Bilecik'de gezilecek yerler

Bilecik Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 17 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Bilecik; ülkemizin Marmara Bölgesinde yer alan bir ilidir. Bilecik il merkezi Bursa iline 95 km, Eskişehir iline 80 km, Kütahya iline 110 km ve İstanbul’a ise 250 km uzaklıkta yer almaktadır.

Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik denilince akla ilk olarak Osmanlı Devletinin kurulup ve dünyaya yayıldığı yer akla gelmektedir. Osmanlı Devletinin kuruluş safhalarına şahit olan Bilecik ilimiz tarihi mirasları açısından çok zengindir.

Göz at ;

  1. Bilecik Gezilecek Yerler
  2. Bilecik’de Gezilecek 10 Yer
  3. Bilecik Gece Hayatı
  4. Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  5. Bilecik Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Bilecik Otelleri ve Bilecik Otel Fiyatları
  7. Bilecik Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Bilecik gezi rehberini uzun uzun yazdık isteyen olursa burayı TIKLAYARAK okuyabilir. Şimdi ise Bilecik ilimizde 10 gözde yeri seçtik umarım beğenirsiniz. Sorularınız yorum kısmında bize yazabilirsiniz.

Dursun Fakih Türbesi

Söğüt ilçesine bağlı Küre Beldesinde yer almaktadır. Türbe; Şeyh Edabali’nin damadı ve aynı zamanda Osman Gazi’nin bacanağı Dursun Fakıh’a aittir.

Tefsir, fıkıh, hadis eğitimi almış olan Dursun Fakıh Osmanlı Devletinin kurulmasına büyük katkı göstermiş, savaşlara katılmış ve Osmanlı Devletinin ilk kadısı olmuştur. Osmanlı Devletinin kurulmasına büyük hizmetlerde bulunan Dursun Fakı Türbesi ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Söğüt ilçesinde yer almaktadır. Türbe; Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’ye aittir. Osman Bey tarafından açık mezar olarak yapılmıştır. 1. Çelebi Mehmet tarafından türbe halini almıştır.

Türbe, çevresi geniş duvarlar ile çevrili bir bahçe içinde yer almaktadır. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen türbe günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Türbenin yanında yer alan çeşmeler 1987 yılında yapılmıştır.

93 yaşında vefat eden ve tüm dünyaya hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Şeyh Edebali Türbesi

 Bilecik il merkezinde küçük bir tepe üzerinde yer alan mütevazi bir yapıdır. Ulaşımı kolaydır.Türbe; hadis, tefsir ve İslam Hukukunda uzmanlaşmış Ahi Şeyhi olan ve Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kayın babası ve aynı zamanda hocası olan Şeyh Edebali’ye aittir.

Türbe; Orhan Gazi tarafından yapılmıştır. Mütevazi bir yapıya sahip olan türbenin içinde Şeyh Edebali’nin eşi ve kızının mezarı yer almaktadır

Orhan Gazi Camii

Edebali Türbesine yaklaşık 50 metre uzaklıkta yer almaktadır. Orhan Gazi Camii; Yıldırım Beyazıt tarafından dedesi Orhan Gazi adına 1392 yılında inşa edilmiştir. Bazı kaynaklara göre ise 1331 yılında Orhan Gazi tarafından inşa edildiği belirtilmektedir.

Orhan Gazi Camii kare planlı, tek kubbeli bir yapıya sahiptir. Caminin kubbesi kurşun ile kaplı olmasından dolayı halk arasında Kurşunlu Camii olarak da anılır.

Caminin en dikkat çeken yönü asıl minaresinin camiye 30 metre uzaklıkta bir kayanın üzerinde yer almasıdır. Günümüzde camiye bitişik olan iki minare sonradan eklenmiştir. II. Abdülhamit Döneminde büyük onarım gören Orhan Gazi Camii günümüze sağlam olarak ulaşan tarihi yapılardandır.

Ertuğrul Gazi Müzesi ( Söğüt Müzesi)

Söğüt ilçe merkezinde Kayhan Mahallesinde yer almaktadır. Eski bir Türk evi restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. 2001 yılında müze olarak hizmete açılan Ertuğrul Gazi Müzesi çadır şeklini andıran mimari yapıya sahiptir.

Müze tek salondan oluşmaktadır. Müze içinde sikkeler, tartı aletleri, Osmanlı Çinileri, arkeolojik eserler ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Söğüt ilçesinin tarihini ve kültürünü yansıtan Söğüt Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Türbin Mesire Yeri

Bozüyük ilçe merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçe merkezine yakın olmasından dolayı ulaşım problemi yoktur. Yeşil tabiata sahip bir mesire yeridir. Türbin Mesire Yerinde piknik alanı, çocuk oyun alanı, lokanta ve çeşme bulunmaktadır. Güzel bir hafta sonu tatili için tercih edebilirsiniz.

Pelitözü Gölü

Bilecik il merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Etrafı çam ağaçları ile çevrilidir. Çam ağaçlarının yeşili ile buluşan göletin mavi suları büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Pelitözü Gölü merkeze yakın olmasından ve ulaşımı kolay olmasından dolayı özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akımına uğramaktadır.

Gölün yeşil çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Gölün muhteşem manzarasına karşı oturup piknik yapabilir ya da güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca gölde deniz bisikletleri ile gezinti yapabilirsiniz.

Metristepe Zafer Anıtı

Bozüyük ilçe merkezine 16 km uzaklıkta yer almaktadır. İnönü Savaşlarında şehit olanların anısına betonarme olarak 24 metre yüksekliğinde yapılmıştır. Anıt üzerinde bulunan rölyeflerde savaşa katılan birlikler ve komutanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Bölgenin en yüksek yeri olan Metristepe’de yapılan anıt ve şehitlik görülmesi gereken yerlerdendir. Her yıl 1 Nisan günü burada anma törenleri yapılmaktadır.

İnönü Şehitliği

Bozüyük ilçe merkezine 6 km uzaklıkta Akpınar Köyünde yer almaktadır. İnönü Savaşlarının geçtiği yerde bulunan şehitlikte 844 şehit mezarı yer almaktadır. Vatanı için canını feda eden şehitlerimizin yattığı İnönü Şehitliği ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Her Yıl 1 Nisan günü bu şehitlikte İnönü Şehitleri Anma Töreni yapılmaktadır.

Bilecik Kent Müzesi

Bilecik il merkezinde yer almaktadır. 2007 yılından beri hizmet veren müze; arkeolojik ve etnoğrafik eserler bölümünden oluşmaktadır. Müzede; Paleolitik, Neolitik, Tunç, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait eserler sergilenmektedir.

Bilecik ilinin tarihini ve kültürünü yansıtan Bilecik Müzesi görülmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca ilçede yer alan tarihi öneme sahip Bala Hatun Türbesi, Emirler Camii, Akkaldırım Camii, Osmanlı Arması Anıtı, Zincirli Kaya ve Tarihi Değirmeni de görmenizi tavsiye ederim.

Bilecik Saat Kulesi

Bilecik kent merkezinde bulunan Bilecik Saat Kulesi; 1907 yıllında II. Abdülhamit döneminde, Ertuğrul mutasarrıfı Musa Kâzım Bey tarafından inşa edilmiştir.

Şeyh Edebalı Türbesi

Osmanlı devletinin manevi kurucusu sayılan Şeyh Edebali 1206 yılında Merv şehrinde doğdu. Şeyh Edebali Mevlana Sadrettin konevi gibi büyük alimlerin çağdaşıdır. İlk öğrenimini kahramanda yaptı. Büyük alimlerden ders görüp Daha sonra tasavvufa yöneldi.

Bilecik Yaşayan Kent Müzesi

Bilecik kent merkezinde bulunan Bilecik Yaşayan Kent Müzesi, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’ nın katılımı ile 27 mart 2017 tarihinde iki katlı olarak hizmete açılmıştır.

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

İlimizin Vezirhan Beldesinde bulunan bu kervansaray yapımı hakkında kısa bilgi vermek gerekirse bu kervansaray kitabesi bulunmadığı için yapılışı hakkında çeşitli söylentiler bulunmaktadır. 17. Yy’da yapıldığı tahmin edilen bu kervansaray 1650-1660 yılları arasına denk gelmektedir. Bu tarih Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman dönemine denk gelmektedir.

Söğüt Kaymakam Çeşmesi

Osmanlı mimarisinin son dönem örneklerinden olan Kaymakam Çeşmesi, Dört cepheli olup, çeşmenin üstü Kütahya çinileri ve mermerle kaplanmıştır. Birçok kez onarımdan geçen çeşme günümüze sağlam bir şekilde ulaşılmıştır.

Bilecik İnönü Şehitliği

Bilecik ili, Bozüyük ilçe sınırında bulunan İnönü Şehitliği, İnönü Savaşlarının geçtiği yerde bulunan şehitlikte 844 şehit mezarı yer almaktadır.

Çelebi Sultan Mehmet Camii

Bilecik ili, Söğüt ilçe sınırında bulunan Çelebi Sultan Mehmet Camii; Sultan I. Mehmet tarafından 1414-1420 yılları arasında inşa edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz