Yavuzeli

Yavuzeli ilçemiz Gaziantep şehrimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İl merkezine yaklaşık 38 km uzaklığındadır. İlçeye gitmek için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılır.

Gaziantep’in İlçeleri

Yavuzeli ilçemiz ilk kurulduğu tarih tam olarak bilinmemektedir. İlçemizin eski adı Cingife’dir. Rivayete göre bu ilçe bir Ceneviz şehri olduğu ve ismini de orada aldığı söyleniliyor. 1517 yıllında Yavuz Selim Mısır Seferine çıkarken buraya da uğrar. Burada bir gece konaklar halkın kendisine ilgi göstermesine hoşuna gider. Buranın isminin Yavuz’un İli anlamında Yavuzeli denilmiştir. Fakat yasa gereği 1958 yıllına kadar Cingife olarak kullanılan kent bu tarihte ismi değiştirilip ilçe statüsüne kavuşturmuştur.

Yavuzeli Nerede

Yavuzeli de Gezilecek Yerler:

Dolmen Mezarları: İlçemizde bulunan bu mezarlar tarihin değişik sahnelerini göz önüne seriyor. Bu mezarlar Yavuzeli-Araban karayolu üzerinde bulunuyor. İki mezarın, bir tanesi yolun batısındaki Ballık köyünde, diğeri ise, Küçük Karakuyu köyünde bulunuyor. Burada halk dilinde Gavrikul deniliyor. Yani delikli taş anlamında kullanılıyor. Bu yörede birçok mezar bulunuyor. Bu mezarlar daha çok Trakya bölgesinde görülür. Günümüzde taş ile doldurulmuştur.

Dolmen Mezarları

Dülük Antik Şehri: İlçe merkezine bağlı Dülük köyünde bulunur. Bu antik kent birçok medeniyeti etrafında toplandığı bir yerdir. Burada yapılan kazılar sonucunda burada birçok tarihe ait kalıntı bulunmuştur. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Dülük Antik Şehri

 Rum Kale

Rumkale-Yavuzeli

İlçe merkezine bağlı, 25 km. uzaklıktaki Kasaba köyünün yakınlarında; Fırat nehri ve Merzimen çayının birleştiği yerde, dik bir kaya üzerindedir. Dik bir kayalığın oyularak yapılmış olan bu kale görüntüsü ve ihtişamı ile dikkat çekmeyi başarmaktadır. Kale içinde 8 metre genişliğinde ve 75 metre derinliğinde savaş sırasında su ihtiyacını gidermek amacıyla oyulan genişçe bir kuyu bulunuyor. Asurlular zamanında inşa edilen bu kale Hıristiyanlılar içinde önemli bir yere sahiptir. Hz. İsa’nın Havarilerden Aziz Phılpus burada yaşadığı rivayet edilmektedir.

Rumkale

Şair Aziz Nerses Kilisesi: İlçemizde bulunan bu inanç yapısı Rumkale’nin güney tarafında bulunur. Yapı: 1173 yılında, Şair Aziz Nerses tarafından yaptırılmıştır. Müslümanlar burayı fethedince camiye çevirmişlerdir.

Barşavma Manastırı: İlçemizde bulunan bu inanç yapı Rum kale’nin kuzey tarafında bulunur. bu yapı 13’ncü yüzyılda, Yakubi azizi Barşavma tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde büyük bölümü yıkılmış olup çok az kısmı ayakta kalmıştır. Bu yapının biraz ilerinde bir kuyu bulunur.

Barşavma Manastırı

Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi yapıları ziyaret ediniz. Ayrıca ilçemizde bulunan Karapınar Göl Gazinosu’nu da gezmeyi ihmal etmeyiniz.

Yavuzeli İlçesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz