Muş'da Gezilecek Yerler

Muş Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 14 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Muş 406.501 toplam nüfusu ile Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Muş ilimize bağlı 6 ilçe bulunur. Muş ilimiz tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile bilinir. Özellikle Türklere Anadolu kapılarını açan Malazgirt Meydan Savaşı ilimizin Malazgirt ilçesinde bulunuyor. İlimizde görülecek çok sayıda yer bulunur.

Bu ilimizle ilgili çok uzun bir yazı yazdık. İsteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde bulunan 10 güzel yeri siz değerli okurlarımızla paylaşacağız. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız olursa yorum kısmında sorabilirsiniz.

Muş merkezine 12 km uzaklıkta Arak (Kepenek) Köyü de bulunur. Arak kelimesi Farsça da anlamı şarap demektir. Yapının 250 metre uzağında bir çan kulesi bulunur. Yapı kim tarafında ve ne zaman yapıldığı konusunda bir net bilgi yok. Fakat mimari yapısı Roma dönemine ait olunduğu söylenilir. Yapı günümüzde harap olmuş durumdadır.

Bu kentin her karış toprağı şüphesiz tarih kokmaktadır. Buralardan gezerken tarihi izleri görmemiz mümkündür. bu kent Malazgirt Savaşında (1071) Türklere Anadolu kapısını kesin açıldığı bir yerdir. Bu savaştan sonra Muş kentimiz ile birlikte Anadolu Türkleşmeye başlamıştır. Kentimizin Türkleşmesiyle birlikte bunu hayatlarına da yansıtmışlardır.

Yaşam tarzları ve ihtiyaçlarında doğan hayat tarzları konaklamalarına da yansımıştır. Bunlar geleneksel evlerdir. Evleri tipik Türk evleri olup bölgede bulunan evlerle paralellik gösterilmektedir. Bu evler genelde iki katlı olup alt kat daha çok banyo, tuvalet, mutfak gibi ihtiyaçların karşılandığı, üst kat ise büyük bir salon ve bu salon etrafında toplanan odalardan oluşmaktadır.

Burada bulunan salon çok önemli bir görevi bulunmaktadır. bölge insanları misafirperverlikleriyle bilinir. Bu yüzden çok misafir gidip gelinir. Ayrıca taziye ve düğünler için bu salon büyük olması gerekir. bu bölgenin bir diğer özeliği ise aileleri çok kalabalık olması ve bu kalabalık ailelerle aynı evde yaşamalarıdır. bu yüzden salon sohbet mekanları da olmaktadır.

Bu evlerde bir önemli mekan ise mutfaktır. Burada ocak bulunur. Yapılan yemekler bir makara sistemiyle üst katta taşınmaktadır. Bu evlerin geniş bir avlusu bulunmaktadır. bu avluda odunluk, tandır evi, ahır ve samanlık bulunmaktadır. bu evlerin yapımında genelde topraktandır. Estetik görünümü camlar Anadolu Selçukluların mimarisini taşımaktadır.

Muş merkezinde bulunan bu kale görülmeye değerdir. Kim tarafında ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Kale Moğol ve Ermeni istilalarına uğrayıp tahrip edilmiştir. Hz. Ömer Döneminde Müslümanların eline geçen kale günümüzde yapılan park sayesinde birçok kişinin ziyaret yeri olmuştur.

Muş ilimizin Varto ilçesinde bulunur.  Bu köprü Selçuklu mimarisi olup ne zaman yapıldığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. İnşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Birçok onarımla günümüze de ulaşılmıştır. Bu harika mimari tarzda yapılan köprüyü mutlaka ziyaret edin.

Muş kent merkezinde bulunur. Caminin avlusunda yatan Şeyh Muhammed-i Mağribib tarafında inşa edilmiştir. Cami 14. yüzyılın ikinci yarısında tarihlenen cami moloz taştan yapılmıştır. Cami birçok kez onarımdan geçmişse de günümüzde ibadete açıktır. İlimize yolunuz düşerse bu tarihi camiyi mutlaka ziyaret edin.

Muş kent merkezinde bulunan Yukarı çarşıda bulunur.  1307 yıllında  Miralay Seyfi Bey tarafında inşa edilen bu yapı iki katlıdır. Birinci Katında emanethaneler, kuyumcular, manifaturacılar, bakırcılar ve gümüşçüler çalışırdı. Üst kat ise otel olarak çalışırdı. Her iki katta toplam 52 dükkan bulunurdu. Fakat 1916 yıllında Rus İşgali sırasında tahrip edilmiştir.

