Ordu'da Gezilecek Yerler
Ordu'da Gezilecek Yerler

Ordu Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 22 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Ordu 750.588 toplam nüfusu ile ülkemizin Karadeniz Bölgesinde bulunur. Ordu ilimize bağlı 19 ilçe bulunur. Ordu denilince akla şüphesiz ilk olarak fındık gelmektedir.

Ordu Gezilecek Yerler

İlimizde gezilip görülecek birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bulunur. Bunların hepsini uzun uzun yazdık. İsteyen olursa burada OKUYABİLİR.

Göz at ;

  1. Ordu Gezilecek Yerler
  2. Ordu Gece Hayatı
  3. Ordu’da Gezilecek 10 Yer
  4. Ordu Hangi Bölgede, Nereye Bağlı ve Nüfusu
  5. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  6. Ordu Otelleri ve Ordu Otel Fiyatları
  7. Ordu Nerede?

Şimdi ilimizde gezilip görülecek 10 güzide yer yazacağız. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şeyler olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Ordu Boztepe 

Altınordu İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan çam ağaçları ile kaplı Ordu ilim manzarasına sahip güzel bir tepedir. Şehrin yamaçlarında bulunan Boztepe 450 metre yüksekliğe sahiptir.

Buradan Ordu’nun tüm güzelliğini görebilirsiniz. Burada motel, gazino, çam ormanları ve piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca burada yamaç paraşütü yapılmaktadır. Özellikle burada güneşin batışını görmenizi tavsiye ederim.

Taşbaşı Kilisesi

Altınordu İlçe merkezinde Taşbaşı Mahallesinde yer almaktadır. Burası Rumlar tarafından 1853 yılında inşa edilmiş eski bir kilisedir. Kilise dikdörtgen tarzında yapılmış bir yapıdır.

Kilisenin doğu kısmında büyük bir apsis ve yanlarında iki tane küçük apsis bulunmaktadır. Kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan kilise günümüzde oldukça iyi durumdadır. 2000 yılından beri tarihi kilise kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Ulugöl Tabiat Parkı

Gölköy ilçe merkezine 17 km uzaklıkta Süleymaniye ve Haruniye Köyü sınırlarında yer almaktadır. Ulugöl; bir krater gölüdür. Ordu’nun en büyük gölüdür.

Doğa harikası bir güzelliğe sahip olan Ulugöl Tabiat Parkı içinde kamelya, çocuk oyun alanları, seyir terasları, yürüyüş parkurları, voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır. Ayrıca burada çeşitli su sporları yapılmaktadır.

Ordu Perşembe Yaylası

Aybastı ilçe merkezine 17 km uzaklıkta yer almaktadır. 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkezi ilan edilen Perşembe Yaylası bölgenin en önemli turistlik yeridir.

Yeşil tabiata sahip Perşembe Yaylası köklü bir geçmişe sahiptir. Bundan dolayı yaylada çok sayıda tarihi kalıntı bulunmaktadır. Her türlü at yapıya sahip olan Perşembe Yaylası piknik yapmak için, safari ve yamaç paraşütü için oldukça uygundur. Doğal ve tarihi bir gezi için Perşembe Yaylasını tercih edebilirsiniz.

Uzundere Şelalesi

Ordu’nun Aybastı ilçesine bağlı Uzundere Köyünde bulunur. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olduğu söyleniliyor. Fakat bazıları kabul etmiyor.

Fakat şelale harikadır. Doğa harikası güzelliğe sahip Uzundere Şelalesi piknik yapmak, yüzmek ve kamp yapmak için uygundur. Burada bol bol doğa fotoğrafı çekebilirsiniz.

Hoynat Adası ve Kalesi

Perşembe İlçesine bağlı Ramazan Köyü sınırları içinde yer almaktadır. İlçenin en önemli tarihi yerlerinden biridir. Hoynat Tünelinin hemen yanında yer alan Hoynat Kalesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Kale depo ve sığınak olarak kullanılmıştır. Günümüzde kalenin surları bulunmaktadır. Hoynat Adası martı ve karabatak kuşlarının bulunduğu kuş cennetidir. Kuşlar ile muhteşem bir güzellik oluşturan Hoynat Adasını görmenizi tavsiye ederim.

Gaga Gölü

Fatsa İlçe merkezine 10 km uzaklıkta Sefaköy sınırları içinde yer almaktadır. Çevresi fındık ağaçları ile çevrili olan Gaga Gölü muhteşem görüntüsü ile bölgenin en önemli doğal yerlerindendir.

Gaga Gölünün tam ortasında kilise adası olarak adlandırılan bir adacık bulunmaktadır. Göl içinde kerevit, sazan ve kadife balığı yetişmektedir. Gaga Gölü doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Küpkaya Kanyonu

İlçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Kardeşler Köyünde yer almaktadır. Ulaşımı gayet kolaydır. Ordu ilinin en güzel kanyonu olan Küpkaya Kanyonu muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. Küpkaya Kanyonu; balık tutmak, yüzmek ve doğa yürüyüşü için uygundur.

Yason Burnu

Perşembe ilçesine 15 km uzaklıkta Çaytepe sınırları içinde yer almaktadır. Yosan Burnu küçük ama güzel bir doğal görünüme sahip bir yarımadadır. Yosan Buru her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.

Burada su sporları ve dalgıçlık yapılmaktadır. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan Yosan Burnu turizm merkezi içinde Panaya Kilisesi bulunmaktadır. Panaya Kilisesi Karadeniz Bölgesinde deniz kenarında yer alan tek kilise olma özelliğine sahiptir.

Kilise 1868 yılında bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edilmiştir. 2004 yılında restore edilen Panaya Kilisesi günümüzde ziyarete açıktır.

Yosan Burnu yarımadasının hemen 300 metre batısında yer alan oya gibi işlenmiş kıyıya ve antik çağdan kalma balık havuzlarına sahip olan Sülü Burnu görmenizi tavsiye ederim.

Ordu’nun Dereleri

Ordu’nun dereleri bilmeyen duymayan kalmamıştır herhalde. Bu dereler üzerinde şiirler şarkılar yazıldı. Ah bir de derenin dilleri olsa da konuşsa ne güzel olurdu. Şehrin manzarasını anlatsa, Geçtiği mekanları bize söylese ne harika olurdu değil mi?

Buraya gelirken yanınıza mutlaka rahat elbiseler, piknik yapacağınız eşyalar ve fotoğraf makinesini alıp derenin kenarında harika bir gün yaşayabilirsiniz. Siz değerli okurlarımıza bu dereler üzerinde yazılan Ordu’nun Dereleri Şarkısını armağan ediyorum.

Karaoluk – Çiseli Şelalesi

Doğu Karadeniz Bölgesinin Ordu İli, Aybastı ilçe sınırında bulunan Karaoluk – Çiseli Şelalesi , Bölgenin harika bir doğal güzelliğidir. Yaz mevsiminde buraya insanlar akın eder. Burada şelalenin serin suları ve yeşil doğanın harika görüntüsü size kendine hayran bırakmayı başarmaktadır. Burada mangal keyfi,havuz keyfi ve doğa ile baş başa kalmanızı sağlayacak bir ortam bulunuyor.

Ünye Kalesi

Doğu Karadeniz Bölgesinin Ordu İli, Ünye ilçesi sınırında bulunan Ünye Kalesi, 200 metre yükseklikte bir tepe üzerinde yer alan kalenin ne zaman kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Kalenin MÖ. 200-250 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çeşitli dönemlerde kullanılan kale farklı zamanlarda onarımdan geçmiş ve onarımlarda sırasında eklentiler olmuştur.

