Besni

Besni ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. Besni ilçemiz şehir merkezinden yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Besni Gezilecek Yerler

Adıyaman İlçeleri

Besni ilçemiz 1620 yıllında hızlı adımlarla genişleyip büyümüştür. Sırası ile şu illere bağlanmıştır.  Diyarbakır, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep illerine bağlı bir sancak olarak idari yapısını sürdürmüş, 1954 yılında da Adıyaman iline bağlanmıştır.ilçe merkezine bağlı 7 belde, 63 köy ve 10 mahalle vardır.

Besni Hangi Şehirde

Besni ilçesi tarihi çok eskilere dayanmaktadır. birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bizde şimdi ilçemizde bulunan tarihi ve doğal yapılara bir göz atalım:

Besni Nerede

Besni Kalesi:  Bu kale ilçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunur. 3 tarafı sarp kayalıklarla çevrili bu kale tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamakla birlikte 13 .yüzyılda Memlükler zamanında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bu kale tam bir savunma kalesi olarak görülüyor. Sadece güney tarafında çıkış vardır. Kale 1923 yıllında onarılmıştır. Günümüzde sadece kalıntıları bulunmaktadır.

Besni Kalesi

Eski Besni Ören Yeri: İlçemizin ilk kurulduğu yerdir burada birçok tarihi yapı bulunmaktadır. fakat sel felaketinden sonra birçok yapı Tarihin karanlık sayfalarında yok oldu.

Kurşunlu Cami: Bu cami Eski Besni yerleşim yerinde bulunmaktadır. ilçe burada taşınınca cami de diğer yapılar gibi kaderlerine terk edildi. Fakat 2005 yıllında Vakıflar Genel Müdürlüğün girişimi ile tekrar restore edildi. Cami savaş döneminde çok kurşuna maruz kaldığı için bu ismi almıştır.

Kurşunlu Cami

Sofraz Anıtları:  İlçemize bağlı Üçgöz beldesinde bulunur. İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunur. Burada 2 anıt mezar vardır. Bu mezarların Roma dönemine ait olunduğu söylenilir. Ayrıca burada Roma dönemine ait birçok kalıntı bulunur.

Sofraz Anıtları

Kızılin Köprüsü: İlçemize bağlı Kızılin Köyünde bulunur. Bu köprü Göksu Nehri üzerinde bulunurç köprünün Roma dönemine ait olduğu tahmin edilir. Köprünün ayak kısmı çökmüştür.

Kızılin Köprüsü

Dikiltaş: İlçemize bağlı Hacıhalil ve Dikilitaş Köyü yakınında Kızıldağı’ın üzerinde Dikilitaş adıyla bilinir. Roma dönemine ait bir anıt mezar olduğu tahmin edilir.

Ortada mezar yapısı ve yanında aralıklarla dikilmiş üç çift sütun vardır. İri taşlar yığılarak yapılmış olan bu tümülüsün çevresinde deve sütünlardan oluşan anıt mezarın altında mezar odası olduğu sanılan kayadan oyma mağaralar mevcuttur.

Dikiltaş

Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse uğrayıp bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz.

Göz at ;

  1. Besni Gezilecek Yerler
  2. Besni Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Besni Sugözü Mesire Alanı
  4. Adıyaman Gezilecek Yerler
  5. Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
  6. Adıyaman Gece Hayatı
  7. Nemrut Dağı Milli parkı
  8. Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  10. Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
  11. Adıyaman Üniversitesi
  12. Adıyaman Kalesi
  13. Adıyaman Müzesi
  14. Adıyaman Ulu Camii
  15. Besni Sugözü Mesire Alanı
  16. Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
  17. Kahta Gezilecek Yerler
  18. Çelikhan Gezilecek Yerler
  19. Gerger Gezilecek Yerler
  20. Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
  21. Besni Gezilecek Yerler
  22. Sincik Gezilecek Yerler
  23. Tut Gezilecek Yerler
  24. Samsat Gezilecek Yerler
  25. Karakuş Tümülüsü
  26. Cendere Köprüsü
  27. Çat Barajı
  28. Çelikhan İçmesi
  29. Altınlı köprü
  30. Oturakçı Pazarı
  31. Gümüşkaya Mağarası
  32. Pirin Ören Yeri
  33. Safvan Bin Muattal Türbesi
  34. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  35. Gerger Kanyonu
Besni

2 YORUMLAR

  1. Besni ilçemiz tarihi çok eskilere dayanmakta olan bir ilçemizdir pesimizde gezilmesi ve görülmesi gereken başka yerler de var Bunlar nereler diyecek olursanız Höyükler Örneğin Kutluca köyündeki fal büyü Höyük köyündeki Höyük �znik bileziğinin arasındaki levzin hüyüğü Bunlar birkaç tanesi anıtlar Yüksek Kurulu bunları 2. Derece sit alanı olarak ilan etmiştir Fakat şu an için hala turizme kazandırılmak için herhangi bir çalışma yapılmamıştır büyük ders doğal halleri ile Tarihten günümüze kadar gelmektedir kesin olarak bilinmiyor bilinmemesine rağmen roma dönemine ait olan Anıt mezarlar Iğdır bunların da gezilip görülmesi gereken muhteşem yerler olduğunu sizlere arz etmek isterim saygılarımı sunarım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz