gezilecekyerlercom
gezilecekyerlercom

Derince Nerededir?

Cumhuriyet döneminde yeni yerleşim yeri olarak ortaya çıkmıştır ve Kocaeli’ye bağlı bir ilçedir. İzmit Körfezinde liman arayışına girilir, körfezin en derin yerine kıyısı olan bu yerde yapılan bu liman Derince Limanı adını alır.

Bu liman yapımında çalışmak üzere dış ülkeden birçok işçi buraya gelir ve yerleşir. Bunun yanında Balkanlardan, Kafkaslardan, kırımdan aldığı göçlerle hızla gelişmeye başlamıştır. Derince ilçesinin tanınmasında tarihi ve şifalı su olarak bilinen çene suyunun da çok büyük katkıları olmuştur.

Bağlı Olduğu İl ve Bölgesi Neresidir?

Derince, Türkiye‘nin kuzeybatısında ve Marmara bölgesinde bulunan Kocaeli’ ye ait bir ilçedir. Derince ilçesi;  İzmit, Kandıra gibi Kocaeli ilçeleri ile ve İstanbul’un Şile ilçesiyle de komşudur.

Derince Limanının Önemi

Derince Limanının İstanbul ile Anadolu yakası arasındaki geçiş yollarına katkısı çok büyüktür. Marmara denizinde boğazların trafik ve navlun yükünü hafifletici etkisi vardır.

Derince İlçesinin Gezilecek Yerleri

Derince Kocaeli il merkezine 8 km ve İstanbul’a ise 90 km uzaklıktadır. Birçok sanayi kuruluşu vardır. Bunun yanında gezilip görülmesi gereken yerlere de sahiptir. Bu yerlerden bahsetmek gerekirse;

Harikalar Sahili

Derince sahilinde yer alan Harikalar Sahiline denizden ve karadan ulaşım mümkündür. Burası 2006 yılında en iyi proje ödülü almaya hak kazanmış bir parka sahiptir. Bu park içinde gerçek boyutlarda masal kahramanları, büyük havuzlar, mini marina ve şelaleler yer almaktadır. Aynı zamanda Nuh’un Gemisi, yel değirmeni, mantar ve korsan gemisi şeklinde restoranlara ve büfelere sahiptir.

Buz Pateni Tesisleri

Derince, ulusal ve uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapacak donanıma sahip buz pateni tesislerine sahiptir. Bu özelliği ile ilçenin ismini kolayca duyurmasını sağlamış ve insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Saat Kulesi (İzmit)

1902 yılında traverten taşlardan yapılmıştır. Bu saat kulesi kare biçiminde olup 4 bölümden oluşmaktadır.

Saatçi Ali Efendi Konağı

Mimari yapısı ile 18. yy örneklerinden biri olan bu konak Türk sivil mimarisi bakımından oldukça dikkat çekmektedir. 1987 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Konağın giriş katında Kandıra Bezi dokuma aletleri sergilenmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz