10 Soruda Arakan Sorunu nedir

Yaklaşık 10 gündür sosyal medya ve haber programlarından düşmeyen Arkan Sorunu ile ilgili kafanızda olan muhtemel soruları cevaplandırmaya çalışıcağız.

Siz değerli okurlarımız için Arakan sorununu ile ilgili 10 soruyu cevaplandırmaya çalışacağız. Aklınızda takılan soru veya eklemek istediğiniz başka bir şey olursa yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

1- Arakan Nerededir?

Arakan Nerede

Arakan, Myanmar’ın kuzey batısında yer alan; Çin, Bangladeş, Laos, Tayland gibi  ülkelerin arasında kalmış 1,2 milyonluk nüfusu ile küçük bir bölgedir. Myanmar devletine bağlı 7 eyalet bulunmaktadır. Bunlardan biri de Arakan’dır diğer ismi Rakhayn Eyaleti’dir.  Bu bölgede yaklaşık 1,1 milyon Müslüman yaşamaktadır.

2-Myanmar’ın Kısaca Tarihi Nedir?

Myanmar Tarihi

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti veya Burma ya da Birmanya olarak bilinir. Bu ülkede çoğunluk olarak Budistler yaşamaktadır. Ülkede 9.ve 13. yüzyılda yapılmış çok sayıda Budist tapınak bulunmaktadır. Zamanla ülkede çok sayıda farklı devletler egemenliklerini sürmüşlerdir. Myanmar 1948 yıllında bağımsızlığını ilan etmiştir. O tarihten berri ülkeyi Budistler yönetmektedir. 1982 yıllında çıkarılan bir kanunla ülkedeki bütün azınlık grupları tanıyıp onlara vatandaşlık hakkı vermişlerdir. Fakat ülkede yaşayan yaklaşık 1,1 milyon Arakanlılar(Rohingyalar) yani Müslümanlara vatandaşlık hakkı verilmemiştir. Arakanlı Müslümanlar Vatansız bir halk olarak hep zulüm ve işkence görmüşlerdir.

3- Arakan Sorunu Nedir?

Arakan sorunu nedir?

Arakan sorunu: Myanmar Devleti ile ülkedeki azınlık Arakanlı Müslümanlar arasında yaşanan dinsel ve kimlik sorunudur.

4-Myanmarlı Budistler neden Arakanlı Müslümanları hedef alıyor?

Myanmarlı Budistler neden Arakanlı Müslümanları hedef alıyor

Burada yaşayan ve çoğunluğu oluşturan Budistlerin Arakanlı Müslümanları hedef almasının birçok nedeni var. Hatta ortada gezen bir çok iddia ve dedikodu var. Bunlar:

  1. Ülke, İngiliz sömürge hükumetinin idaresi altındayken Budist olmayanlara daha fazla ilgi göstermeleri ve Budistleri dışlama
  2. O zaman hükumetin toplum üzerindeki yanlış politikaları
  3. Ülkede yaşayan birçok keşiş ve siyasetçinin, Müslümanlar’ın Burma’ya ve Budizm’e tehdit olacağını ve bunu halka inandırmaları
  4. Budist ve Müslümanlar arasında yaşanan sosyal ve siyasi krizler
  5. son olarak ise Siyasi partilerin oy için İnsanların milliyetçi ve inanç kimlikleri üzerinde  bölge halkını kutuplaştırmaları olarak sayabiliriz.

5-Arakanlı Müslümanların sorunu ne zamandan berri var?

Arakanlı Müslümanların sorunu ne zamandan berri var?

Arakan’da yaşayan Müslümanların sorunu devletin bağımsızlığını kazandığı tarihten(1948) berri devam etmektedir. Fakat 1982 yıllına kadar ülkede yaşayan bütün azınlık gruplar için bu sorun var iken bu tarihte çıkarılan kanunla bütün azınlık grupların hakkını verip fakat Arakanlı Müslümanların vatandaşlık hakkı verilmeyerek vatansız halk olarak dışlamışlardır.

6-Arakandaki son olaylar nasıl Patlak Verdi?

Arakandaki son olaylar nasıl Patlak Verdi

Belki de hepimizin en çok merak ettiği sorulardan biri de şüphesiz bu sorudur. Ne oldu da birden bu katliamlara başlandı diyorsunuz. Evet haklısınız durup dururken elbette olmadı. 25 Ağustos 2017 tarihinde  Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun Bangladeş sınırındaki bir üsse ve karakola saldırı düzenledi. Bu saldırıda çok sayıda güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Ülkede yaşayan aşırılıkçı Budist Rahipler ve Myanmar ordusu ülkede yaşayan Müslümanları hedef aldı. Myanmar ordusu geniş çaplı operasyonlar yaptı. Bölgede yaşayan halkın büyük kısmı bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Çok sayıda kişi de hayatını kaybetti.

7-Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu kimdir ve ne istiyor?

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu

Ülkede yaşayan azınlık Müslümanların çeşitli insan hak ihlallerin yaşandığını belirterek silahlı direniş kararı aldılar. Bu karar ile birlikte Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu kuruldu. Ülkede çeşitli eylemlere başladılar. Ne istiyor deseniz çok basit bir şey istiyorlar. 1948 yıllından berri gelen haksızlıkların son bulmasını ve haklarının verilmesini istiyorlar.  Tabi bu orduyu Myanmar hükumeti Terör örgütü ilan etmiştir.

8-Arakan’da daha önce katliam yaşandı mı? 

Arakan’da daha önce katliam yaşandı mı? yoksa ilk defa mı yaşanıldı? sorulara cevap bulalım. Aslında bu ilk değil ama umarım son olur. Peki ilk değilse neden daha önce bu kadar çok ses getirmiyordu dediğiniz duyar gibiyim. Daha önce yapılan katliamlar daha çok işkence veya sessizce yapılan ölümlerdir. Tabi o zamanın teknolojisi ile bunu dünyaya duyurmak için yeterli değildi. Birde bu seferki alenen yapıldı Bu kadar ses getirmesinin nedeni bunlar olabilir.

Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamları maddeler halinde kısaca şöyle özetleyebiliriz.

1. katliam 1942 yıllında yapıldı. O zaman yaklaşık 150 bin insan öldü.

2. katliam 1948 yıllında yapıldı birçok insan öldü ve birçok insanda evini yurdunu terk edip diğer ülkelere sığındı.

3. katliam 1954 yıllında yapıldı. Birçok müslüman öldürüldü.

4. katliam 1978 yıllında yapıldı yine birçok insana işkence edildi ve tutuklamalar oldu.

5. katliam 2012 yıllında yani yakın tarihimizde yapıldı yine büyük bir katliam yaşandı. Yaklaşık 4 bin Arakanlı Müslüman öldürüldü.

6. Katliam ise 25 Ağustos Cuma günü yapılan katliamdır. Şuana kadar yapılan açıklamalara göre 2-3 bin insan öldürüldü.  100 binden fazla insan da yerinden yurdundan edildi ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

9-Medya’ya düşen bazı işkence ve katliam fotoğrafları ne derece doğrudur?

Çin’deki bir deprem sonrasından çekilen bir fotoğraf olduğu idiaa edilmektedir.

Bilindiği üzere son günlerde sosyal medyaya korkunç fotoğraflar düşmektedir. Bu fotoğrafların hepsi elbete doğru değildir. Fakat Arakanlı Müslümanların öldürüldüğü ve işkence yapıldığına dair bazı fotoğraflar elbette doğrudur. Fakat büyük bir bilgi ve görüntü kirliliği olduğu muhakkaktır.

10-Bu olaylara karşılık Türkiye Ve Dünya Devletlerin tavrı nedir?

Bu olaylarda en sert tepkiyi verenlerden biri şüphesiz Türkiye Cumhuriyetidir. Fakat başta BM olmak üzere dünya devletleri sadece kınamakla yetiniyorlar.  Bu katliamlara dünya devletleri ses çıkarmasa daha çok insanın öleceği kesindir. Umarız Dünya’ya ve ülkemize barış ve huzur gelir. Artık insanlar ölmesin. Çocuklar katledilmesin veya yetim-Öksüz kalmasınlar. Lütfen onlara güzel bir dünya bırakalım.

Çocuklar uyurken sessiz olunur ölürken değil

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz