Ortahisar

Ortahisar Trabzon ilinin merkez ilçesidir. 2012 yılında Trabzon’un büyük şehir olması ile ilçe olmuştur.

Ortahisar İlçesi

Trabzon ilinin en büyük ilçesidir. Köklü bir geçmişe sahip olan ve Trabzon’un merkezini oluşturan Ortahisar ilçesinde çok sayıda tarihi öneme sahip yer bulunmaktadır. Ortahisar ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Atatürk Köşkü

Ortahisar ilçe merkezinde Soğuksu Mahallesinde yer almaktadır. Bina 19. Yüzyılda Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak inşa edilmiştir. Haziran 1937 yılında Trabzon’u ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk bu köşkte iki gün konaklamıştır. Mustafa Kemal Atatürk bu köşkte kaldığı zaman tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almıştır. Bahçesi çam ağaçları ve çiçekler ile kaplı beyaz renkli köşk muhteşem görünümü ile dikkat çekmektedir. Köşkün dış mimarisinde bulunan taş işçiliği oldukça dikkat çekmektedir. Köşk bodurum katı ile birlikte dört kattan oluşmaktadır. Günümüzde Atatürk Köşkü olarak kullanılmaktadır. Köşk Atatürk’ü andıran eşyalar ile dizayn edilmiştir.

Ayasofya Müzesi

Ortahisar ilçe merkezinin 2 km batısında yer almaktadır. Ayasofya Kilisesi; 13. Yüzyılda 1238-1263 yılları arasında Komnenos Devleti Kralı I. Manuel Komnenos tarafından inşa edilmiştir. Bizans’ın son Döneminde inşa edilen Ayasofya Kilisesi döneminin en önemli yapılarındandır. Kilisenin iç duvarlarında çeşitli dini figürler bulunmaktadır. Kilisenin yanında bulunan kule ise 1427 yılında inşa edilmiştir. Ayasofya Kilisesi 1461 yılında Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon’un fethinden sonra camiye dönüştürülmüştür. ResTORE edilen Ayasofya Kilisesi günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Trabzon Müzesi

Ortahisar ilçe merkezinde Zeytinlik Caddesinde yer almaktadır. Bina 1900 yıllarında Banker Kostaki Teophylaktos isimli bir Rum tarafından inşa edilmiştir. Bu bina milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılmıştır. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk Trabzon ziyaretinde eşi Latife Hanım ile bu binada konaklamıştır. Kalem işi ile bezenen bina mimarisi ile dikkat çekmektedir. Restore edilen bina 2001 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin giriş katında Roma ve Bizans Dönemine ait heykeller sergilenmektedir. Birinci katında; etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında idari kat olarak kullanılmaktadır. Müzenin bahçesinde ise çeşitli heykeller bulunmaktadır.

Küçük Ayvasıl Kilisesi

İlçe merkezinde Çarşı Mahallesinde Maraş Caddesinde yer almaktadır. Kilisenin 7. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1923 yılına kadar kullanılan kilise günümüzde boş durmaktadır. Küçük Ayvasıl Kilisesi Trabzon ilinin günümüze en iyi ulaşan kiliselerindendir. Kilisenin giriş kapısı üzerinde Bizans Kabartması ve kitabe bulunmaktadır. Kilisenin iç duvarlarında bulunan freskler oldukça dikkat çekmektedir.

Çarşı Camisi

ilçe merkezinde Kemeraltı semtinde Çarşı Mahallesinde Bedestenin karşısında yer almaktadır. 1839 yılında Trabzon Valisi Osman Paşa tarafından inşa edilmiştir. Trabzon ilinin en büyük camisidir. Çarşı Camiinin altı dükkan olarak kullanılmaktadır. Muntazam bir taş işçiliğine sahiptir. Kurşun ile kaplı kubbeye sahiptir. Günümüzde ibadete ve ziyarete açıktır.

Trabzon Kalesi

İlçe merkezinde yer alan Trabzon Kalesi Yukarı Hisar, İç kale ve Aşağı hisar bölümleri olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Trabzon Kalesi Roma Döneminde MS. 5 yüzyılda yapılmıştır. Trabzon Kalesi tüm bölümleri ile günümüzde oldukça iyi durumdadır. Trabzon ili manzarasına sahip olan Trabzon Kalesini görmenizi tavsiye ederim.

Boztepe Mesire Yeri

İlçe merkezine 2 km uzaklıkta, 250 metre yükseklikte yer almaktadır. Boztepe Mesire Yeri çam ağaçları ile kaplı yeşil tabiata sahip bir tepedir. Burada yeme içme tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca ilçede yer alan tarihi öneme sahip olan Gülbahar Hatun Camii ve türbesini, Yeni Cuma Camisini ve Santa Maria Kilisesini görmenizi tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz