Arapgir

Arapgir ilçesi Malatya ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. İl merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır. İlçeye ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir.

Arapgir Gezilecek Yerler

Malatya’nın İlçeleri

İlçemizin  eski adı Daskuzadır. Daskuza bu çevrede bulunan en eski yerleşim yeri olup  Malatya ili ile yaşıttır. Daha sonra Arapgir ilçemiz bulunduğu yerden taşınmıştır.

Göz at ;

  1. Arapgir Gezilecek Yerler
  2. Arapgir Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Malatya Gezilecek Yerler
  4. Malatya’da Gezilecek 10 Yer
  5. Malatya Gece Hayatı
  6. Malatya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  7. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  8. Malatya Otelleri ve Malatya Otel Fiyatları
  9. Malatya Ekspresi (Malatya-Elazığ) Arası Tren Saat Kaçta Fiyatı Nedir
Arapgir Hangi Şehirde

İlçemiz tarihi çok eski olduğunu söyledik. Tarihimiz milattan öncesine dayanır. 1071 yılında Malazgirt Zaferi ile birlikte buraya Türk akını başlamıştır.

Bu tarihten sonra Türk yurdu olmuştur. 1518 yıllında Diyabakır’a bağlı bir bucaktır. 1834 yıllında kaza haline getirilerek Elazığ’a Bağlanmıştır. 1927 yıllında Malatya ilimize bağlı bir ilçe olmuştur.

Arapgir

İlimizin tarihi ve doğa güzelliklerine bir göz atalım:

Ulu Cami: Bu cami eski Arapgir de bulunur. Bir kayalık üzerinde kuruludur. İlk yapıldığında cami dışında bir amaç için açtıkları düşünülüyor. Daha sonra cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Cami 14. Yüzyılda yapılmıştır. Kitabesi bulunmadığından kim tarafında yapıldığı da belli değildir. Cami yeni olarak da bilinir.

Ulu Cami

Hankah: Yazısızdır. Yapıldığı dönemle ilgili herhangi bir bilgi yoktur. Ulu cami ile birlikte yapıldığı tahmin edilmektedir. 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. L tipli yapılmıştır. şuan harabe durumda olup yıkıktır.

Cafer Paşa Cami: Bu cami ilçemizde bulunan Osmanpaşa Mahallesinde bulunur. Bu cami 1694 yıllında inşa edilmiştir. Camiyi Cafer Paşa yaptırdığı sanılmaktadır. Uzun yıllar onarım görmüştür. üstünde bulunan yazılar sökülmüştür.

Cafer Paşa Cami

Mirliva Ahmet Paşa Camisi: İlçemizin Köseoğlu Mahallesinde bulunur. Çarşı merkezinde bulunduğu için cami Çarşı Camisi olarak da biliniyor. Cami 17. Yüzyılda Mirliva Ahmet Paşa tarafında yapıldığı söyleniliyor. Cami uzun süre restorasyon çalışmaların sonucunda 2013 yıllı tekrar hizmette açılmıştır.

Mirliva Ahmet Paşa Camisi

Gümrükçü Osman Paşa Camisi:  Bu cami Osman Paşa Mahallesinde bulunur. Cami bir Osmanlı eseri olup günümüze ulaşan nadide eserlerden biridir. Bu eser 1823 yıllında inşa edilmiştir. birçok kez onarım gören cami bugün hala ayaktadır.

Gümrükçü Osman Paşa Camisi

Çobanlı Cami: İlçemizde bulunan Çobanlı Mahallesinde bulunur. Yapım tarihi olarak 1893 yıllı gözüküyor. Camin hemen yanında bir tarihi çeşme bulunmaktadır. Camiyi Şakir paşa tarafında inşa edilmiştir. Cami Şakir Paşa Camisi olarak da biliniyor.

Çobanlı Cami

Molla Eyüp Mescidi:  İlçemizde bulunan Osmanpaşa Mahallesinde bulunur. Yapımı tam olarak bilinmese de 18. Yüzyılda yapılmıştır. Önceleri mescit olarak kullanılan bu yapı daha sonra Kütüphaneye çevrilmiştir. Yapı ve mimarisi çok karışıktır. Gelip Görmelisiniz.

Molla Eyüp Mescidi

Çarşı Hamamı:  İlçemizde bulunan Köseoğlu mahallesinde bulunur. Yapım tarihi olarak  1808 yıllı olarak görülüyor. Yapı moloz taştan inşa edilmiştir. uzun yıllar hamam olarak hizmet ederken tahribatta uğramıştır. Belediye tarafında restore çalışmaları yapılmaktadır.

Çarşı Hamamı

Kaya Arası Kanyonu: İlçemizde bulunan bu kanyon iki kaya arasında bulunan gizli bir cennettir. Burada yürüyüş yapabilir. Balık tutabilirsiniz. Piknik yapabilirsiniz. Çok muhteşem manzarası karşısında bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Buraya yolunuz düştüğünde görmeden dönmeyiniz.

Kaya Arası Kanyonu

Cevat Paşa Konağı:  Bu konak ilçemizde bulunan Çobanlı Mahallesinde bulunur. Bu konak 1890 yıllında Cevat Çoban Paşanın babası Şakir Paşa tarafında inşa edilmiştir. Bu yapı günümüzde Kültür Turizm Bakanlığı tarafında restore edilmiştir.

Cevat Paşa Konağı

Arapgir Kalesi: Bu kale Roma dönemine ait olunduğu söyleniliyor. Günümüze sadece birkaç kalıntı ulaşmıştır. Dağılık ve sarp bir alanda kurulan bu kalenin alınması zor bir kaledir. Burada herhangi bir kazı çalışması yapılmayıp kendi kaderine bırakılmıştır.

Arapgir Kalesi

Onar Köyü 787 Yıllık Cem Evi: Bu cem evi İlçemize bağlı Onar köyünde 787 yıl önce imar edilen bir cem evidir. Bu cem evi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu cem evi Şeh Hasan Onar tarafında inşa edilmiştir. Günümüzde aleviler gidip ibadetlerini yapıyorlar.

Onar Köyü 787 Yıllık Cem Evi

Milet Hanı: Bu han kitabesi bulunmadığında kim tarafında yapıldığı belli değildir. Ancak 1850 yıllında yapıldığı tahmin edilmektedir. Milet Han çarşı merkezinde bulunur. İki katlı olup ortasında şadırvan bulunmaktadır. Üst katı otel olarak kullanılıyor. Alt katı ise Alışveriş merkezi olarak hizmet etmektedir. Bu Hanı gidip görmeniz gerekir.

Milet Hanı

Küçük Çarşı Köprüsü: Bu köprü ilçemizde bulunan Berenge Mahallesinde inşa edilmiştir. Köprü Berenge deresi üzerinde kurulup uzun yıllar hizmet etmiştir. 1913 yıllında inşa edilen bu köprü bir Osmanlı eseridir. Birçok kez onarım görmüştür.

Küçük Çarşı Köprüsü

Onar Yazılı Mağara: Bu mağara ilçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan onar köyünde bulunur. Bu mağaranın Roma dönemine ait olunduğu söylenilir. Aynı zamanda köyde bir cem evi ve 18 roma mezarı bulunmaktadır. Buraya yolunuz düştüğünde mutlaka bu köye gelmelisiniz.

Onar Yazılı Mağara

Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz. Türkiye de bu kadar tarihi yapıyı bünyesinde barındıran az ilçe vardır.

Arapgir Nerede

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz