Aksaray

Aksaray Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 17 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Aksaray ilimiz İç Anadolu Bölgemizin şirin biri ilidir. Nüfusu 2015 yılına göre 386.514‘dir. 7 ilçesi vardır. Bunlar: Sarıyahşi, Eskil, Ağaçören, Ortaköy, Gülağaç, Güzelyurt, Aksaray merkez İlimiz tarihi yönünde çok zengindir.

Özellikle müze, cami ve kiliseler yönünde çok zengindir. Bunları hepsini ayrı ayrı yazdık. İsteyen olursa burada okuyabilir. Bizde siz değerli okurlarımız için bu ilimize gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken 10 güzide yer seçtik.

Umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca Aksaray Gezi Rehberi yazımızı okumak için lütfen Buraya Tıklayınız.

Aksaray Gezilecek Yerler

Aksaray Saat Kulesi

İlimizin şehir meydanında bulunan bu saat kulesi 2014 yıllında Aksaray Belediye Başkanı olan Haluk Şahin Yazgı tarafında inşa edilmiştir. Yazgı’ya göre 2. Abdülhamit bulunduğu vilayetlerde saat kulesi emrini vermiştir.

Bundan etkilenen belediye başkanı 140 yıl sonra bu emri yerine getirmiştir. Burada bulunan saat kulesi yerli ve yabancıların ilgi odağı haline gelmiştir. Gece ışıklandırması ile ayrıca güzel olmaktadır. Yolunuz buraya düşerse kesinlikle bu saat kulesini ziyaret etmelisiniz.

Aksaray Müzesi

Aksaray ilimizin merkezinde bulunan Zincirli Mahallesinde bulunur. 14. Yüzyılların başında Karamanoğuları tarafında inşa edildiği söylenmektedir. Müzede Arkeolojik: 6432 adet Sikke: 8387 adet Etnografik: 822 adet

Toplam: 15.639 adet eser bulunur. Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Musular ve Güvercinkayası Höyüğünde yapılan kazılarda elde edilen eserler burada sergilenmektedir. Müze 1969 yıllından bugüne kadar hizmet etmeye devam etmektedir. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Manastır Vadisi

Aksaray ilimizin Güzelyurt ilçesinde bulunur. il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Yaşayan güzellik kavramı bunun için kullanılabilir. Buraya gelir gelmez tarih dokuları ile birçok yapı sizi selamlamaktadır. Bu vadide yaklaşık 50 tane kilise veya manastır bulunur. Kesinlikle buraya gelmenizi tavsiye ederim.

Ihlara Vadisi

Aksaray İlimizin Güzelyurt ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Hasandağı Volkanından püskürtülen lavların dış kuvetlerin etkisi ile burada muhteşem bir kanyon oluşmuştur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu eşsiz güzelliği görmelisiniz. Burada birçok kilise ve manastır’da bulunur.

Aziz Gregorius Kilisesi

Güzelyurt İlçemizin merkezine bağlı  Aşağı Mahallede bulunur. Ulaşımı kolaydır. Bu kilise 385 yıllında inşa edildiği bilinmektedir. Kilise Osmanlı döneminde Çanı minareye çevirip Cami yapılmıştır. Cami kilise olarak bilinmektedir.

Harabe durumunda bulunan bu ibadet yeri Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında restore edilmiştir. Bizans döneminde kalan bu yapı yabancı turistlerin çok ilgisini çekmektedir. Sizinde yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Güzelyurt Evleri

Güzelyurt İlçemizde bulunan bu evler tarihi ve mimarisi ile insanları büyülemektedir. Kayalara oyma bu evler Kapadokya’yı anımsamaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu evleri ziyaret etmelisiniz.

Bu evlerin mimari yapılarını incelemelisiniz. Bu evlerde ilk olarak Rumlar yaşarmış. Daha sonra Rumlar Yunanistan’a göç edince buraya Türkler yerleşti. Evleri sağlam bir şekilde günümüze kadar getirmeyi başardılar.

Eğri Minare

İl merkezinde bulunan bu minare Selçukluların eseridir. 1200’lü yıllarda inşa edilen bu mimari harikasını görmeden dönmeyiniz. Yapısından dolayı Eğri ismini alan yapı, Kırmızı tuğladan yapıldığı için de Kızıl Minare olarak da bilinir. Yıkılma tehlikesine karşılık 1973 yıllında etrafını çelik halatlarla bağlamıştır. Pisa Kulesi’ni andıran bu harika yapı yıl içerisinde çok sayıda turist tarafında ziyaret edilmektedir. Sizin de yolunuz Aksaray ilimize düşerse ilk görmeniz gereken yapılardan biri de Eğri Minare’dir. Minarenin yanında sonra da inşa edilen bir de cami bulunur.

Selime Katedrali ve Peribacaları

Aksaray ilimizin Güzel yurt ilçesine bağlı Selime beldesinde bulunan ve beldenin ismini alan Selime Katerdralı manastırı ve Peribacaları ile ilgili gözlemlerimi aktaracak olursam; Bu bölgede bulunan manastır ve peribacaları buraya gelen turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Selime birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bizans dönemine ait bu manastır din adamları yetiştirmiş birçok din adamı burada çıkmıştır. Bu yüzden Hıristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir. Bizanslardan sonra burası Selçukluların eline geçmiştir. Moğolların baskısı artınca bu manastır Selçukluların savunma yeri olmuştur. Bu yüzden sadece Hıristiyanlar için değil aynı zamanda Müslümanlar içinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Çevresindeki peribacalarıyla ve 100 yakın oyma yerleri, kilise vb. yerlerin ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Aynı zamanda burada bulanan Selime Türbesi de ziyaretçileri buraya çekmektedir. Buraya her bölgeden ziyaretçi gelmektedir. Fakat en çok Uzak Doğu ve Avrupa’dan ziyaretçiler buraya akın etmektedir. Kapadokya’nın en büyük Manastırı sayılmaktadır.

Aynı zamanda duvarları incelediğimizde Hristiyan inancıyla bütünleşen Hz. İsa ve Hz. Meryem ile ilgili birçok resim bulabiliriz. Sonuç olarak bu doğa harikası ,inanç merkezi ve tarih kokan kent olma özeliğini taşıyan Selime Katerdralı manastırı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Aksaray Sultan Hanı

İlimize bağlı Sultanhanı Kasabasında bulunur. Bu han Anadolu Selçuklu sultanı 1. Alaettin Keykubat tarafında inşa edilmiştir.

İnşa tarihi 1229 yıllı olarak bilinir. Bu kervansaray Anadolu’da bulunan en büyük kervansaray olarak bilinir. Yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz.

Hasan Dağı

İlimizde bulunan bu dağ Aksaray-Niğde yolunda bulunur. Deniz seviyesinde yaklaşık 3268 metre yükseklikte bulunan volkanik bir dağdır.

Bu dağın volkanından çıkan lavlar çevrede güzel yapıların oluşmasına sebep olmuştur. dağcıların uğrak yeridir. Sizinde yolunuz düşerse mutlaka manzarayı seyretmeyi gelmelisiniz.

Sultanhanı Kervansarayı

Aksaray ili, Sultanhani ilçe merkezinde bulunan Aksaray Sultanhanı Kervansarayı, 1229 yıllında Anadolu Selçuklu sultanı 1. Alaettin Keykubat tarafında inşa edilmiştir. Bu kervansaray Anadolu’da bulunan en büyük kervansaray olarak bilinir.

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Aksaray ili, Gülağaç ilçe sınırında bulunan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, 2000 yıllında yapılan temizlikle 2002 yıllında kapalı durumda bulunan yeni bir katı daha açığa çıkarmışlardır. 3 katlı olan bu yapı Bizans Döneminde kalma bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir. Burada çok sayıda ahır, mutfak, su kuyuları, tandır, ocak, ambar damları gibi yaşamsal yerler bulunmaktadır. Günümüzde açık hava müzesi konumunda olup her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Aksaray Ulu Cami

Aksaray kent merkezinde bulunan Aksaray Ulu Camii veya diğer adıyla Karamanoğlu Camii, 1408-1409 yılları arasında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Mimar Mehmet Firuz Bey’e yaptırıldığı tarihi bir camidir. Bu cami birçok kez onarımdan geçilse de günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Ağaçaltı Kilisesi

Aksaray ili, Güzelyurt ilçe sınırlarında bulunan Ağaçaltı Kilisesi, yapılış tarihi tam olarak bilinmese de IX.-XI. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Güzelyurt ilçe merkezine 15 km uzaklığında bulunan Ihlara Vadisinin girişinde bulunur. Ihlara vadisine gittiğinizde ilk giriş kısmında bu kilise bulunur. Merdivenlerden giriş yapabilirsiniz. Bu kilisenin asıl girişi toprak altında kalmıştır. Bu giriş kilisenin ikinci katına aittir. Kilise’de Hıristiyanlık inancına ait birçok tasvir görmek mümkündür. Fakat yılların vermiş olduğu tahribatla bu resimler çok iyi gözükmemektedir. Ihlara Vadisine uğradığınızda buraya da uğrayabilirsiniz.

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Aksaray ili, Güzelyurt ilçe sınırında bulunan Bahattin Samanlığı Kilisesi, inşa tarihi tam olarak bilinmese de 10-12. Yüzyıl arasında inşa edildiği tahmin edilir. Kilise de İsa’nın yaşamı ile ilgili sahneler, Cebrail ve Petrus tasvir edilmiştir. Bunların yanı sıra; Üç Müneccim, İsa’nın doğumu, Yusuf’un rüyası ve İsa’nın çarmıha gerilmesi sahneleri de bulunmaktadır. Bölgede yaşayan Bahattin adında biri burayı samanlık olarak kullandığı için bu ismi almıştır.

Ziga Kaplıcaları

Aksaray ili, Güzelyurt ilçe merkezi sınırlarında bulunan Ziga Kaplıcaları, 47 derece sıcaklığında olup birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır.( Göz, metabolizma, romatizma ve kadın hastalıkları vb..) Burası Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alınmıştır. Yapılaşmaya izin verilmemektedir. Var olan tesislerle devam edilmektedir. Buraya gelmeyi düşünüyorsanız daha önceden rezervasyon yapmanız gerekir.

Acemhöyük

Aksaray kent merkezine bağlı Yeşilova kasabasında bulunan Acemhöyük, Anadolu’nun 4 bin yıl önceki maden üretim yeriydi. Tarih boyunca çok sayıda topluluğun yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde bir antik kent konumunda olan bu höyük, şehrin tarihi aydınlatma konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapılan kazılarda birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Göz at ;

  1. Aksaray Gezilecek Yerler
  2. Aksaray’da Gezilecek 10 Yer
  3. Aksaray Gece Hayatı
  4. Aksaray’ın İlçeleri
  5. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  6. Aksaray Otelleri ve Aksaray Otel Fiyatları
  7. Aksaray Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  8. Aksaray Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz