Hani Nerede

Hani ilçemiz Diyarbakır kentimize bağlı 17 ilçesinden biridir. İl merkezine yaklaşık 69 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Diyarbakır’ın İlçeleri

Hani ilçemizin eski ismi Heni’dir. Zazaca bir isim olup Çeşme anlamına gelir. Burada yoğun olaraK Zazaca konuşan Kürt vatandaşlarımız yaşamaktalar. İlçemiz 1875 yıllında Palu ilçesine bağlanmıştır. Daha sonra Lice ilçesine bağlanmıştır. 1878 yıllında ise belediyesi kurulmuştur.

Hani

İlçemizin tarihi milattan öncesine dayanmaktadır. Kentimizin en eski ilçelerinden biridir. Bu yüzden bu ilçemizde birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler ilçemizde birçok iz bırakmışlardır.

Hani Hangi Şehirde

Hani Gezilecek Yerler

Hatuniye Medresesi: İlçemizde bulunan bu mederese 13.yy’da inşa edilmiştir.  Bu medrese Sancar Şahin Validesi Zeynep Hanım tarafından inşa edilmiştir. uzun yıllar yöre halkına hizmet etmiştir. Birçok din adamı yetiştirmiştir.

Hatuniye Medresesi

Hani Ulu Cami: İlçemizin merkezinde bulunan bu cami ilçemizin en eski camisi olarak bilinir. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte 15. yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu cami uzun yıllar yöre halkına hizmet etmiştir. Bu cami Selçuklu eseri olduğu tahmin edilmektedir.

Ulu Cami

Aynkeris Şifalı Suyu: İlçe merkezine 2 km uzaklığında bulunan bu su sadece yöre halkı değil ülkemizin çeşitli yerlerinde birçok insan gelmektedir. Birçok hastalığa iyi gelindiği söylenilir. Özellikle sarılık hastalığına iyi gelir. Buraya gelene bu su ile yıkanıp şifa ararlar.

Ankaris Şifalı suyu

Koki Çayı Mesiresi:  İlçemizin merkezine 8 km uzaklıkta bulunan bu mesire alanında hayat bulacağınız bir yerdir. Burada piknik alanları mevcut olup piknik yapabilirsiniz. Ayrıca Koki çayında Alabalık bulunmaktadır. Burada 1 saniye 6 metre küp su akmaktadır. Buraya uğramanızı tavsiye ediyorum.

Koki Çayına Akan bir çeşme

Aynkebir Havuzu: İlçe merkezinde bulunan bu havuz hacim olarak baya büyük bir havuzdur. Hatuniye Medresesi ve Ulu cami arasında bulunur. Buraya akan su Hani dağın Eteklerinde kaynar ve 9 Kemerli bentlerden çıkararak 7 gözlü havuzdan su akmaktadır. Akan su ile ilçede bulunan tüm araziler sulanmaktadır. Bu havuz m.ö 2000 yıllarında Hurriler tarafında yapılmıştır.

Aynkebir Havuzu

Şeyh Ahmet Efendi Türbesi: İlçemizde bulunan bu türbe Halidi Tarikatı’nın kurucusu Mevlana Halid Ziyâeddin Hazretleri’nin küçük oğlu Şehabeddin Ahmet’in Türbesidir. 1823 yıllında vefat eden Şeyh Ahmet buraya gömülmüştür. Çok sayıda ziyaretçisi gelmektedir.  Yakın tarihte türbe ŞURKAV tarafında restore edilmiştir. Sizinde yolunuz düşerse uğramalısınız.

Sonuç olarak ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp tarihi yapıları görmenizi tavsiye ederim. Burada yapılan yöresel yemeklerini de tatmanızı öneriyorum.

Hani Nerede, Nasıl Gidilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz