Mersin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 50 Yer!
Mersin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 50 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Mersin 1.773.852 Toplam nüfusu ile Ülkemizin Akdeniz bölgesinde bulunan bir şehrimizdir. İlimize bağlı 13 ilçe bulunur. İlimiz gerek tarım gerek ticaret gerekse turizm kenti olarak bilinir.
Mersin Gezilecek Yerler
İlimizde birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur. Bunun yanında plajları ile yaz turizmine de katkısı bulunmaktadır. Bu kadar zenginliği bünyesinde barındıran bir şehre elbette birçok ziyaretçisi olmaktadır. yıl içerisinde yerli ve yabancı birçok turist gelmektedir.
Göz at ;
- Mersin Gezilecek Yerler
- Mersin Gece Hayatı
- Mersin’de Gezilecek 10 Yer
- Mersin Otelleri ve Mersin Otel Fiyatları
- Mersin Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Mersin Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Akdeniz Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Mersin Kız Kalesi
- Mersin Tisan Adası
- Mersin Doktorun Yeri Nerede, Nasıl Gidilir
- Tisan Adası Nerede, Nasıl Gidilir
- Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar Mağarası)
- Mersin Marina
- Anamur Çayı Nerede, Nasıl Gidilir
- Tarsus Hayvanat Bahçesi Nerede, Nasıl Gidilir, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
- Cennet ve Cehennem Obruğu
- Taşucu Otelleri ve Taşucu Otel Fiyatları
- Taşucu Nerede, Nasıl Gidilir?
- Tarsus Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir
- Tarsus Gece Hayatı
- Akdeniz İlçesi
- Silifke Gezilecek Yerler
- Silifke Gece Hayatı
- Silifke Otelleri ve Silifke Otel Fiyatları
Bu ilimiz ile ilgili çok uzun bir yazı yazdık. İsteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde bulunan 10 gözde yeri seçtik onu yazacağız. Yazı ile ilgili sormak istediğiniz veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısımında bize yazabilirsiniz.
Cennet ve Cehennem Obruğu
Silifke ilçesinde Narlıkuyu’nun 3 km kuzeyinde yer almaktadır. Cennet ve Cehennem Obruğu; bir yer altı deresinin yol açtığı erozyon sonucu milyonlarca yılda oluşmuş doğal çöküntülerdir. Yaklaşık 135 metre derinlikte olan Cennet Çukuruna 450 basamaklı bir taş merdiven ile inilmektedir.
Cehennem Obruğunda merdivenlerin bittiği yerde Roma Döneminde yapıla bir kilise ve Zeus Tapınağı bulunmaktadır. Cehennem Obruğu ise 110 metre derinliğe sahiptir.
Cehennem Obruğu dar ve dik olmasından dolayı buradan aşağı inmek mümkün değil. Cehennem ismini de bu özelliğinden dolayı almıştır. Burada çukurun başında urup fotoğraf çekebilirsiniz.
Astım Mağarası
Cennet Çöküğüne 300 metre mesafede yer almaktadır. Dilek Mağarası olarak da anılmaktadır. Mağaraya merdivenler ile inilmektedir. Mağara uzunluğu 200 metreyi bulan birbirine bağlı galerilerden oluşmaktadır.
Mağara dev sarkıtlar ve dikitler ile dikkat çekmektedir. Nem oranı yüzde 85 olan mağaranın havası astım hastalığına iyi gelmektedir. İçinde ışıklandırılması yapılan Astım Mağarası turizm açısından oldukça önemli bir yerdir.
Mersin Marina
Mersin ilimizde bulunan bu harika mekan 2001 yıllında hizmette girmiştir. Doğu Akdeniz’in en büyük tesisi olarak bilinmektedir. Faaliyete geçmesinden kısa süre sonra büyük bir ilginin merkezi olmuştur.
1.000 tekne kapasiteli marina, içinde alışveriş merkezleri, Restoran ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Yolunuz buraya düşerse mutlaka gelip gezip görmeli ve içinde oturup leziz yemekleri tatmalı harika manzara eşliğinde bir şeyler içmelisiniz.
Tarsus Şelalesi
Tarsus ilçe merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Berdan çayı üzerinde kayalıklardan yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen şelale muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır.
Muhteşem güzelliğe ve resim sulara sahip Tarsus Şelalesi yazın sıcağından kaçmak isteyenlerin uğrak yeridir. Ayrıca ilçede yer alan Roma Tapınağı, Aziz Paul Kuyusu, Gülek Kalesi, Şahmeran Hamamı ve Roma Hamamını da görmenizi tavsiye ederim.
Kız Kalesi (Deniz Kalesi)
Erdemli ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. Erdemli ilçesinin en önemli turizm merkezidir. Kız Kalesi; Korkykos Kalesinin 200 metre açığındaki küçük bir adacık üzerinde yer almaktadır. Kaleye kıyıdan balıkçı motorları ile gidilmektedir.
1448 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından onarılan Kız Kalesi günümüzde çok iyi durumdadır. Kız Kalesi 8 burca sahiptir. Muhteşem bir eser olan kız Kalesi Mersin ilinin en önemli tarihi yapılardandır. Ayrıca Kız kalesinin önündeki mavi bayrak ödülünü almış olan plajda denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Atatürk Evi ve Müzesi
Akdeniz İlçe merkezinde Atatürk Caddesinde yer almaktadır. Bina; 1917 yılında İsviçreli Krizmon tarafından yaptırılmıştır. 20 Ocak 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve Eşi Latife Hanım Mersin ziyaretinde 11 gün boyunca burada misafir edilmiştir.
Daha sonraki yıllarda bu bina Atatürk’ün anısına müze olarak açılmıştır. 2 katlı bir yapıdır. Müzenin birinci katında Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin ziyaretlerine ve Kurtuluş Savaşına ait belgeler ve fotoğraflar bulunmaktadır. İkinci katı ise çalışma, dinlenme, yatak odası Atatürk evi olarak düzenlenmiştir.
Mamure Kalesi
Kale daha sonra Osmanlı Döneminde çeşitli zamanlarda onarım görmüştür. 18. Yüzyılda Osmanlı Döneminde onarımdan geçen kaleye birçok yeni yapı eklenmiştir.
Günümüzde kalenin güney kısmında sahil kenarında beş kule, fener kulesi, iç avluda yedi burç, çeşme, depolar, su sarnıçları ve bazı yapıların kalıntıları bulunmaktadır. Sahil kenarında yer alan tarihin ve doğanın buluştuğu muhteşem bir güzelliğe sahip Mamure Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir.
Yerköprü Şelalesi
Mut İlçe merkezine 35 km uzaklıkta yer almaktadır. Göksu Nehrini besleyen Ermenek Çayının uzun yıllar boyunca süren toprakta aşındırma sonucunda doğal bir vadi oluşmuştur.
250 metre uzunluğa sahip olan bu doğal su tüneli oldukça dikkat çekmektedir. Bu tünelden akan su Yerköprü Şelalesini oluşturmaktadır. Doğa harikası bir güzelliğe sahip doğal tünel ve şelaleyi görmenizi tavsiye ederim.
Mersin Müzesi
Akdeniz İlçe merkezinde yer almaktadır. Müzede etnografı ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müze üç bölümden oluşmaktadır. Taş eserler salonunda; Roma Dönemine ait insan başları, heykel, anforalar ve steller sergilenmektedir.
Arkeolojik salonda; Mersin ve çevresindeki höyük, ören yeri ve antik kentlerde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen Eski Tunç, Urartu, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Etnografı bölümde ise; yaklaşık 446 adet etnoğrafik eser sergilenmektedir.
Gilindere (Aynalıgöl) Mağarası
İlçe merkezinin doğusunda Gemi Durağı mevkiinde yer almaktadır. Buraya deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Limandan balıkçı tekneleri ile yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonucunda buraya ulaşılmaktadır.
Gilindere Mağarası 550 metre uzunluğa, 100 metre genişliğe ve 19 metre yüksekliğe sahiptir. Çok sayıda salon ve odlara ayrılan mağara dev boyutlu damlataşları ile dikkat çekmektedir. Mağaranın sonunda çevresinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu büyük bir göl yer almaktadır. Doğal güzelliğe sahip Gilindere Mağarası görülmesi gereken turistlik yerlerdendir.
Olba Antik Kenti
Bu Antik Kent, Olba Krallığının en önemli ticaret şehri olmuştur. Daha sonra buraya yerleşen başta Bizanslılar ve Romalılar olmak üzere çok sayıda devlete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde burada yapılan kazılarda o döneme ışık tutacak çok sayıda tarihi yapıya rastlanmıştır. Burada bulunan eserlerin çoğu günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Özellikle Su kemeri, çeşme binası, nekropol, tiyatro ve tarihi evler günümüze ulaşan kalıntılar arasındadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi yerleşim yerini ziyaret edin.
Uzuncaburç Kalıntıları
Mersin’in Silifke ilçesi sınırları içerisinde 1.200 rakımlı Toros Dağları’nda bulunan Uzuncaburç kalıntıları birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Birçok medeniyetin kültüründen ve yaşamından izler taşıyan Uzuncaburç kalıntıları Helenistik Çağda inşa edilmiştir. Olba krallığının ibadet merkezi olan Uzuncaburç kalıntıları arasında surlar, koruma burçları, caddeler, sütun tapınakları, tiyatro ve çeşme binası gibi tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Mezgit Kalesi
Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Mezgit Kalesi aslında bir kale değil korkusuz kral olarak bilinen bir kralın anıt mezarıdır. Mezgit Kalesi’nin literatürdeki adı ise Korkusuz Satrap Kral mezarıdır. Yüksekliği 6 katlı bir apartman boyutunda olan Mezgit Kalesi görkemli görünümü ile sağlamlığını ilk gün ki gibi korumaktadır. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan Mezgit Kalesi diğer adı ile Korkusuz Satrap Kral Mezarı görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.
Limonlu Çayı
Mersin ili, Erdemli ilçe sınırında bulunan Limonlu Çayı, buz gibi suyu ile size huzur veren harika bir yerdir. Akdeniz’e dökülen Limonlu Çayı, Aksıfat ve Eldilek derelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Çayın çevresinde tesisler bulunur. Burayı ziyaret eden turistler burada konaklayabilir. Mersin ilimizin önemli turistik noktalarından biri olan Limonlu Çayı gezip görmenizi tavsiye ederim. Özellikle doğa severler için oldukça harika bir yerdir. Buraya sevdiklerinizle gelip güzel vakit geçirebilirsiniz.
Kanlıdivane Antik Kenti
Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde yer alan Kanlıdivane Antik Kenti bölgedeki en büyük obruklarından biri olan Kanlıdivane Obruğu etrafında kurulmuştur. M.Ö. 2. ile M.S. 7. yüzyıllar arasında Helenistik Dönemden Geç Antik Döneme kadar yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentin çevresinde kurulduğu Kanlıdivane Obruğu içerisinde Armaronxas ailesine ait kaya kabartmaları bulunmaktadır. Farklı görünüme sahip olan Kanlıdivane Antik Kenti görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.
Kayacı Vadisi
Mersin ilinin Erdemli ilçe sınırları içerisinde bulunan Kayacı Vadisi coğrafi güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Yeşillikler ile kaplı Kayacı Vadisi içerisinde geçen Limonlu Çayı vadiye ayrı bir huzur katmaktadır. Kayacı Vadisi yeşil tabiatı, temiz havası, Limonlu Çayının buz gibi suyu, dere kenarındaki ağaçlar, vadinin kenarında bulunan çok sayıda lokanta ve Lamos kanyonu ile görülmesi gereken doğal yerlerdendir. Kayacı Vadisi balık tutma, kaya tırmanışı yapmak, piknik yapmak, fotoğraf çekme ve kamp kurma gibi imkanlar barındırmaktadır.
Hz. Mikdat Camii
Hz. Mikdat Camii veya diğer adıyla Muğdat Cami, Mimarisinde Selçuklu ve Osmanlı sanatının izlerini rahatlıkla görebiliriz. Camiye daha sonra birçok eklemeler yapılmıştır. Son haliyle birlikte kapasitesi 10.000 kişiye kadar çıkmıştır. Uzunlukları 91 metre olan minare sayısı da altıya çıkarılmıştır.
Bu yönüyle önemli bir camidir. Ayrıca Caminin bahçesinde İslamiyete ilk inanan sahabelerden Hz. Miktad’ın Türbesi bulunur. Cami ismi de buradan gelmektedir. Ayrıca yapılan son eklemelerle cami bir külliyeye dönmüştür. Buraya yolunuz düşerse bu harika mimari tarzda yapılan camiyi ziyaret edin.
Cennet Cehennem Obruğu
Mersin ili, Silifke ilçe sınırında bulunan Cennet ve Cehennem Obruğu, bir yer altı deresinin yol açtığı erozyon sonucu milyonlarca yılda oluşmuş doğal çöküntülerdir. Yaklaşık 135 metre derinlikte olan Cennet Çukuruna 450 basamaklı bir taş merdiven ile inilmektedir. Cehennem Obruğunda merdivenlerin bittiği yerde Roma Döneminde yapıla bir kilise ve Zeus Tapınağı bulunmaktadır.
Silifke Müzesi
Mersin ilinin Silifke ilçesindeki ilk müze çalışmaları 1939 ve 1940 yıllarında bölgenin eski eserleri Cumhuriyet İlkokulunda bir araya toplanması ile başlanmıştır. 1973 yılında Silifke Müzesinin bugünkü binasının inşaatına başlanmış ve müze hizmete açılmıştır. İki katlı olan Silifke Müzesinde arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.
Yumuktepe Höyüğü
Mersin ili, Toroslar ilçe sınırında bulunan Yumuktepe Höyüğü, geçmişi MÖ 7 binlere uzanan Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge arkeolojik açıdan büyük öneme sahiptir. Burası ilk olarak Neolitik Dönemde yerleşim yeri olarak kullanılmış ve daha sonra Hitit, Bizans ve İslami Dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Burada bulunan tarih eserler Mersin Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Günümüze kadar yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Yumuktepe Höyüğünde birçok tarihi kalıntı bulunmuştur.
Soli Pompeiopolis Antik Kenti
Mersin ili, Mezitli ilçe sınırında bulunan Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Rodoslu koloniciler tarafından MÖ. 7. Yüzyılda kurulmuştur. Yılın 300 günü güneş gören bir yerde bulunmasından dolayı kente güneş anlamında Soloi ismi verilmiştir. Persler zamanında ele geçirilen bu kent liman kenti olarak kullanılmıştır.
Sonraki zamanlarda kent Büyük İskender İmparatorluğu, Romalılar Döneminde ve Bizans Döneminde kullanılmıştır. Günümüzde bu antik kentin çevresi yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bu antik kentten günümüze liman, sütunlu cadde, Roma Hamamı, tiyatro, kent duvarları, su kemerleri ve birkaç yapı ulaşmıştır. Güneşin şehri olarak bilinen bu antik kentte yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin derim.
Kelenderis Antik Kenti
Mersin ili, Aydıncık ilçe sınırında bulunan Kelenderis Antik Kenti, kim tarafından ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Fakat burada yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen kalıntılardan kentin MÖ. 6. Yüzyılda Kilikya’nın en eski antik tanrılarından Sandon tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.
Alahan Manastırı
Mersin ilinin Mut ilçesinde yer alan Alahan Manastırı Hristiyanlığın resmi bir din olarak kabul edilmesinden sonra 5. yüzyılda inşa edilmiştir. Köklü bir geçmişe sahip olan Alahan Manastırı yakın zamanda restore edilerek ziyarete ve ibadete açılmıştır. Alahan Manastırı en dikkat çeken yapısı ise manastırın batı tarafında bulunan Cebrail ve Mikail’in de bulunduğu birkaç meleğin tasvir edildiği duvardır.
St. Paul Kilisesi
Mersin ili, Tarsus ilçe sınırında bulunan Aziz Paul Kilisesi, MS 11.ya da 12.yüzyılda Hristiyanlığı yaymak için büyük mücadele veren Aziz Paul adına inşa edilmiştir.
Nusrat Mayın Gemisi
Ülkemiz 1. Dünya savaşında birçok cephede çok çetin savaşlara girmiştir. Bunlardan şüphesiz ve en önemlisi Çanakkale cephesidir. Bu cephede ülkemizin kurtuluş cephesidir, zafer cephesidir, Düşmanı püskürtme cephesidir, Destan yazan cephesidir, Bunun gibi binlerce benzetme yapsak hakkını vererek anlatılmayacak bir cephedir.
Bu cephede başarılı olmamızın ve düşmanı püskürtmemize yardımcı olan Nusrat Mayın Gemisi’dir. Bu gemi 3 eylül 1914 de Çanakkale’ye getirilmiştir. Bu gemi Alman yapımı bir gemi olup dar alanda çok çabuk hareket eden ve düşmanı etkisizleştiren bir gemidir. Bu gemi Nusratın mayınlarıyla yaklaşık 639 kişilik düşman mürettebatına suya göçmüştür.
Bunlara kısa bir dipnot düşürecek olursak bunları elbette gemi hepsini tek başına yapmamıştır. Kahraman askerlerimizin kahramanlığını bilmemiz ve görmemiz gerekir. Mersinden Tarsus’a parçalara bölünerek getirilen bu gemi burada orjinaline yakın şekilde tekrar onarılıp ziyaretçilere açılmıştır.
Mersin Doktorun Yeri
Doktorun Yeri Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı Limonlu Kasabasında Lamos Kanyonunda yer alan mesire ve dinlenme yeridir. Lamos Deresinin kenarında yeşillikler içinde yer alan güzel bir piknik alanıdır. Ağaçlar arasında serin sulara sahip Lamos Deresinin kenarında yer alan bu mesire yerinde güzel bir piknik yapabilirsiniz.
Tarsus Hayvanat Bahçesi
Mersin’den gidiyorsanız Tarsus ilçesine varmadan Yeni Hal Kavşağından kuzey istikametine doğru döndükten sonra 1.5 km devam ediyorsunuz. Sağ tarafta Shell Petrolü gördüğünüzde sağa döneceksiniz.
Sulama kanalı boyunca hiçbir yola sapmadan 7 km boyunca devam etikten sonra hayvanat bahçesine ulaşmış olacaksınız. Yolun üzerinde bulunan hayvanat bahçesini gösteren tabelalar size yardımcı olacaktır.
Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar Mağarası)
Mersin ilimizde bulunan bu mağaraya 15- 20 merdivenle inilir. Bu mağara Müslüman ve Hristiyanlar için kutsal sayılmıştır. Ama daha çok Müslümanlar için önem vermiştir. Çünkü Müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı kerimde Kehf süresi var ve bu olayı anlatır. Bu mağara mitolojik olarak birçok efsane ve rivayetlere dayanmaktadır. Efsaneye göre ülkenin Rum hükümdarı Putperestliğe inanıyor. Bütün ülkenin putperestliğe inanması için zorluyor. Fakat şehirde bulunan 7 genç ne yaparsa yapsın kesinlikle dinlerinde vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar. Hükümdar bunlara zaman tanıyor.
Cumhuriyet Alanı Ve Antik Cadde
Mersin ilimiz daha önceki yazılarımızdan da belirttiğimiz gibi birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlere ait birçok eser bulunmaktadır. Bu eserlerden birçoğu daha aydınlatılmayı bekliyor. Bunlardan biri de 1993 yıllında yapılan yol çalışmaları sırasında Cumhuriyet Alanında bulunan Antik Cadde mekanıdır. Burada tesadüfen yol çalışması sırasında adeta bir antik kent bulunmuştur. 7 metre genişliğinde bulunan bu caddenin 2 metre genişliğinde taşlar bulunmuştur.
Bir cadde boyunca bulunan bu taşlar yılların eskitmesi ile orjinaliğini yitirmiştir. Ancak antik çağ da kalma eser olduğu da anlaşılmaktadır. m.s 2. Yüzyıla ait bu yapı tek odalı bir eve de rastlanmıştır. 2001 yıllında Tarsus Müzesi ve Selçuklu Üniversitesi girişimi ile bu bölgede birçok kazı çalışması yapılmıştır.
Burada Antik Çağa ait birçok tarihi kalıntı bulunmuştur. 2001 yıllında bu bölgede yapılan kazı çalışmaların tamamlandığını duyurdular. Ayrıca bu bölgede bulunan bazı tarihi kalıntıları Tarsus Müzesinde sergilendiğine şahit olduk. Sonuç olarak bu ilimize yolunuz düşerse mutlaka bu alana gelip bu tarih yapıları görüp incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Mut Kalesi
Mersin ilimizin merkezinde bulunan tarihi kale olan Mut Kalesi ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyarız. Mersin ilimiz Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arkalarında birçok eser bırakmışlardır. Bu eserler günümüzde tarihi aydınlatmak adına önemli bir yere sahiptir.
Mersin Gözlükule Höyüğü
Tarsus ilçemizdeki Höyük birbirine bakan iki tepeden oluşmaktadır. Bu tepelerden birine gözlütepe daha sonra orta çağ zamanlarına gelindiğinde burada bulunan gözetleme yeri olduğundan dolayı buraya Gözlükule denilmiştir. Bu iki tepeyi farklı kişiler tarafında keşfedilmiştir. bu tepeler 1930-1934 yılları arasında ve 1947 yıllında birçok kazı çalışması yapılmıştır.
Fransız araştırmacılar ve İngiliz araştırmacılar tarafında bulunan pişmiş toprakları ülkelerindeki müzelere götürüp oradan sergilemişler. Bizim ülkemizdeki araştırmacılar ise kazılar sonucunda buldukları eserleri Adana Müzesinde sergilemektedirler. Adana Müzesine gidip görebilirsiniz. Bugün Gözlükule dediğimiz höyük park olarak kullanılmaktadır.
Sonuç olarak buraya yolumuz düşerse siz değerli okurlarımızın ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Burayı ziyaret ettikten sonra buradan kazı sonucunda elde edilen eserleri Adana müzesine götürüldüğünü söylemiştik. Buraya gidip bu eserleri de ziyaret etmemenizi öneririz.
Tarsus Eski Cami
Bu cami 1102 yılında yapılan bir kilisedir. Birçok Hristiyan inancına sahip insanlar burada ibadetlerini yapmışlardır. Bu kilise Roma medeniyetin izlerini taşımaktadır. Kalın duvarlarıyla iç kısmı geniş, dışa bakan tarafı dar olup derin ve süslemeli pencereleri ile dikkat çekmeyi her zaman başarmıştır. Değişik zamanlarda Türkiye’ye ziyaretleri sırasında burayı ziyaret eden Ermeni kilisesinin papaları bu kilisenin Ermenilere ait olduğu söylenmektedir.
Bu bölge daha sonra birçok el değiştirmiştir. 1415 yıllında burası Ramazanoğulları Beyliğin eline geçmiştir. Ramazanoğulları Beyliğin hükümdarı Ahmet bey buraya bir minare eklenerek Cami ibadetine açmıştır. Günümüze kadar birçok bakım ve onarım çalışmalarından geçmiştir. Sonuç olarak inanç merkezi ve tarihi cami hakkında bilgi ve yorumlarımızı aktardık. Sizin de yolunuz düşerse burayı ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.
Kırkkaşık Bedesteni
Tarihi, ticaretin, turizmin kalbi olan Mersin ilimize bağlı Tarsus İlçesini hepimiz okumuşuz veya görmüşüzdür. Tarsus ilçemizde bulunan tarihi dokusuyla insanları büyüleyen birçok eser bulunmaktadır. bunlardan biri de şüphesiz Kırkkaşık Bedestenidir. Bu yapı ile ilgili bilgiler topladık bunları sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarız.
Nagidos Antik Kenti
Mersin ilimiz deyince aklımıza bir sürü şey gelmektedir şüphesiz. Tarım, deniz, turizm, tarih ama en önemlisi antik kent gelmektedir. Antik kentler bize tarihe ışık tutmaktadır. İlimizde bulunan Nagidos ve Naagidussa kentleri de bunlardan ikisidir.
Koca Katran Anıt Ağacı
Eğimli olan ilimiz mersinde bulunan bu ağaç Akdeniz ormanların içerinde heybetli bir görüntüsüyle dimdik ayakta durmaktadır. Ağacın olduğu yere doğru yola çıktığımızda dik bir yamaç üzerinde heybetli bir sedir ağacına şahit olabiliyoruz. Bu ağaca doğru yaklaştığımızda ise yanında bir levha gözümüze ilişmektedir. Bu levha anıt ağacın kimliğidir.
Bu levha üzerinde bu ağaç ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. buraya gelen ziyaretçiler bir rehbere gerek duymadan levha üzerindeki bilgilerle anıt ağacı hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Sonuç olarak Mersin ilimizde bulunan bu anıt ağacı tarihteki bir sürü olaya tanıklık etiğini hayal edebiliriz. Bu koca ağacın dili olsaydı konuşur. Bize tarihte çok şey anlatırdı. Siz de bu ağacı ziyarette geldiğinizde bize hak verip bunları aklınızda geçirirsiniz.
Mersin Ala Köprü
Mersin ilimizde bulunan bu köprü rivayette göre 1230’lu yıllarında Selçuklulardan sonra Anamur’u ele geçiren Karamanoğulları tarafında yapılmıştır. Bu köprü Dragonda çayı üzerinde yaylaları birbirine bağlayan yolun üzerinde bu köprü yapılmıştır. Hatta orada yaşayan köylülere göre kışın burası çok yağış aldığı zaman Çayın her iki kenarındaki köylülerin birbirine ulaşması zor oluyordu.
Hz. Hızır onlara üzülüp bu köprüyü gece yapmıştır( sadece köylülerin rivayeti). Ayrıca bu köprünün olduğu yerde Alabalık tesisleri ve ağaçlık alanlar bulunmaktadır. burayı ziyaret eden kişiler piknik yapma olanaklığına da sahip oluyor tabi cüzü bir ücret karşılığı . Bu köprünün uzunluğu da 54 metre olup korkulukları dıştan belirtmeksizin duvarın uzantısıyla son bulur.
Aynalıgöl Mağarası
Mersin ilinin Aydıncık ilçe sınırları içerisinde bulunan Aynalıgöl Mağarası tam bir doğa harikasıdır. Muazzam güzelliğe sahip olan Aynalıgöl Mağarası 1999 yılında Aydıncık ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta Gemi Durağı yakınlarında bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuştur. Geçmişte zorlu kayalıklar aşılarak ziyaret edilen Aynalıgöl Mağarasına günümüzde demir bir merdiven ile inilmektedir.
Taşkuyu Mağarası
Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı Taşkuyu köyünde yer alan Taşkuyu Mağarası içindeki sarkıtlar, dikitler ve damla taşları ile birlikte egzantrik adı verilen aykırı oluşumlar ve mağara incileri ile Türkiye’nin ender görülen oluşumlarındandır.
Taşkuyu Mağarası yaklaşık 470 metre uzunluğa sahiptir. 2012 yılında restorasyona açılan Taşkuyu Mağarası 2014 yılında ziyarete açılmıştır. Ashabı Kehf mağarasına yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan Taşkuyu Mağarasının her bir galerisine Ashabı Kehf Mağarasında uyuyan yedi gencin ismi verilmiştir. İçi aydınlatılarak ziyarete açılan Taşkuyu Mağarası görülmesi gereken doğal yerlerdendir.
Anamur Müzesi
Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan Anamur Müzesi 1990 yılında hizmete açılmıştır. Anamur Müzesinde Anemurium Antik kentinden çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Ayrıca Anamur yöresine özgü etnografik eserler de müzede sergilenmektedir.
Sevgi Su Parkı
Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan Sevgi Su Parkı bir alabalık çiftliğidir. Anamur Çayı üzerinde kurulmuş olan Sevgi Su Parkı Anamur’un en güzel dinlenme yerlerinden biridir.
Mersin Tisan Adası
Türkiye’de çok az kişinin varlığından haberdar olduğu, tertemiz berrak sularıyla ziyaretçilerini büyüleyen Tisan Adası Nerede, Nasıl Gidilir, giriş ücreti ve ziyaret saatleri. Tisan adası Mersin ilimizde bulunmaktadır. Mersin’in gizli cennetlerinden dersek kesinlikle abartmış olmayız. Tisan adasında ayrıca konaklamanız için uygun seçenekler ve tatil köyleri bulunmaktadır. Yaz aylarında gelmeden önce mutlaka rezervasyon yapmanız önerilir çünkü yoğun olmaktadır.
Köşekbükü Mağarası
Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan Köşekbükü Mağarası 500 metrekarelik bir alana sahiptir. Köşekbükü Mağarasının 2000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Nem oranı yüzde seksen, basıncı 762 milimetre ve sıcaklığı 18 derece olan Köşekbükü Mağarası astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Üç bölümden oluşan Köşekbükü Mağarasının bir bölümünün adı huzur, ikinci bölümünün adı Şifa, üçüncü bölümünün adı ise dilektir. Astım Dilek Mağarası olarak da anılan Köşekbükü Mağarası ilginç sarkıtları ve su damlaları ile görülmesi gereken doğal güzelliğe sahip yerlerdendir.
Anamur Çayı
Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan Anamur Çayı 35 kilometre uzunluğunda bir çaydır. Dragon Çayı olarak da bilinen Anamur Çayı Toroslar’ın eteklerinden başlayıp Çatalyatak, Kızcağız ve Yellice tepelerinden akarak Akdeniz sularına dökülmektedir.
Ilısu Şelalesi
Mersin ilinin Gülnar ilçesinde Ilısu köyünde bulunan Ilısu Şelalesi yüksek debili bir suya sahip olup 70 metre yükseklikten dökülerek inanılmaz bir görüntü oluşturmaktadır. Serin havaya sahip olan Ilısu Şelalesi yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçanların uğrak yerlerindendir. Yeşillikler içinde doğa harikası bir güzellik oluşturan Ilısu Şelalesinde birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca şelalenin çevresinde bulunan piknik alanlarında piknik yapabilirsiniz.
Zeyne Türbesi
Mersin ilinin Mut ilçesine bağlı olan Zeyne kasabasında bulunan Zeyne Türbesi geniş bir bahçe içerisinde inşa edilen ahşap çatı örtülü ve ahşap direkli bir türbedir. Zeyne Türbesi olarak bilinen Şeyh Ali Semerkandi Türbesi Beylikler Dönemi eseridir. Büyük bir bahçe içinde yer alan türbenin çevresinde mezarlar bulunmaktadır. Büyük bir külliyenin parçası olan yapılardan günümüze sadece türbe ulaşmıştır. Halk arasında yoğun ilgi gören Zeyne Türbesi görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.
Dağpazarı Kilisesi
Mersin ilinin Mut ilçesinde yer alan Dağpazarı Kilisesi İmparator Zenon tarafından 746 yılında tekrar İmparator olması nedeniyle yaptırılmıştır. Dağpazarı Kilisesi üç nefli, yarım kubbeli ve apsisli bir kilisedir. Bizans dönemine ait kubbeli kilisenin apsisi ve bazı duvarları günümüze ulaşmıştır. Kilisenin en dikkat çeken yapısı çok sayıda hayvan ve geometrik desenlerle bezenmiş taban mozaiğidir.
Mersin Akçakıl Koyu
Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı Taşucu’nda yer alan Akçakıl koyu doğal güzelliği ile ön plana çıkmaktadır. Sahili ince çakıllarla dolu olan Akçakıl koyu tertemiz denizi ile tatilcilerin gözde yerlerindendir. Akçakıl Koyunun suları ilk başta sığ gibi görünse de ilerledikçe sular derinleşiyor. Sessiz bir tabiata sahip olan Akçakıl koyunda çadır veya karavan ile kamp yapabilir ve denizin tadını doyasıya çıkaracağınız bir tatil geçirebilirsiniz.
Anemurium Antik Kenti
Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan Anemurium Antik Kenti Anamur ilçesinin isim kaynağıdır. Kentin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle birlikte M.Ö. 4. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anemurium Antik Kenti zengin tarihi kalıntıları ile günümüze ulaşmayı başarmıştır.