Adıyaman Gölbaşı | Gezilecek Yerler
AdıyamanGezi RehberiTürkiye

Adıyaman Gölbaşı

Gölbaşı ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 63 km uzaklıktadır. İlçemize ulaşım çok rahattır.

Her taraftan buraya ulaşmak mümkündür. çünkü ilçemizi asıl ilçe yapan şey ulaşımdır. İlçemiz jeopolitik konumu itibari ile önemlidir. İlçemiz Malatya, Antep ve adana ilerini birbirine bağlayan kavşak konumundadır. İlçemiz tarihi boyunca böyle olmuştur. hatta tarihte Murat yolu, Bağdat yolu gibi isimlerle anılmıştır.

Adıyaman İlçeleri

Gölbaşı ilçemiz tarihi çok eskiye dayanmamakla birlikte merkezde tarihi kalıntı görmek de mümkün değildir. Çünkü ilçemiz 1934 yıllında bugünkü yerine taşınmıştır.

İlçemiz o tarihte burada demir yolunun geçmesi ile ilçe merkezi buraya taşınmıştır. Bu tarihten sonra ilçe dışarıdan göç almaya başlamış gün geçtikçe büyüyüp gelişmiştir. İlçe 1954 yıllında  Besni ilçesine bağlı bir Karaçalık adında  köy iken 1958 yıllında İlçe olma statüsünü kazanıp Adıyaman ilimize bağlanmıştır. İlçemize bağlı 3 belde 30 köy bulunur.

Gölbaşı- Adıyaman

Gölbaşı ilçemizin Tarihi ve doğal yapılarına bakalım:

İlçemizde isminde anlaşılacağı üzere göller mevcuttur. İlçemizde 3 göl vardır. Bunun dışında köyleri başta olmak üzere birçok tarihi yapı da bulunmaktadır. bunları sizin için listeledik.

Göz at ;

  1. Adıyaman Gezilecek Yerler
  2. Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
  3. Adıyaman Gece Hayatı
  4. Nemrut Dağı Milli parkı
  5. Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
  8. Adıyaman Üniversitesi
  9. Adıyaman Kalesi
  10. Adıyaman Müzesi
  11. Adıyaman Ulu Camii
  12. Besni Sugözü Mesire Alanı
  13. Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
  14. Kahta Gezilecek Yerler
  15. Çelikhan Gezilecek Yerler
  16. Gerger Gezilecek Yerler
  17. Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
  18. Besni Gezilecek Yerler
  19. Sincik Gezilecek Yerler
  20. Tut Gezilecek Yerler
  21. Samsat Gezilecek Yerler
  22. Karakuş Tümülüsü
  23. Cendere Köprüsü
  24. Çat Barajı
  25. Çelikhan İçmesi
  26. Altınlı köprü
  27. Oturakçı Pazarı
  28. Gümüşkaya Mağarası
  29. Pirin Ören Yeri
  30. Safvan Bin Muattal Türbesi
  31. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  32. Gerger Kanyonu
Gölbaşı Hangi Şehirde

Altınlı Köprü:  Bu köprü ilçe merkezine bağlı Yolbağ Köyünün sınırlarında inşa edilmiştir. Kim tarafında ve ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Bununla ilgili çeşitli söylentiler vardır. Roma Dönemine ait olduğu söylenen da var. İslami mimari ile yapıldığı söyleyen de var. Köprü Göksu Çayı üzerinde inşa edilmiştir. köprü ile ilgili bir söylenti de Roma kralı bütün altınlarını bu köprü altında sakladığında bu ismi aldığını söylüyorlar. Köprünün Kemer kısmı kesme beyaz taş, diğer kısımları moloz taştan yapılmıştır. Köprü önden yüksekliği yaklaşık 20 metredir. Bu köprünün en önemli özelliği harç kullanmadan yapılmış olmasıdır. Bu yönü ile Kahta ilçesinde bulunan Cendere Köprüsü ile yakın benzerlik göstermektedir.

Altınlı Köprüsü

Paşa Köprüsü: Bu köprü ilçemize bağlı Harmanlı Kasabasında bulunur. Kim tarafında inşa edildiği bilinmeyen köprü Osmanlı mimarisine benzemektedir. Göksu Irmağı üzerinde kurulan bu köprü tarihi İpekyolu üzerindedir. Fakat ne yazık ki ağır bir aracın üzerinde geçişi sırasında ağır hasar almıştır. Bunu onarılması beklenirken 1954 yıllında yıkılıp Tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür.

Vicne köprüsü: Bu köprü ilçemize bağlı yaylacık köyünde inşa edilmiştir. kim ve ne zaman inşa edildiği ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Göksu ırmağı üzerinde kurulan bu köprü uzun yıllar yöre halkına hizmet etmiştir. Paşa köprüsü ile Yaşıttır. Selefkiler tarafında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Gölbaşı Gölü: İlçemizde bulunan bu gölü incelediğimizde Yapı olarak Tektonik Göl grubuna girer. Kar ve yağmur sularlı ile beslendiği için suyu tatladır. Burada mesire alanları bulunmaktadır. buraya gelenler piknik yapabiliyor. Doyasıya eğlenebiliyor. Bu göl suyu birçok amaç için kullanıldığı görülüyor.

Gölbaşı Gölü

Azaplı Gölü: ilçemizde bulunan bu göl 3 kilometre karalik bir alanda kurulmuştur. Girintili çıkıntılı bir arazi de toplanan bu göl daha çok sazlık ve kamışlıktır. Gölün suyu tatlıdır. Bu su ile tarım sulamak için kullanılır. Ayrıca Gölbaşı gölü ile bir kanal vasıtası ile bağlanmıştır. Bu göl ile ilgili birçok efsane hikaye anlatılır. Bu iki göl dışında birde ilçemizde bulunan ve bu iki göle göre biraz küçük ölçekli olan İnekli Gölü bulunur.

Azaplı Gölü

Ayrıca ilçemizde birçok tarihi yapı ve kalıntılar bulunur. Bunları da kısaca isimlerini yazalım. Köristan ve Kara Mağara Bu ikisi Çatalçete Köyünde bulunan tarihi yapılardır. Heyik mevki, Keykubat Kalesi, Kent bölgesi ve Peri önü bunlarda Belören Köyünde bulunan Tarihi yapılardır. Mendene Höyüğü, Kız kapan, Gölü başı mağarası ve Kırk bayır ise Nasırlı köyündeki tarihi yapılardır. İlçemize yolunuz düştüğünde bu yapıları da görmelisiniz.

Gölbaşı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir