Kahraman

Karaman Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Karaman İlimiz İç Anadolu bölgemizde bulunan bir ildir. ilimize bağlı 6 ilçe bulunur. 1989 yıllında il olma statüsüne kavuşmuştur. Önemli ticaret ve kültür merkezidir.

Karaman Gezilecek Yerler

İlimizde önemli yer altı şehirleri, mağaralar ve inanç merkezlerine sahiptir. İlimizde birçok gezilip görülecek yer bulunur. bunları uzun uzun yazdık isteyen olursa burada okuyabilir.

Göz at ;

  1. Karaman Gezilecek Yerler
  2. Karaman’ın İlçeleri
  3. Karaman Gece Hayatı
  4. Karaman İlimizde Gezilecek 10 yer
  5. Karaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  7. Karaman Otelleri ve Karaman Otel Fiyatları

Biz de siz değerli okurlarımız için 10 güzel yer seçtik umarım beğenirsiniz. sorularınız olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Aktekke Cami

İl merkezinde bulunan bu cami görülmeye değer bir yapıdır. Camii, 1370 yılında Karamanoğullarından Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Alaaddin Bey, bu camiyi Mevlana’nın annesi Mümine Hatun için inşa ettirmiştir.

Caminin türbesinde Mümine Hatun’un, Alaaddin Çelebi’nin, Karamanoğlu Seyfettin Süleyman Bey’in başta olmak üzere 21 tane mezar vardır. Camide bulunan kalem işi süslemeleri dikkat çekicidir.

İncesu Mağarası

İlimizin Taşkale kasabasına 9 km uzaklıkta bulunur. bu mağara varır varmaz sizi ayrı bir tarihe götürmektedir. İki mağaradan oluşan bu yapı Damlataş bakımında zengindir.

Aynı yörede tahıl ambarı da bulunmaktadır. karaman ilimize yolunuz düşerse buraya mutlaka uğramalısınız.

Zeyve Pazarı

İlimizin Ermenek ilçesinde bulunur. Bu Pazar öyle bildiğimiz pazarlardan değil 600 yıllık tarihi ile ayakta duran ve bu geleneği devam ettiren bir pazardır. Bu Pazar ilçeye girmeden tabelalar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Bu pazarda yöre halkının kendisi yetiştirmiş olduğu sebze ve meyveleri bu pazarda satılmaktadır. Ayrıca yöre halkının el emeği göz nuru yöresel el sanatları da burada satılmaktadır. Pazarda dolu yaşlı çınar ağaçları bulunur.

Pazar hem doğal güzelliği hem tarihi yapısı hem de alışveriş imkânı ile sizi hayran bırakacaktır. burada ayrıca soğuk su ve yeşilliği ile büyüleneceksiniz. bahar ve yaz mevsiminde burada mesire yerleri bulunmaktadır. Aileler ve turistler burada piknik yapma imkanına sahip oluyorlar. Mutlaka uğramalısınız.

Manazan Mağaraları

İlimizin Taşkale kasabasında bulunur. İl merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunur. Buraya gider gitmez kendinizi Taş devrinde hissedeceksiniz. Kocaman bir kaya düşünün ve o kayaya uzakta bakıldığında hepsi delik görünümünde bir yapı.

Bu yapı 5 katlı olup her katında odalar biçiminde yerleşim yerleri bulunur. bu mağara Bizans döneminde kalma bir yapıdır. Sizi tarihin en derin noktasına götüren bu mağarayı gezdiğinizde sizde tarihi bir haz oluşacaktır.

Karaman Müzesi

İlimizde bulunan bu yapı Karamanoğulları tarafında inşa edilmiştir. Hatuniye Medresenin arkasında bulunan bu yapı görenleri kendine hayran bırakıyor. Müzede birçok tarihi yapı sergilenmektedir.

Fakat ilimizde müzecilik anlayışı biraz geç başladığı için burada bulunan tarihi yapılara başka müzelere göndermişlerdir. 1961 yılında kurulan ilk müzenin açılmasından sonra kalıntılar için bir girişimde bulunulmuştur.

Ardından eserler 1963 yılında yapılan bir binaya taşınmış ve daha sonrasında 1971 yılında şimdiki binasında varlığına devam etmektedir. Bu müzede tarih öncesinden günümüze kadar birçok yapı sergilenmektedir. Yolunuz buraya düşerse mutlaka uğrayınız.

Tartan Evi

İlimizin merkezinde bulunan bu ev Topucak Mahallesinin Tartan sokakta bulunur. Merkezi bir konuma sahip olması ulaşım bakımında kolaydır. İki katlı olan ev ilimizin kültürü ve tarihini gözler önüne sermektedir.

Evin alt katı daha çok günlük kullanılan mekândır. Mutfak, kiler, buzhane gibi bölümler alt katta yer alıyor. Üst katta ise oturma bölümleri ve yatak odaları yer alıyor. Tartan Evi’nin alt giriş kapısı, Binbir Kilise’den getirilen taşlarla yapılmıştır. Evde mimari yapıdan çok kalemişi süslemeleri dikkat çekmektedir. Buraya mutlaka uğramalısınız.

Madenşehir Ören yeri

İlimizde bulunan bu köyün tarihi çok eski zamana dayanmaktadır. il merkezine yaklaşık 37 km uzaklıktadır. Bugün Karaman ilimizde Maden şehri adında bir köy yerleşimi var. Fakat bundan 2500 yıl orada Bizanslılar yaşarmış.

Burada Bizans’a ait birçok yapı bulunmaktadır. Fakat bugün gidip baktığımız bu yapıların birçoğu yok olmuştur. Yeni yerleşim yerlerin altında kalmıştır. Köyün bir parçasında Bizans dönemine ait yapılara rastlanmak mümkündür. Özellikle bu köye gittiğimizde köyde Bin bir Kilise adlı yapı karşımıza çıkmaktadır. Bu kilise yapıların en büyüğü bir numaralı bazlikadır.

Bu kilise 500 yılında inşa edilmiştir. 900 yıllında onarımdan geçilmiştir. İlk günkü özgünlüğünü koruyup günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Bu yörede birçok kiliseye rastlayabilirsiniz. Buradan anlıyoruz ki bu kent daha önce Hristiyan inancına sahip insanların yaşadığı bir kenttir. Karaman’ın küçük bir köyü olan Maden şehri keşfe değer noktalardan biridir Karaman ilimize yolu düşenlerin muhakkak ziyaret etmesini öneriyoruz.

Hürem Dayı evi

Karaman ilimizin merkezine bağlı Koçak Dede Mahallesinde bulunan Hürem Dayı Evi ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza sunacağız. Hürem Dayı Evi gerçekten gidip gezip görülmesi gereken yerlerden biridir. Sizde bu eve gittiğinizde eve varır varmaz büyüleneceksiniz.

Evin ahşap süslemeleri, kalemişi süslemeleri ve mimarisine bakmaya doyamayacaksınız. Yaklaşık 300 yıl önce yapılan bu mimari yapı turist ve yöre halkının çok ilgisini çekmektedir. Karaman iline gelen turistlerin çoğu bu yapıyı görmek için geliyor.

Bu yapı üzerinde geçen 3 asır bu yapıyı eskitememiş. Tabi zamanla orjinaliğini bozmadan onarım yapılmıştır. Ayrıca bu ev Geleneksel Türk evlerinin içinde en güzel örnek olarak seçilmiştir. Osmanlı mimarisine ve geleneksel Türk Kültürüne merakınız sizi muhakkak Karaman ilimize bekliyoruz.

Ermenek Kalesi

Ermenek İlçemizde bulunan bu kale Karamanoğuları Beyliği tarafında inşa edilen ilk kaledir. Kale ilçemizi baştan sona kaplayan bir kaya üzerinde inşa edilmiştir.

Kaleye ulaşmak için 72 basamaklı merdivenle ulaşılır. Kale zindan ve sığınak olarak kullanılmıştır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi bu kale için ben daha önce hiç böyle kale görmedim diyerek şaşkınlığını dile getirmiştir.

Maraspoli Mağarası

Ermenek İlçemizde bulunan bu mağara Ermenek kalesinin altında bulunur. iki giriş kapısı bulunur. bu mağaranın altında bir nehir geçmektedir bu nehir suyu ile Şehir içme suyu karşılanmaktadır. Ayrıca burada hidroelektrik santrali kurulmuştur. Bu sayede burada ilçeye elektrik verilmektedir.

Mağara uzunluğu yaklaşık 196 metredir. Burada yer altı suyu barındırmaktadır. Bu mağara ne zaman ve kim tarafında kullanıldığı bilinmiyor. Mağara Dünyada 3. Büyük mağarası olarak bilinir.

Mağara içinde sarkıt ve dikitlerle sizi tarihin hiç görmediği bir haz yaşatacaktır. İlçemizde bulunan bu doğa harikasını çoğu kişi bilmez. Bunun sebebi ise buraya yatırım yapılmıyor olması ve tanıtılmıyor.  İlçemizde bulunan bu mağarayı mutlaka görmeye geliniz.

Ermenek Barajı

218 metre yüksekliğiyle; Dünya’nın 26., Avrupa’nın 6., Türkiye’nin ise 1. en yüksek barajıdır. Burası su sporları(rafting, sualtı dalış ve sörf) için oldukça elverişlidir. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Karaman Kalesi

Karaman şehir merkezinde bulunan Karaman Kalesi, Tam olarak kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat söylenenlere göre bu kale, 11. yüzyıllın sonlarında inşa edilmiştir.

Karabaş Veli Külliyesi

Karaman kent merkezinde bulunan Karabaş Veli Külliyesi, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat XV. Yüzyıl Karamanoğlu döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Madenşehir Örenyeri

İlimizde bulunan bu köyün tarihi çok eski zamana dayanmaktadır. Bugün Karaman ilimizde Maden şehri adında bir köy yerleşimi var. Fakat bundan 2500 yıl orada Bizanslılar yaşarmış. Burada Bizans’a ait birçok yapı bulunmaktadır. Fakat bugün gidip baktığımız bu yapıların birçoğu yok olmuştur. Yeni yerleşim yerlerin altında kalmıştır. Köyün bir parçasında Bizans dönemine ait yapılara rastlanmak mümkündür. özellikle bu köye gittiğimizde köyde Binbir Kilise adlı yapı karşımıza çıkmaktadır. Bu kilise yapıların en büyüğü bir numaralı bazlikadır. Bu kilise 500 yılında inşa edilmiştir. 900 yıllında onarımdan geçilmiştir. İlk günkü özgünlüğünü koruyup günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bu yörede birçok kiliseye rastlayabilirsiniz. Buradan anlıyoruz ki bu kent daha önce Hristiyan inancına sahip insanların yaşadığı bir kenttir.

Hürrem Dayı Evi

Hürrem Dayı Evi gerçekten gidip gezip görülmesi gereken yerlerden biridir. Sizde bu eve gittiğinizde eve varır varmaz büyüleneceksiniz. Evin ahşap süslemeleri, kalemişi süslemeleri ve mimarisine bakmaya doyamayacaksınız. Yaklaşık 300 yıl önce yapılan bu mimari yapı turist ve yöre halkının çok ilgisini çekmektedir. Karaman iline gelen turistlerin çoğu bu yapıyı görmek için geliyor. Bu yapı üzerinde geçen 3 asır bu yapıyı eskitememiş. Tabi zamanla orjinaliğini bozmadan onarım yapılmıştır. Ayrıca bu ev Geleneksel Türk evlerinin içinde en güzel örnek olarak seçilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz