700 yıllık Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşı olan Musevi halkın gelenekleri, kültürleri ve yaşam tarzları hakkında bilgi veren ve bu konuda Türkiye’de tek olan Türk Musevileri Müzesi İstanbul ilimizin Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy Semtinde bulunur.

Müzenin amacı 1326 yıllında Orhan Gazi’nin Bursa fethi ile başlayıp 1492 yıllında inanç ve gelenek özgürlüklerini kaybetmektense İspanya’yı terk etmeyi tercih eden Sefarad Yahudilerine kucak açan II. Bayezid ile başlayıp günümüze kadar devam eden beraberliğin ve Türklerin hoşgörü anlayışını bütün dünya tanıtmaktır.

Bu müze 500.Yıl Vakfı tarafında kurulmuştur. 500. Yıl Vakfı 1989 yıllında 113 Yahudi ve Müslümanlardan oluşan Türk vatandaşları tarafından Sefaradların 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’na gelişini kutlamak için kuruldu. Daha sonra bu vakıf 2001 yıllında bunu dünyaya yaymak için bir müze kurulmasına karar verdi. Müzenin fikir babası Naim Güleryüz’dür. Müze Kamhi ailesinin maddi destekleriyle açıldı.

Müzede Osmanlı döneminde başlanıp Cumhuriyet dönemine oradan günümüze kadar Osmanlı ve Türkiye Musevi tarihi anlatılmaktadır. Bunu panolar üzerinde somut verilerle açıklanmaktadır. Bu müzeye yerli ve yabancı birçok ziyaretçi gelmektedir. Sizin de yolunuz düşerse böyle tarihle yoğrulmuş bir müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Nerede
Bereketzade Mahallesi, Büyük Hendek Caddesi No: 39 34421 Beyoğlu-İstanbul

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Ziyaret Saat ve Günleri
Müze Pazartesi’den Perşembe’ye her gün 10.00-16.00, Cuma ve Pazar günleri 10.00-14.00 arası ziyarete açıktır. Cumartesi ve bazı özel günler kapalıdır.

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Giriş Ücreti
Müzeye giriş ücretsizdir.
Not: Buraya gelirken yanınızda mutlaka kimlik veya pasaport getirmeniz gerekir. çünkü Güvenlik kontrolünden geçiş yapılarak içeri girebiliyorsunuz.

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Nasıl Gidilir?
500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’ne ulaşım oldukça kolaydır. İstanbul’un birçok noktasında toplu taşıma araçları kullnarak ulaşabilirsiniz.