Gülağaç

Gülağaç, Aksaray ilimize bağlı 7 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılır.

Aksaray’ın İlçeleri

İlçemizde bulunan Aşıklı Höyükte bulunan kazı ve çalışmalarda 10 bin yıl öncesine aiitir. Buda gösteriyor ki burası Kapadokya’nın en eski yerleşim yeri olduğunu gösterir. İlçe daha önce Ağaçlı olarak bilinirdi. 1957 yıllında belde kurulmuştur. Daha sonra Aksaray il olduktan sonra Ağaçlı ilçesi Gülağaç olarak değiştirilmiştir. 1991 yıllında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçeye bağlı 5 belde belediyesi ve 8 köyü, 6 mahallesi bulunmaktadır. İlçe nüfusu 2015 yıllı itibari ile 19.334’dır.

Gülağaç Nerede, Nasıl Gidilir?

Gülağaç’da Gezilecek Yerler

1-Aşıklı Höyük

Aşıklı Höyük Nerede

İlçe merkezine bağlı Kızılkaya Köyündedir. Burada resmi birçok kazı yapılmıştır. elde edilen bilgiler şaşırtıcıdır. Burada yaşayan insanların birçok tarım ürünü yetiştirdikleri görülür. Özellikle savaş aletleri gelişmiştir. Bakır soğuk ve sıcak işleyip şekil verebilmişlerdir. Burası günümüzde, iç Anadolu bölgesinin “Volkanik Kapadokya” sı olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca 2009 yıllında bu höyüğe uygun bir maketten ev yapılmıştır. Buraya gelen ziyaretçiler 10 bin yıl öncesine giderek buradaki tarihi hazı alıyorlar. Sizinde yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz.

Aşıklı Höyük

2-Musular Höyük

İlçemizde bulunan bu höyük İlçenin, Kızılkaya köyünde, Melendiz ırmağının batısındadır. Aşıklı Höyükten sonra en önemli höyüktür. Burada ilk yerleşme 8 bin yıl öncesine dayanır.

Musular Höyük

3-Saratlı Yer Altı Şehri

İlçe merkezinde Saratlı Kasabasında bulunur. ilçeye 2-3 km uzaklıkta bulunur. burası ışıklandırılarak ziyarete açılmıştır.

Saratlı Yeraltı Şehri

4-Çukurören Yer Altı Şehri

Bölgede bulunan Kapadokya yöresinde en büyük yer altı şehridir. Bu yapıda: bezirhane, şırahane, hayvan barınakları, toplantı salonu, kilise, depo, su kuyuları, dehlizler ve tüneller bulunmaktadır.

Çukurören Yeraltı Şehri

5-Krater Gölü(Acıgöl)

İlçeye bağlı Sofular kasabasında bulunur. İlçeye 3 km uzaklıkta bulunur. Bu göl ve çevresinde şifa kaynağı olmuştur. Göl suyu Kükürtlüdür. Derinliği 65-70 metredir. Çevresi dağlarla çevrilidir. Kış mevsiminde burası kar tutmaz. Burada konaklama yerleri bulunur.

Acı Göl

1- Aksaray Gezi Rehberi

2- Aksaray’da Gezilecek 10 Yer

3- Aksaray Gece Hayatı

4- Aksaray Otelleri ve Otel Fiyatları

5- Aksaray’ın İlçeleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz