Toroslar Mersin

Toroslar Mersin iline bağlı bir ilçedir. Toroslar ilçesi Mersin il merkezine 38 km uzaklıkta yer almaktadır. Toroslar Mersin ilinin merkez ilçelerindendir.

Toroslar İlçesi

Toroslar MERSİN ‘in yüz ölçümü bakımında en büyük ilçesi olma özelliğine sahiptir. Toros Dağlarının eteklerinde yer alan Toroslar ilçesi tarihi mirasları, yaylaları ve güzel tabiatı ile görülmesi gereken yerlerdendir. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Belenişlik Kalesi

Toroslar ilçesine bağlı Soğucak Yaylasında yer almaktadır. Belenişlik Kalesi; 2 katlı, dikdörtgen planlı ve dış duvarları kesme taştan yapılmıştır. Ortaçağ’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin duvarlarının eteklerinde bir kaya mezarı bulunmaktadır. Son yıllarda onarımdan geçen Belenişlik Kalesi görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Yumuktepe Höyüğü

Toroslar ilçe merkezinin 1 km kuzeybatısında Demirtaş Mahallesinde yer almaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge arkeolojik açıdan büyük öneme sahiptir. Burası ilk olarak Neolitik Dönemde yerleşim yeri olarak kullanılmış ve daha sonra Hitit, Bizans ve İslami Dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Burada bulunan tarih eserler Mersin Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Günümüze kadar yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Yumuktepe Höyüğünde birçok tarihi kalıntı bulunmuştur.

Gözne Kalesi

Toroslar ilçe merkezine bağlı Gözne Beldesinin girişinde yer almaktadır. Kale iki bölümden oluşmaktadır. Gözne Kalesinin doğu bölümünde üç burç bulunmaktadır. Kalenin batı tarafında bulunan yapısı ise 3 pencereli, iki kapılı bir kule formundadır. Günümüzde kale ve çevresi düzenlenmiştir. Gözne Kalesi tarih meraklıların çok beğeneceği bir yerdir.

Çandır (Paperon) Kalesi

Toroslar ilçe merkezine bağlı Çandır Köyünün kuzeybatısında Ayvagediği Yaylasının 7 km doğusunda yer almaktadır. 1450 metre yüksekliğe sahip bir plato üzerinde bulunmaktadır. Bu kalenin Bizans Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Çandır Kalesi; 14. Yüzyılda Karamanoğulları tarafından daha sonra Memlukler tarafından kullanılmıştır. Kaleye 170 basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır. Kale içinde 11. Yüzyılda yapılmış kilise kalıntısı ve iki yapı kompleksi bulunmaktadır. Kale içinde bulunan bu yapı kompleksinde büyük odalar, geçiş kapıları bulunmaktadır. Kalenin içinde bulunan kilise üzerinde yer alan taş işçiliği ve motif süslemeleri dikkat çekmektedir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Çandır Kalesi görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Evciler Kalesi

Toroslar ilçe merkezine bağlı Arslanköy yolunda 20. km’de yer almaktadır. Çandır Kalesinin doğu yamacındadır. 3 katlı ve dikdörtgen planlı bir kaledir. Alt katı iki bölümlü, iç avlu ve iç kaleden oluşmaktadır. Bizans Döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Sinap Kalesi

Toroslar ilçesine bağlı Gözne Beldesi’nin 5 km kuzeyinde yer almaktadır. Kalenin ne zaman kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Kale; 3 katlı, 4 kuleli ve dikdörtgen planlıdır. Kalenin iç duvarları kesme taştan, dış duvarları ise moloz taştan inşa edilmiştir. Günümüzde Sinap Kalesinin duvarları kısmen yıkılmış ve iç tarafı tamamen yok olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz