Geyve

Geyve Sakarya iline bağlı modern bir ilçedir. Geyve ilçesi Sakarya il merkezine 36 km uzaklıkta yer almaktadır.  Geyve ilçesi lezzetli ayvaları ve üzümleri ile ön plana çıkmaktadır. Muhteşem bir doğaya sahip olan Geyve ilçesi tarihi ve doğal güzelliğe sahip birçok yere sahiptir. Geyve ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Ali Fuat Paşa Kuvay-ı Milliye Müzesi: Geyve ilçesine bağlı Ali Fuat Paşa Kasabasında bulunan Ali Fuat Paşa Parkının yanında yer almaktadır. Ali Fuat Paşa Kuvayı Milliye Müzesinin yer aldığı bina 1956 yılında inşa edilmiş ve uzun yıllar belediye binası olarak kullanılmıştır. 1989 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. İki katlı olan bu müzenin birinci katında Cumhuriyet Döneminin önemli kişilerini ve olaylarını simgeleyen belgeler ve kitaplar sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında ise Garp Cephesi Komutanı Ali Fuat Paşa’dan kalma fotoğraflar ve kişisel eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca Ali Fuat Paşa Kuvayı Milliye Müzesinde her yıl 10 Ocak’ta anma töreni düzenlenmektedir.

Ali Fuat Paşa Köprüsü: Geyve ilçe merkezi ve Ali Fuat Paşa Kasabası arasında yer alan Ali Fuat Paşa Köprüsü Sakarya Nehri üzerinde bulunmaktadır. Buraya ilk köprü Bizans İmparatoru Justinyen’in karısı tarafından inşa edilmiştir. Bizans Döneminde inşa edilen köprünün yıkılması üzerine Osmanlı Padişahı II. Beyazıt tarafından 1495 yılında Sakarya Nehri üzerine 198 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde bir köprü inşa edilmiştir. Ali Fuat Paşa Köprüsü 3 kemerli ve 4 ayağı Sakarya Nehri içinde bulunan 6 ayaklı olarak inşa edilmiştir. Günümüze sağlam olarak ulaşan Ali Fuat Paşa Köprüsü görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Elvan Bey İmareti: Geyve ilçe merkezinde yer almaktadır. 1450 yılında imarethane olarak inşa edilen Elvan Bey İmareti günümüzde halk kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Kesme taş ve tuğladan, üç kubbeli olarak yapılan Elvan Bey İmareti 1969 yılında restorasyon görmüştür. İmaretin bahçesinde Elvan Bey’e ait bir mezar yer almaktadır. Elvan Bey İmaretini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kırca Yaylası: Geyve ilçesine bağlı Ali Fuat Paşa Kasabasının yakınında yer almaktadır. Doğal güzelliğe sahip bu yaylada her yıl temmuz ayı başlarında şenlikler düzenlenmektedir. Bu şenliklerde kazanlar ile yapılan pilav, tavuk,  gözleme ve ayran dağıtılmaktadır. Kırca Yaylasında yer alan sarkıt, dikit ve renkli kayalara sahip olan doğal bir güzellik oluşturan Kırca Mağaralarını da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Acısu İçmesi: Geyve ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer alan Ahibaba köyünde bulunmaktadır. 26 derece sıcaklığında suya sahip olan kaplıca suyunun tadı acı olmasından dolayı Acısu olarak adlandırılmıştır. Acısu Kaplıca suları içme olarak kullanıldığında mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Acısu İçmesinin çevresi dinlenme ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Keyifli ve şifalı günübirlik bir tatil için Acısu İçmesini tercih edebilirsiniz.

Geyve Hangi Şehirde
Geyve Haritası
Geyve Nasıl Gidilir
Geyve Nerede
Geyve

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz