Berliner Mauer (Berlin Duvarı)
Berliner Mauer (Berlin Duvarı)

Berlin Duvarı, Doğu Berlin ve Batı Berlin’i birbirinden ayıran bir sınırdır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin bölündü: Batı, İngiltere, Fransa ve ABD’nin Koruması altındaydı. Doğu, tıpkı Berlin çevresindeki Bölge gibi Sovyetler Birliği’ne aitti. Bu bölge 1949’da Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) oldu.

Alman Demokratik Cumhuriyeti Komünist Hükümeti, sakinlerinin Batı Almanya‘ya Seyahat etmelerini veya taşınmalarını engellemek istedi. 27 yıldan fazla bir süre sonra, Halk o kadar mutsuzdu ki, DDR Hükümeti vazgeçmek zorunda kaldı. 1990 yılında demokratik seçimlere izin verildi.

Berliner Mauer (Berlin Duvarı)
Berliner Mauer (Berlin Duvarı)

Alman Demokratik Cumhuriyeti halkı ezdi. Birçoğu Berlin’in batısına ya da Almanya’nın batısına kaçmak istedi. DDR zaten her yerde sıkı bir şekilde korunan Duvarlar ve çitler inşa etmişti. Ama aynı şeyi Batı Berlin ile Doğu Berlin arasında yapmaya cesaret edemedi. Batı’nın Koruyucularıyla sorun çıkarmak istemedi.

En sonunda birçok Alman, günde yaklaşık 1000 kişi olmak üzere Batı Berlin’e kaçtı. 1961’de DDR bunu önlemek için bir duvar inşa etti. DDR Hükümeti, bunun DDR’Yİ Batı’dan gelen kötü insanlardan koruyacağını iddia etti.

İnsanlar hala Doğu ile Batı arasındaki sınırlardan kaçmaya çalışıyorlardı. 1000’den fazla kişi öldü. Bazıları başarılı oldu. Ancak genel olarak hükümet, Berlin Duvarı ile inşa edildiği şeyi elde etti.

Alman Demokratik Cumhuriyeti, 28 yıl önce olduğu gibi aynı sorunla karşı karşıya kaldı: Doğudaki birçok Alman batıya gitti. 1990 yılında serbest seçimler yapıldı. DDR’NİN yeni hükümeti, Almanya’nın yeniden tek bir ülke olarak birleştirilmesi gerektiğine karar verdi.

Bugün sadece çok az yerde duvarın ve diğer sınır tesislerinin kalıntıları bulunmaktadır. İnsanlara eskiden nasıl göründüğünü göstermek istemektedirler. Duvarın bazı parçaları, tarihin bir hatırlatıcısı olarak tamamen farklı ülkelerde bile duruyor. Kaçarken ölen insanların anıtları da yer almaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz