Akdamar Kilisesi

Van gölünün çılgınca vuran dalgaları arasında yer alan tarihi ve turistlik Akdamar Adasına gittiğinizde binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi Akdamar Kilisesini göreceksiniz. Van’ın Gevaş ilçesinin yakınlarında bulunan Akdamar Adasına ulaşım artık daha kolay ve ekonomik. Eğer gezinizi hafta sonu yapacaksanız Marina dan kalkan deniz otobüsleri ile daha konforlu bir şekilde gidebilirsiniz. Maraş caddesinde edremit dolmuşlarına ( 2tl ) ya da otobüslerine (1.5 tl )  binip Marinada iniyorsunuz. Deniz otobüsü ile gidiş- dönüş 10 tl ye yaklaşık yarım saatte adaya gidebilirsiniz.

Tekne ile Van Gölünün tadını çıkararak gitmek istiyorum diyorsanız bunun da yolu var.  Van Merkez de ilçe terminalinde Gevaş dolmuşlarına ( 8 tl ) ya da Beşyol da Hz Ömer Camiinin karşısında Gevaş otobüslerine ( 4  tl ) binip Akdamar iskelesinde iniyorsunuz. Tekne ile gidiş- dönüş 10 tlye  Van Gölünün tadını çıkararak  yaklaşık 20 dakikada adada olursunuz.

Akdamar Kilisesi Nasıl Gidilir
Akdamar Kilisesi Nasıl Gidilir

Badem ağaçları ile süslenmiş ihtişamlı ve heybetli bir görüntüye sahip Akdamar Kilisesi Akdamar adasının güney tarafında bulunmaktadır. Akdamar Adasında bulunan tarihi zenginliği içerisinde barındıran Akdamar Kilisesi Mimar Manuel tarafından yapılmıştır. Adaya vardığınızda kurulu merdivenlerden çıktıktan sonra Van gölü manzarası ile büyüleyici bir güzelliğe sahip Akdamar Kilisesini göreceksiniz. Detaylı bir taş işçiliği ve muhteşem mimariye sahip Kilise Ermeni Orta çağ mimarisinin tüm özelliklerini taşıyor. Kızıl andezit taşından yapılan kilise zamanla tahrip olduğundan ve bazı siyasi sebeplerden dolayı yıkılma kararı alınmıştır. 1951 de alınan bu karara genç bir gazeteci olan Yaşar Kemal’in ve halkın tepki vermesi sonucunda bu tarihi güzellik yıkımdan kurtulmuştur.  Yakın zamanda yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzdeki halini alan kilise iç ve dış mimarisi ile görülmeye değer. Kilise etrafındaki muhteşem doğa görüntüsü, manzarası, iç ve dış mimarisi ile tarihi bir keyif veriyor. Kilise dış görünümü; sivri bir kubbeden oluşan silindir bir yapıya benziyor. Dış duvarlarında bulunan bitki ve hayvan motifleri harika bir taş işçiliğinden oluşuyor. Kilisenin dış duvarında bulunan taş kabartmalar ile av sahneleri çizilmiş ve İncil ile Tevrat’tan alıntı yapılan dini motifler çizilmiştir. Kilisenin içine girdiğinizde tarih kitapları arasında gezer gibi bir his uyanır. Kilisenin iç duvarlarında bulunan freskler zamanla tahrip olmasına rağmen hala ihtişamlı güzelliğini korumaktadır. İçeride bulunan Meryem Ana heykeli sonradan eklenmiş olmasına rağmen yoğun bir ilgi görüyor. Kilisenin bütünlüğünü sağlamış görünüyor. Kilisenin hemen yanında bulunan mezar taşları büyük görüntüsü ve üzerindeki taş işlemeleri ile harika bir görüntü oluşturuyor. Kilisenin etrafında bulunan surları andıran yapısı ve göl manzarası ile muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

Akdamar Kilisesi Nerede
Akdamar Kilisesi Nerede

Yıllarca ayin almayan kilise de 2010 yılında ilk kez yapılan ayin halk tarafından ve din mensupları tarafından büyük ilgi görmesinden dolayı her yıl dini günlerde bu tarihi kilise de ayinler düzenlenmeye başlandı. Her yıl yapılan bu ayinler halkın katılımına açık düzenleniyor. Ayin zamanı çok büyük ilgi gören kilise bunun dışında da yerli ve yabancı turistler tarafından yılın her mevsimi. Çok büyük ilgi görmektedir. Tarihi ve mimari yapısıyla görsel şölen oluşturan mavi ve yeşilin uyumu içinde bulunan kiliseyi muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz