Meram

Meram Konya ilinin üç merkez ilçesinden biridir. Konya’nın güneybatısında yer almaktadır.

Meram Gezilecek Yerler

Merkez ilçe olmasından dolayı oldukça gelişmiş bir yerdir. Ulaşım problemi yoktur. Meram ilçesi bağ bahçeleri ve doğal güzelliği ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Meram ilçesinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Göz at ;

  1. Meram Gezilecek Yerler
  2. Meram Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Meram Bağları Nerede, Nasıl Gidilir
  4. Konya Gezilecek Yerler
  5. Konya’da Gezilecek 10 Yer
  6. Konya Gece Hayatı
  7. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  8. Konya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Meram Bağları Nerede, Nasıl Gidilir
  10. Nasrettin Hoca Türbesi
  11. Konya Otelleri ve Konya Otel Fiyatları
  12. Konya Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Meram İlçesi
Meram

Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi

İlçe merkezinde Şeyh Sadrettin Mahallesinde yer almaktadır. 1274 yılında aslen Malatyalı olup ama Konya’ya yerleşmiş zamanın tanınmış alimlerinden olan Sadrettin Konevi için yapılmıştır.

Türbe; caminin doğusundaki avlu içinde yer almaktadır. Türbe mimari özellikleri bakımından Selçuklu kümbetlerine benzemektedir.

Gövdesi açık, üzeri ahşap bir külah ile örtülü Sadrettin Konevi Türbesi açık türbe tipinde ayakta kalan tek örnektir.

İplikçi Camii

İlçe merkezinde Şükran Mahallesinde yer almaktadır. İplikçi Camii; 1201 yılında Şemseddin Altınoba tarafından inşa edilmiştir. Cami; İplikçiler Çarşısında yer almaktadır.

Bundan dolayı İplikçi adını almıştır. Günümüzde İplikçi Camii ibadete ve ziyarete açıktır.

Sırçalı Medrese Müzesi

Meram ilçesinde yer alan Sırçalı Medrese Selçuklu Dönemi eserlerindendir. 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından inşa edilmiştir. Avlulu medrese mimarisine sahiptir.

Sırçalı Medrese; açık avlulu, iki katlı ve iki eyvanlı bir yapıdır. Medresenin dikdörtgen şeklindeki avlusunun ortasında bir havuz bulunmaktadır. Medresenin duvarları sırlı tuğla ve çiniler ile kaplanmıştır.

Mimari açıdan oldukça zengin bir yapıdır. Sırçalı Medresesi; 1960 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Konya ili ve çevresinden toplanılan Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait mezar taşları Sırçalı Medresesi Müzesinde sergilenmektedir.

Ateşbazi Veli Türbesi

Meram ilçesinde Orgeneral Cemal Tural Mahallesinde yer almaktadır. Selçuklu Döneminde 1285 yılında yapılan türbe sekizgen gövdeli, piramidal külah ile örtülü, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır.

İki katlı bir türbedir. Üst katı mescit olarak kullanılmaktadır. Türbe; asıl adı Yusuf bin İzzeddin olan Hz Mevlana ve babasına hizmet eden bir dervişe aittir. Ateşbazi Veli denilmesinin sebebi; keramet sahibi olan Ateşbazi hazretleri; mutfakta odun kalmadığını ve ne yapacağını Mevlana’ya sorunca Mevlana ayağını koy kazanın altına der.

Mevlana’ya canı gönülden bağlı olan Ateşbaz Hazretleri kazanın altına ayağını koyar ve bir çıra gibi yanarak yemeği pişirir. İşte bu olay bir keramettir. Bundan dolayı Mevlana tarafından Ateşbaz olarak yani ateş ile oynayan diye çağırılır.

Kerametlere sahip büyük bir veli olan Ateşbaz Veli Türbesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi

İlçe merkezinde yer almaktadır. 1962 yılında hizmete açılmıştır. 20 Mart 1923 yılında bu müze Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir.

Bu müzede; Konya ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Demir, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.

Konya ilinin köklü geçmişini yansıtan Arkeoloji Müzesi görülmesi gereken yerlerdendir.

Sahip Ata Külliyesi

Meram ilçesinde Larende Caddesi üzerinde yer almaktadır. Sahip Ata Külliyesi Selçuklu veziri Sahip Ata tarafından 1259-1279 yılları arasında inşa edilmiştir.

Külliye; hamam, han, türbe ve camiden oluşmaktadır. Güzel ve ihtişamlı bir mimariye sahip olan Sahip Ata Külliyesi günümüzde oldukça iyi durumdadır.

Merama Bağları

İl merkezine 8 km uzaklıkta yer almaktadır. Meram Çayı kenarında yer alan yeşillik ile kaplı bir alandır. Türkülere konu olan Meram Bağları yerine günümüzde villalar yapılmıştır.

Fakat bunlara rağmen hala eskiye göre az da olsa yeşil alanını korumaktadır. Meram Çayının iki yakasında çay bahçeleri ve lokantalar bulunmaktadır. Burada keyifli ve huzurlu zaman geçirebilirsiniz.

Meram Bağları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz