Sevim Tatar
Sevim Tatar

Sevgi Tatar Gezgin Bir Akademisyen olarak seyahatlerine devam ediyor. Bugün sizlere Sevgi hanımı ve seyahat üzerine düşüncelerini aktarmak istiyoruz.

Merhaba. Instagram sayfanızda deneyimlerinizi paylaşıyorsunuz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. Üniversitede akademisyenim. Coğrafya Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorum.

Coğrafyacı olmak, seyahatlerinize ne katıyor?

Coğrafyacı gözüyle seyahat etmek oldukça keyifli. Gezdiğim yerlerde bilimsel bakış açısıyla incelemeler yapabilmemi sağlıyor. Böylece insanlara sadece gezi alanlarıyla ilgili değil aynı zamanda coğrafi anlamda da bilgi verebiliyorum.

Bir gezgin olarak Seyahat sizin için ne ifade ediyor? Neden seyahat edip paylaşıyorsunuz? Evde oturmak güzel değil mi?

Coğrafyacı bir gezgin olarak seyahat etmenin ayrıcalığından faydalanıyorum aslında. Seyahatlerimi  paylaşarak insanlara daha öğretici bilgiler vermeyi  asıl amaç olarak belirledim. Evde oturmak elbet güzel ama sürekli değil. Seyahat etmenin keyfi bir başka..

Coğrafyacının Günlüğü
Coğrafyacının Günlüğü

Seyahatlerinizi Instagram sayfanızda güzel tanıtıyorsunuz. Sizi takip etmek güzel. Yola çıkmadan önce nasıl bir planlama dahilinde yola çıkıyorsunuz? Yoksa gittiğiniz yere göre akışına bırakmayı sevenlerden misiniz?

Teşekkür ediyorum. Yola çıkmadan önce gideceğim ilk yer belli oluyor sadece. Plan dahilinde gittiğim ilk yere ulaştığımda, sonra yol beni nereye götürürse oraya gidiyorum. Akışta seyahat güzel ve çok öğretici oluyor.

Seyahat ekonominizi nasıl karşılıyorsunuz? Her yerde kalırım diyenlerden misiniz yoksa mutlaka yatak olmalı diyenlerden mi?

Seyahat ekonomimi kendi bütçemden karşılıyorum. Bunun için özel bir seyahat bütçesi ayarlıyorum. Her yerde kalmıyorum. Benim için kalacağım yer önemli. Otelleri tercih ediyorum. Daha çok gezgin yorumlarına göre otel seçimi yapıyorum. Hijyen önemli. Ancak çadır kamplarını da ayrıca seviyorum. Mümkün ise çadırda da kalabiliyorum.

Seyahatleriniz sırasında önceliğiniz var mıdır? Örneğin iki ülke arasında kararsız kalırsanız seçim gücünüzü nasıl belirliyorsunuz?

Seyahatlerimde önceliğim daha çok coğrafi açıdan önemli bir özelliği olması. Bu nedenle daha çok doğada olmayı seviyorum.

Özellikle sevdiğiniz/sevmediğiniz bir ülke ya da şehir var mı?

Sevmediğim bir alan değil ancak kalabalık insan topluluklarının bulunduğu alanları pek tercih etmiyorum. Coğrafya Bilimi ‘beşeri coğrafya’ ve ‘fiziki coğrafya’ olarak ikiye ayrılır. Benim alanım doğayı içeren ‘fiziki coğrafya’dır. Bu da seyahatlerimi elbet yönlendiriyor.

Seyahatleriniz sırasında enerjinizi düşüren olaylar oluyor mu?

Seyahat esnasında pek çok şey yaşanabiliyor. Ama önemli olan motivasyonunuzu ve enerjinizi yeniden toplayarak devam edebilmek.

Seyahatlerinizi takipçilerinizle paylaştıktan sonra sosyal medyada olumlu olumsuz eleştiriler alıyor musunuz? Olumlu eleştiriler sizi teşvik ediyor mu? Ya da tersi olarak olumsuz eleştiri aldığınızda nasıl bir karşılık veriyorsunuz?

Her insan farklı düşünür elbet. Önemli olan her tür eleştiriyi dikkate almak. Coğrafi paylaşımlarıma eleştiriler olumlu oluyor çünkü paylaşımlarım bilgilendirici nitelikte oluyor zaten. Bazen fotoğraflarıma edebi ve felsefik kısa yazılar ekliyorum. Tabi farklı düşünenler olsa da genelde olumlu eleştiriler alıyorum. Bunlar da oldukça teşvik edici oluyor elbet.

Pasaport ve vize ücretlerinin seyahat etmenin önünde engel teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?

Ben özellikle Türkiye gezilerime ağırlık verdiğimden bu benim için sorun değil ancak genel olarak vize ücretleri bir sorun tabi ki

Seyahatlerinizin nihai hedefi nedir? Şu kadar ülkeyi mutlaka gezmeliyim gibi bir hedefiniz var mı?

Seyahatlerimde hedefim bir coğrafyacı bilim insanı gözüyle pek çok alan gezmek. Bunun için bir sınırlama getirmiyorum. Kaldı ki sayısız dağ, vadi ya da kent var gezilecek..

Sizce seyahat nasıl olmalı? Bir arkadaşla mı, eşle mi, ya da solo mu? Sizin özel bir tercihiniz var mı?

Benim seyahatlerim daha çok doğada olduğundan bir ekip olması önemlidir. Doğada tek başına seyahat edilmesi biraz riskli aslında, ama bu tarz seyahatler yapanlar var. Ancak ben tek başına seyahatten yana değilim. Eğer bir kent gezisiyse bile; en güzeli yanınızda,  ’hadi gezelim’ diyen birilerinin olması.

Bizlere başınızdan geçen ve sizde etki bırakan bir seyahat hatıranızı anlatır mısınız?

Sanırım hayatım boyunca unutamayacağım ve etkisinden kurtulamayacağım bir anım var. Uşak Ulubey Kanyonlarında yaptığımız bir doğa yürüyüşü esnasında, ekip olarak, bir dereyi biraz risk alarak, kütükten bir köprü yaparak geçmeye çalışırken, bir arkadaşımız ayağı kayarak kütükte asılı kalıyor. Akıntı çok fazla ve arkadaşımızı kurtarmaya çalışıyoruz ancak bir hamle ile, en azından yüzüp kurtulayım düşüncesiyle kendini dereye bırakıyor. Neyse ki su derinliği fazla değil, arkadaşımızın bel seviyesinde olduğunu görüp rahatlıyoruz. Arkadaşımız akıntıya rağmen yürüyerek kıyıya çıkıyor. Ancak tabi o esnada yaşadığımız panik ve korkuyu uzun süre üstümüzden atamadık.

Son olarak belirtmek isterim ki; seyahat etmek çok önemli. Ben çok iyi anladım ki; çok gezen biliyor. Tabi seyahatleriniz esnasında kitap da okuyorsanız, daha çok biliyorsunuz…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here