Rumeli Feneri ya da diğer ismi ile Türkeli Feneri İstanbul ilimizin Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri köyünde bulunur. Kardeş fener olarak bilinen Anadolu Fener tam karşında bulunmaktadır. Anadolu Feneri’nden 2 deniz mili uzaktadır.

İstanbul Rumeli Feneri
Kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz’ın ve Karadeniz’in girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen fener 15 Mayıs 1856’da Fransızlar tarafından karşı sahildeki fenerle beraber kule kısmı yapılarak işletilmeye başlanmıştır.. Ulu Önder Mustafa Kemal’in emri ile 1933 yıllında Fransızlara verilen 100 senelik işletme imtiyazı iptal edilmiş ve tamamen Türklere hakimiyetine girmiştir.

Ruslarla yapılan kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz’ın ve Karadeniz’in girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen fener 15 Mayıs 1856’da Fransızlar tarafından karşı sahildeki fenerle beraber kule kısmı yapılarak işletilmeye başlanmış. 1933’te Fransızlara verilen 100 senelik işletme imtiyazı iptal edilmiş ve tamamen Türklere geçmiştir. Deniz yüzeyinden 58 metre yüksekte olan kule 30 metre boyundadır.

Rumeli feneri’in olduğu köy kendi ismi ile anılan Rumelifeneri köyüdür. Bu köy balıkçı köy olarak da bilinmektedir. Rumeli fenerinin ziyaret ettikten sonra da burada balık yiyebilirsiniz. Ayrıca burada Rumeli Feneri kalesi bulunur. Buraya da bir ziyaret yapmak gerekir. Rumeli Feneri’ni Karadeniz’in serin sularının İstanbul Boğazı’na aktığı ilk yerdir. Burada kayalıklar bulunmaktadır. Karadeniz’in o hırçın dalgaları kayalıkları vurmaktadır.

Yolunuz düşerse buraya gelip bu tarihi yapıları ziyaret edip burada balıkların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca yanınıza fotoğraf makinesini getirmeyi de unutmayınız. Buradaki harika manzaraları ölümsüzleştirin.

Rumeli Feneri Nerede?
Rumeli feneri, Rumelifeneri Mahallesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
Rumeli Feneri Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma araçlarıyla gitmek isteyenler Hacıosman metro durağından kalkan Sarıyer’den geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle ulaşabilirler.