Bu kalede birçok medeniyete ait kalıntılar bulmak mümkün. Ünye Kalesinde 6. Yüzyılda yapılan kaya mezarları, dehlizler, kuyular, mağaralar, kral mezarları, uzun tüneller, eki sur kalıntıları gibi bazı tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Günümüzde ziyarete açık olan Ünye Kalesinin çevresinde kır lokantaları bulunmaktadır.

Asarkaya Kent Ormanı

Ünye-Fatsa yolu üzerinde üzerinde bulunan orman gezip görmeniz gereken bir yerdir. Özellikle yaz ayalarında Ünye ilçe halkı ve çevre illerden gelenler buraya akın etmektedir. Burada mangal keyfi ve doğa ile baş başa kalmanızı sağlayacak bir ortam bulunuyor. Yine buranın bir diğer önemli özelliği Kuş gözlemciliği ve Doğa yürüyüşlerdir. Dokusunda barındırdığı birçok yabani hayvan ve birçok farklı çeşitte bitki bulunur. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Fatsa Kabakdağ Köyü

Doğu Karadeniz Bölgesinin Ordu İli, Fatsa ilçe sınırında bulunan Fatsa Kabakdağ Köyü, Organik tarımla beraber ekoturizm Faaliyetleri olan tek yerdir. Fatsa ilçesine 9 km uzaklıkta bulunan bu köy her yönü ile örnek bir yerdir. 93 Harbinde Azerbaycan tarafından göç eden insanların yaşadığı bir köydür. Bu köyde 180 ev kayıtlıdır. 20 tanesi tescillidir. Köyde organik tarım yapılmaktadır.

Çambaşı Yaylası

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, Kabadüz ilçe sınırında bulunan Çambaşı Yaylası, Karadeniz Bölgesinin en önemli yaylalarından biridir. Çambaşı Yaylası turizm merkezi ilan edilmesi ile hızla gelişmiştir. Yayla her türlü alt yapı imkanına sahiptir. Yayla içinde iki tane otel bulunmaktadır. Ayrıca yayla içinde restoran, çarşı ve piknik alanları da bulunmaktadır. Hem yaz hem de kış aylarında turizm açısından büyük öneme sahip Çambaşı Yaylasında kayak merkezi bulunmaktadır.

Ablak Taşı ve Geçilmez Kanyonu

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, Kabadüz ilçe sınırında bulunan Ablak Taşı ve Geçilmez Kanyonu, Ordu ile Giresun il sınırını çizen bir Kanyondur. Ordu ile Giresun il sınırını çizen ”Geçilmez Kanyonu” kartpostallık görüntüsüyle görenleri hayrette düşürmektedir. 1500 metre rakımda yaklaşık 2000 metre bir uçurum bulunur. Bu uçurum üstüne çıkıp harika bir manzara izleyebilirsiniz. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu kanyonu ziyaret edin.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Doğu Karadeniz Bölgesinin Ordu İli, Altınordu ilçesi sınırlarında bulunan Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, 1896 yıllında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından inşa edilmiştir. 1987 yıllında Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze iki katlı olup her katında Ordu ilimizin harika güzellikleri sergilenmektedir. İlk katında silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri bulunurken, İkinci katında; sofa, Paşa Nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası, bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Bolaman Kalesi

Doğu Karadeniz Bölgesinin Ordu İli, Fatsa ilçesi sınırlarında bulunan Bolaman Kalesi yapım tarihi olarak tam bilinmemektedir. Pontus Rumları tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Bu kaleyi zaman içerisinde Karakol ve Gözetleme yeri olarak kullanılmıştır. 65 metre uzunluğunda bulunan Bolaman Kalesi üzerinde 19. yüzyılda bir konak inşa edilmiştir. Buraya gelirseniz kale ve konağı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yeşilce –Topçam Yaylaları

Ordu ilimizin her köşesi bir cennet parçasında oluşmaktadır. Ordu ilimize özelikle yaz ayında gelirseniz eminim gitmek istemeyeceksiniz. ilimizin Mesudiye ilçesi yaylaları bakımında Türkiye’nin en zengin ilçelerinden biridir.

Ordu Atik İbrahim Paşa Camii

Cami 1770 yıllına Atik İbrahim paşa tarafında inşa edilmiştir. Camiye bakıp incelediğimizde kesme ve moloz taş kullanılarak yapılmıştır. Dikdörtgen yapılı olan bu cami iki serefeli minareye de sahiptir. Caminin en dikkat çekici yeri barok tarzda yapılan mihrabıdır. Cami Selçuklu eseri olup tarihe ışık tutmaktadır.

Ordu ilimizin orta yerinde bulunduğu için Orta Cami de denilmiştir. Yöre halkıyla yaptığımız sohbetten de anladığım kadarı ile Ordu ilimizin en büyük ve en önemli camilerinde biridir Bu cami Zaman içresinde tahrip olmuştur. Cami 1802 yıllında gerçeğine uygun tekrar inşa edilmiştir.

Delikkaya Kaya Mezarı

Ordu ilimizin merkeze bağlı Delikkaya köyünde bulunan Delikkaya Kaya Mezarı hakkında bizde bırakılan izlenim ve gözlemlerimizi size aktarmaya çalışacağız. Kaya mezarları statüsü yüksek kişiler için yapılan mezarlardır. Bu mezarlara o kişinin değerli eşyaları ile birlikte gömüldüğü için mezarları koruma altına almışlardır. Bu mezarların çoğu tuzakla doludur. Bu mezarlar diğerlerine göre daha süslü olmaktadır. Bu kaya mezarları ülkemizin birçok ilinde bulunmaktadır.

Bunlardan biri de Ordu ilimizde bulunan Delikkaya Kaya Mezarıdır. Bu mezar Delikkaya Köyün sınırlarında olan kayalıklar içinde oyulmuş tek odalı bir mezardır. Bu mezar çift girişli bir sütuna sahip olup yerden yaklaşık 40 metre yüksekliktedir. Sarp ve kayalık içinde oyulup yapılan mezar yerden çok yüksek olan bu mezara ulaşılamamaktadır. Burada üç kaya mezarı bulunur. Burada Roma dönemine ait önemli bir devlet adamın yattığı rivayet edilmektedir. Diğer iki mezarın devlet adamın ailesi olduğu söylenmektedir. Bu mezarlar Roma dönemine ait olup anıtsal mezar görünümündedir.

Perşembe- Cittaslow

Perşembe ilçemiz gezilip görülecek yerlerden biridir. Yeşillik ve maviliğin birleştiği yerdir Perşembe. Bu ilçemizden doğa turizmi ve tarihi sevenler için vazgeçilmez bir yerdir. Fındık bahçeleri, deniz, yeşillik, balık tesisleri, huzur, mutluluk vb.. güzel olan her şey burada mevcuttur. Ayrıca tarihi mekanlar; kilise, türbe, camiler, limanlar, adalar vb. yerler de mevcuttur. Perşembe ilçemizin ayrıca bir özeliği daha var. Uluslararası bir yarışmaya katılmıştır. Bu yarışmada Başarlı çıkıp belgesine sahip olmuştur.

Bu yarışma Cittaslow yarışmasıdır. İtalyanca da cita: şehir, İngilizce de slow: yavaş anlamına gelir. Cittaslow: 59 farklı kriter sunmuş bu kriterleri puanlayıp başarılı olanlara sertifika veriyorlar. Perşembe ilçemiz de Türkiye’de aday olan 9 belediye ile birlikte 100 üzerinde yaklaşık 55 puan alıp bu belgeyi almaya hak kazanmıştır. Sessiz şehir anlamını taşıyan bu ilçe birçok yerli ve yabancı turistlerin ilgisin çekmiştir. Gerçekten oraya gidince siz de göreceksiniz ki burada hayat başka sessiz sakin huzurlu bir ilçemizdir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here