin belge, 9.-10. yüzyıllara kadar uzanmaktadır.

Hazar Denizi
Hazar Denizi

Hazar Denizi kuzeyden güneye 1200 km boyunca uzanır, ortalama genişliği 320 km’dir, kıyı şeridinin uzunluğu yaklaşık 7000 km’dir (6000 km Rusya ve diğer ülkelerin topraklarına aittir). Su alanının alanı 371.000 km2’dir; deniz seviyesi 28,5 (1971) ‘de okyanus seviyesinin altındadır. Denizin maksimum derinliği 1025 m’dir (güney kesiminde). Denizin Kazak kısmı derin değil, Hazar’ın kuzey kıyısının derinliği sadece yaklaşık 15-20 m’dir. Kazakistan’ın topraklarındaki en büyük koylar Komsomolets, Mangyshlaksky (Mangystau), Kenderli, Kazakça, Kara-Boğaz-Gol vb. 50 adanın tam toprakları yaklaşık 350 metrekaredir. km. Volga, Ural ve Emba nehirleri Hazar Denizi’ne kuzey taraftan akmaktadır.

Hazar Denizi Ülkeleri
Hazar Denizi Ülkeleri

Hazar Denizi Ülkeleri

Hazar Denizi ülkeleri, yani sınırında olan ülkeler Rusya, Kazakistan, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan kıyıları ile sarılıdır. Hazar Denizi eşsiz bir ekolojik sistemdir. Dünya gezegenindeki en büyük göldür. Çok yönlü biyosfer, güzel doğa ve doğal kaynakların zenginliği onu her açıdan çekici kılmaktadır. Hazar denizi su yüzeyinin seviyesi 27 metrede olduğunda, kapladığı 370 bin kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu, dünyadaki tatlı su göllerinin hacminin neredeyse yüzde 45’idir. Hazar da heterojen bir derinliğe sahiptir. Kuzeyde Hazar Denizi’nin maksimum derinliği sadece yaklaşık 25 metredir ve ortalama rakam 4 metredir. Aksine güney bölgesi çok derin – 1025 kilometre. Bu, Tanganika ve Baykal’dan sonra göller arasında dünyanın üçüncü göstergesidir. Bilim adamları henüz Hazar Denizi’ndeki bu tür dalgalanmaların kesin nedenlerini belirleyemiyorlar. En olası versiyonlar arasında bölgedeki iklim ve kabuk değişikliği yer almaktadır.

Hazar Denizi Harita
Hazar Denizi Harita
Hazar Denizi Nerede
Hazar Denizi Nerede

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here