Çemişgezek

Çemişgezek ilçesi Tunceli ilimize bağlı 8 ilçesinden biridir. Şehir merkezi ile arasında yaklaşık 106 km uzaklık vardır. Buraya il merkezden kalkan dolmuşlarla yaklaşık 2,5 saat yolculuk sonrasında ilçemize ulaşabilirsiniz.

Tunceli İlçeleri

İlçemiz tarihi ve doğal güzellikler bakımında Tunceli ilimizin en zengin ilçelerinden biridir. İlçemizde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri sizinle paylaşmak isteriz

Çemişgezek Gezi Rehberi

Çemişgezek Hangi Şehirde

Çemişgezek Kalesi: Bu kale ilçe merkezinin batısında bulunan Tahar Çayın kenarında bulunur. Bir tepe üzerinde kurulan kale tarihi hakkında pek bilgi yoktur. Urartulardan kalma olduğu söylenilir. Günümüze kadar büyük kısmı zarar görmüştür.

Çemişgezek Kalesi

Ulukale Camii: İlçemizin merkezine bağlı Ulukale köyünde bulunur. İnşa tarihi 1793 yıllı olduğu söylenilir. Cami Osmanlı eseri olup moloz taştan inşa edilmiştir. köy halkımıza hala hizmet veren camiyi görmelisiniz.

Ulukale Cami

Çemişgezek Köprüsü: İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan bu köprü Tahar Çayı üzerinde ova köyleri ile ulaşımı sağlar. 1807 yıllında Yusuf Ziya paşa tarafında inşa edilmiştir. 1856 yıllında Diyarbakır valisi tarafında restore edilmiştir. Bu köprü Tahar köprüsü, Çemişgezek Köprüsü ve Yusuf Ziya Köprüsü olarak bilinir. Son zamanlarda yanında yapılan yeni bir köprü ile burası dinlenmeye çekilmiştir.

Çemişgezek Tagar Köprüsü

Hamam-ı Atik( Eski Hamam): Bu hamam ilçe merkezinde Akkoyunlular tarafında 15. Yüzyılda inşa edilmiştir. İnşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. 17 yüzyılda onarımdan geçilmiştir.

Eski Hamam

Hamidiye Medresesi: İlçe merkezine bağlı Medrese mahallesinde bulunmaktadır. ilk inşası Selçuklular tarafında inşa edilmiştir. Fakat bazı rivayetlere göre 2. Abdülhamit tarafında inşa edilmiştir. ancak Başbakanlık arşivinde 1526 yılına ait bir belge bulunuyor. Bu belgede Süleyman Bey Medresesi diye geçmektedir.  Uzun yıllar medrese olarak hizmet eden bu bina medreseler kaldırılınca Önce adliye binası olarak kullanıldı. Daha sonra özel şahıslara satıldı. Bugün masken olarak kullanılıyor.

Hamidiye Medresesi

İn Delikleri: İlçemizde bulunan bu mağara kesinlikle görülmesi gereken bir yer kayalıkların içi oyulup oda şeklinde oyuklar bulunur. Burada yapılan oyuklar insanı hayrete bırakıyor. Üstünde resim ve yazı bulunmamaktadır. Yılların vermiş olduğu tahribat yüzünde okunmaktadır.  Acilen onarılıp hizmette açılması gerekir.

İn Delikleri

Pulur Höyüğü: Bu höyük İlçemize bağlı Pulur köyündedir. Höyükte 1968 yıllında bir kazı çalışması yapılmış. Bu kazı sonucunda elde edilen veriler şaşırtıcıydı. Tunç devrine ait kalıntı bulundu. Burada birçok kalıntıya rastlanmıştır. Bazı kalıntıların m.ö 5000 yıllarına ait olunduğu düşünülüyor.

Pulur Höyüğü

Uzun Hasan Türbesi: Bu türbe ilçe merkezine bağlı Tekya Mahallesinde bulunur. Herkes burayı Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ait olunduğu sanılır. Ama gerçek hiçte öyle değil. Bu türbenin 1572 yıllında inşa edilmiştir.  Burada Pehlül beyin çocuklar yatar. Bu Uzun Hasan da Pehlül Beyin oğludur. Boyu çok uzun olduğu için halk arasında Uzun Hasan denilir. Günümüzde hala sağlam duran bu yapıyı ziyaret etmelisiniz.

Uzun Hasan Türbesi

Ayrıca bu şirin ilçemizde av turizmi, Rafting,  kış turizmi, olta balıkçılığı ve dağ turizmi yapılabilir. Siz değerli okurlarımızı da en kısa zamanda buraya bekliyoruz.

Çemişgezek

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz