Kendi Yolum
Kendi Yolum

Gezileceyerler.com olarak yeni yılın ilk günlerinde Röportajlarımıza devam ediyoruz. Bu seferki konuklarımız Utku ve Zeynep. Çok içten ve harika gezen bir çiftimiz. Samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Okuyunca çok keyif alacağınızı düşünüyoruz.

Kendi Yolum
Kendi Yolum

Merhaba. Instagram sayfanda deneyimlerini paylaşıyorsun. Bize biraz kendinizden bahseder misin?

Merhaba, biz Zeynep & Utku OYLUM. @kendi.yolum hesabımızdan hem gezdiğimiz yerleri hem de Ağustos ayında açtığımız Youtube kanalımız ile başlattığımız #1AYDA4KİTAP okuma Challenge kapsamında, okuduğumuz kitaplar hakkında bilgileri- alıntıları paylaşıyoruz.

Biraz daha kişisel bilgiler vermek gerekirse…

Utku: Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunuyum. Kendime ait bir firmam var ve organik tarımla ilgileniyorum.

Zeynep: Marmara Üniversitesi İktisat mezunuyum, ardından Uluslar arası Ticaret üzerine aynı üniversitede yüksek lisans yaptım. Şu an özel bir şirkette çalışıyorum.  2.5 senedir birlikteyiz ve yaklaşık 2 senedir de evliyiz. İkimizin de hayali dünya turuna çıkmak, başka ülkelerde bambaşka kültürleri deneyimleyebilmekti ancak Utku evlenme teklifinde “tüm dünyayı birlikte gezelim istiyorum; benimle evlenir misin?” diye sorarken gezme konusunda bu kadar da ciddi olduğunu düşünmüyordum 🙂

Bir gezgin olarak Seyahat sizin için ne ifade ediyor? Neden seyahat edip paylaşıyorsunuz? Evde oturmak güzel değil mi?

Zeynep: Seyahat bizim için büyük bir keyif! Yeni yerleri birlikte keşfetmek, farklı yerel hayatları paylaşmak, nereye gideceğini hesaplamadan, yalnızca birlikte olmanın cesaretiyle yolda olmak ilişkimizin en güzel renklerinden!  Özellikle evlendikten sonraki süreçte sıklıkla gezgin instagram ve youtube hesaplarını takip ediyor ve çalışma koşullarımızı, yaşam standartlarımızı bu tip geziler için optimize etmeye çalışıyorduk.

 Utku: Bunu başardıktan sonra da öncelikle bize anı olması için sonrasında da -bize şimdiye kadar ilham olan onlarca insan gibi- başkalarına ilham olabileceğimiz düşüncesiyle paylaşıyoruz. Bu arada ikimiz de yengeç burcuyuz ve evde oturup kedimizle miskinlik yapmaya da bayılıyoruz. Evimiz bizim konfor alanımız, güvenli bölgemiz ama bunun bizi geliştirmediğinin de farkındayız.

Utku Zeynep Bangkok
Utku Zeynep Bangkok

 Seyahatlerinizi Instagram sayfanızda güzel tanıtıyorsunuz. Sizi takip etmek güzel. Yola çıkmadan önce nasıl bir planlama dahilinde yola çıkıyorsunuz? Yoksa gittiğiniz yere göre akışına bırakmayı sevenlerden misiniz?

 Utku: Çok teşekkür ederiz. Bir taslak plan çıkartıyoruz özellikle yurt dışı konaklama ve ulaşımı önceden belirlemek daha uygun fiyatlı bir seyahat programı oluşturmamıza neden oluyor. Mutlaka görmek istediğimiz yerleri & gitmek istediğimiz restoranları vb. ana hatlarıyla çıkartıyoruz. Ya da Karadeniz gezimizdeki gibi instagram hesabımızdaki takipçilerimizin önerileriyle bir rota oluşturuyoruz

 Zeynep: Ancak yolun bize getirdiği fırsatları da değerlendiriyor ve akışına da bırakıyoruz tabi ki katı değiliz seyahatlerimizde; her şeyden önce keşfetmek, gittiğimiz yeri tüm duyularımızla ve farkındalıkla deneyimlemek, anın tadını çıkartmak amacımız

Seyahat ekonominizi nasıl karşılıyorsunuz? Her yerde kalırım diyenlerden misiniz yoksa mutlaka yatak olmalı diyenlerden mi?

Utku: Müthiş bir konfor beklentimiz olmasa da fiyat/performans olarak bir ortalamayı tutturmaya çalışıyoruz doğrusu.

Zeynep: Ben ortak banyo kullanımı ve hijyen konusunda biraz daha gıcık olan tarafım sanırım  Konakladığımız yerleri seçerken önce merkeze ya da ulaşım araçlarına yakınlığı sonra fiyatı ve genel görünümüne son olarak da konaklayanların yaptığı yorumlara bakıyoruz.

Seyahatleriniz sırasında önceliğiniz var mıdır? Örneğin iki ülke arasında kararsız kalırsanız seçim gücünüzü ne belirliyorsunuz?

 Zeynep: Aslında böyle bir kararsızlığı geçen yaz tatilimiz için yaşadık ve çekirdek ailemiz ileride bir gün büyüyünce gitmesi daha zor olabilecek yerlere öncelik tanıdık. Örneğin Uzakdoğu!

 Utku: Uzakdoğu’ya gittikten sonra da aslında yine iki ülke arasında kararsız kaldık.  “Singapur’a gitmesek Tayland-Phuket’te birkaç gün daha mı kalsak” diye düşünürken “büyük ihtimalle buralara bir daha gelmeyiz” diyerek Singapur’a da gittik. Dolayısıyla ülkemize olan mesafe kararsızlıklarımızın önüne geçiyor ve en uzağını seçiyoruz

 Özellikle sevdiğiniz/sevmediğiniz bir ülke ya da şehir var mı?

Zeynep: Aslında aynı ülke içinde bile sevip- sevmediğimiz şehirler olabiliyor. Belçika Havalananına çok yakın diye son durak olarak gezip, konakladığımız Charleroi’yi hiç sevmezken Brugge’a aşık oldum diyebilirim.

Utku: Gezdiklerimiz arasında en sevdiğim Amsterdam oldu ama düşününce Uzakdoğu’da ya da Avrupa’da gezip de burayı hiç sevmedim diyebileceğim bir yer yok.

 Seyahatleriniz sırasında enerjinizi düşüren olaylar oluyor mu?

 Zeynep: Biz oraya keyif almak için gittiğimiz ve sınırlı bir süremiz olduğunu da bildiğimiz için doğrusu enerjimizin düşmesine pek izin vermiyoruz.

 Utku: Ancak elimizde olmayan bazı durumlardan; örneğin hava şartlarından bazen etkilenebiliyoruz. Kanalımızda paylaştığımız videoyu izleyenlerden de bilenler olabilir; Phi Phi  adasına sürat teknesiyle giderken muson yağmurlarına yakalanıp kabus gibi bir yolculuk yaşamıştık!

Seyahatlerinizi takipçilerinizle paylaştıktan sonra sosyal medyada olumlu olumsuz eleştiriler alıyor musunuz? Olumlu eleştiriler sizi teşvik ediyor mu? Ya da tersi olarak olumsuz eleştiri aldığınızda nasıl bir karşılık veriyorsunuz?

Utku: Alıyoruz tabi ki olumlu eleştiriler yüzümüzü güldürüyor doğrusu! Tayland’da trekking, sirk gibi yerlerde kullanılmış, ayakları zincirli fillerin kurtarılmış ve tedaviden geçirildiği fil rehabilitasyon merkezine yaptığımız gezi ve çekimler sonrasında birçok kişiden çok olumlu tepkiler aldık. Bu konuda ufak da olsa bir farkın dalık yaratmak bizi çok motive etti.

 Zeynep: Olumsuzlar da oluyor tabii, örneğin Tayland’da akrep ve çekirge yediğim video sonrasında “sağlam mide varmış” gibi yorumların yanı sıra ne kadar “iğrenç” olduğuna dair de bir çok yorum aldım  Tabi ki kişilik haklarına bir saldırı olmadıkça da herkes düşüncesini belirtmekte özgür, herkes kendince haklıdır diyip, geçiyoruz.

Pasaport ve vize ücretlerinin seyahat etmenin önünde engel teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?

Evet! Pasaport harçları, vize (özellikle aracı bir kurumdan alıyorsanız daha da fazla) ücretlerinden tutun, yurt dışı çıkış pulu dahi 50 TL oldu. Özellikle son dönemde biliyorsunuz ki kurlar da biraz can yakıyor.

Seyahatlerinizin nihai hedefi nedir? Şu kadar ülkeyi mutlaka gezmeliyiz gibi bir hedefiniz var mı?

Seyahatlerin nihai hedefi kendimizi farklı kültürlerde keşfetmek aslında. Ancak şaka ile karışık olarak da “12 ülke görmeden çocuk yapmayız” diye bir hedef koyduk kendimize  5 ülke gördük şimdiye kadar birlikte. Ailelerimiz de nedense(!) bizi gezmemiz adına daha çok teşvik eder oldular!

Sence seyahat nasıl olmalı? Bir arkadaşla mı, eşle mi, ya da solo mu? Sizin özel bir tercihiniz var mı?

 Dostlarla çıkılan seyahat de eşle çıkılan seyahat de insanı bambaşka şekilde besliyor tabi ki ama biz her gördüğümüz güzelliği, farklılığı ya da tattığımız her yeni şeyi birbirimizle paylaştıkça mutlu oluyoruz, bu nedenle birlikte çıktığımız seyahatleri özellikle tercih ediyoruz.

Bizlere başınızdan geçen ve sizde etki bırakan bir seyahat hatıranızı anlatır mısınız?

Tayland’da dolaşırken tesadüfen girdiğimiz bir sokaktaki yerel bir tapınağı ziyaret etmek istedik. Bizi o kadar güzel karşıladılar ki, ortak din dil ya da ırk olmaksızın birbirini “nedensiz” sevebilmenin mümkün olduğunu, farklı inançlar çerçevesinde birlikte dua edebilmenin gücünü oradaki Budist rahiplerle deneyimlemiş olduk. Oldukça duygu yüklü anlardı, bize bileklikler hediye ettiler ve güler yüzleriyle vedalaştılar.

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here