Varto İlçenin kuzeyinde bulunan Hamurpet dağlarının eteğinde kurulmuş bu muhteşem göl ilçeyi renklendirmektedir. bu göl 2149 rakımlı 21 metre derinliğindedir. Yıl boyunca pek suyu değişmeyen gölün kaynak suları ve kar erimelerinde meydana gelen sulardan beslenir. Burada sazan balığı bulunur. Ayrıca birçok kuş türüne de şahit olabilirsiniz.

Muş il merkezine yaklaşık olarak 137 km uzaklıkta bulunur. Bu kale Urartular döneminde kalmadır. Bu kale birçok medeniyeti misafir etmiştir. Yapımında Horasan harcı ve siyah taşlar kullanılmıştır. Bu kale eski ismi Berber kalesi olarak bilinir. Malazgirt meydan savaşından sonra bu ismi almıştır. 1750 metre surları ile Diyarbakır surlarına benzerlik göstermektedir. Bu kale birçok savaş ve afetten etkilenmiştir. Fakat günümüzde belediyenin çalışmaları ile mesire alanı ve park yeri açılmıştır. Muhteşem bir yapıya dönüşmüştür. Bu kale yöre halkı ve dışarıdan gelen insanların uğrak yeri olmuştur.  Burada yapılan park Avrupa da yapılan en güzel parktır.

Zafer Anıtı
Bu anıt Malazgirt Ovasında yapılmıştır.  1985-1989 yılları arasında Kültür Turizm bakanlığı tarafında inşa edilmiştir.  bu anıttın yüksekliği yaklaşık 42 metredir. Bu anıt sütunlarda oluşur. Burada bulunan sütunlar  Anadolu kapısını temsil eder, boşluklar ise Türklerin Anadolu’ya geçişini simgeler .  1997 yıllında restore edilen anıt her 26 ağustos tarihinde burada zafer yıl dönemi kutlanır. Sizinde o tarihte buraya gelme şansınız varsa mutlaka gelmelisiniz. Gerçekten o duyguyu tatmalısınız.

Muş ilimize 40 km, Varto ilçesine ise 20 km uzaklıkta bulunur.Köy daha çok batısında bulunan Urartu Kalesi Urartu Kaya Mezarları ile bilinir. Kale II.Sarduri (M.Ö.764-735) döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Tarih kokan bu kale ve taş mezarlara yolunuzu mutlaka düşürün. Zahmetinize değecektir…

Hacı Şeref Cami

Hacı Şeref Camii, Muş merkezinde bulunan bir Selçuklu yapısı olan çok yıkık durumda Arslanlı Han’ın içinde bulunur. Mimari özelliklerinden yola çıkılarak 17. yüzyılda bir Osmanlı eseri olduğu anlaşılmaktadır. Bu yapı birçok kez onarımdan geçilmiştir. Günümüzde ibadette açıktır.

Tarihi Murat Köprüsü

Tarihi Murat Köprüsü yapılışı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Selçuklu mimarisi olduğu bilinen bu yapı, mermer üzerinde bulunan kitabeye göre 1871 tarihi onarım tarihi olarak tahmin edilmektedir. 143 metre uzunluğunda 4.77 metre genişliğinde olan bu yapı 12 gözü bulunmaktadır. Ortadaki gözü diğerlerine nazaran daha büyüktür. 16- 18 metre yüksekliği bulunan köprü günümüzde de kullanılmaktadır. Yakın tarihte onarılan köprü ışıklandırma sistemi ile ortaya renkli kareler çıkmıştır. Özellikle gece başka bir renge bürünmektedir. Gecesi başka güze gündüzü başka güzel olan bu tarihi köprüyü ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Muş Yıldızlı Han

613 metre kare üzerinde inşa edilen yapı iki katlıdır. Birinci katında emanethaneler, kuyumcular, manifaturacılar, bakırcılar ve gümüşçüler bulunurdu. İkinci katı ise otel olarak çalışıyordu. iki katında toplam 52 dükkan hizmet vermekteydi. Muş ilimizin renkli çarşılarından biriydi. Şehre gelen biri ilk uğradığı yerlerden biriydi. Fakat 1916 yıllında Muş şehri Ruslar tarafında işgal edildi. Bu çarşıda yağmalandı. O gündür bugündür ne sahip çıkan var ne de restore eden bir var. Sürekli Restore edilecek diye haber yapılmaktadır. Fakat daha bir şey yok. Temennimiz en kısa zamanda bu harika yapıyı Muş ilimize tekrar kazandırmaktır.

Kayalıdere Antik Kenti

Bu antik kent, daha çok Urartu Kaya Mezarı ile bilinir. Urartu kralı II. Sarduri döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. 1965 yıllında yapılan kazılar sonucunda burada çok sayıda Tapınak, kale, şarap küpleri bulunmuştur. Burada bulunan kalıntıların bir kısmı Ankara Medeniyetler Müzesinde sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu kenti ziyaret edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz