Şahinbey

Şahinbey ilçesi denince bile duygulanıyoruz bazen. Çünkü Şahinbey bize komutan Şahin’i hatırlatıyor. Komutan Şahin düşman cesedimi çiğnemeden bu topraklara giremez dediği büyük komutandır. Kuvay-ı Milliye ruhunu başlatan komutandır. Halkı toplayıp düşmana karşı direnişe geçiren komutandır. Antep savunmasının gözde ismidir. Komutan Şahin ismin anısına bu ilçe kurulmuştur. Aynı zamanda bu ilçe tarihi bir özellik daha kazanmıştır. Türkiye Cumhuriyet’in  kurucusu olan Mustafa Kemal’in Nüfusa kayıtlı olduğu ilçedir.

Şahinbey Anıtı

Şahinbey ilçesi Gaziantep ilimizin 9 ilçesinden biridir. Aynı zamanda 2 merkezi ilçeden biridir. Daha önce bir mahalle konumunda iken 1987 yıllında Gaziantep ilimizin Büyükşehir olması ile merkezi ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. İlçe merkezi konumunda olduğundan dolayı ulaşım rahattır. İlçemiz Gaziantep şehrimizin en kalabalık ilçesidir. Aynı zamanda ülkemizin en kalabalık 3. İlçesidir. İlçemizin nüfusu yaklaşık 845 bin üzeridir.

Gaziantep’in İlçeleri

Şahinbey’de gezilip görülecek yerler:

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi: Bu müze ilçemizin merkezinde bulunur. Bu müzenin neden bu ilçede olması gerektiğini anlatmaya gerek yoktur sanırım. Çünkü ilimiz ve ilçemizin kurtuluş savaşı yıllarında kahramanlıkları bilmeyen yoktur. İlçede olan bu müze ilimize gelen herkesin mutlaka uğradığı bir yerdir. Müzeye girince bunu maketlerle, resimlerle ve heykellerle anlatılmaya çalışıyor. İnsan müzeye girer girmez duygulanıyor. Meğer biz bu ülkeyi ne zorluklarla kazanmışız buraya gidince çok net anlıyorsun.

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Tabak Hamamı: İlçemize bağlı Bostancı mahallesinde bulunmaktadır. Tarihi hakkında yeterli bilgi yoktur. Fakat Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiğine göre 17.yy’da inşa edilmiştir. Bir Osmanlı eseridir. Diğer hamamlarda olduğu gibi sıcaklık, soğumalık ve Ilıklık bölümleri bulunmaktadır. Özel bir mimariye sahip olan bu hamamı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Tabak Hamamı

Tekke Cami: İlçemizde bulunan bu cami ilimizin en küçük camilerden biridir. Bu cami küçük olmasına bakmayın sağlamlığı ile tarihe meydan okumaktadır. Mimari yapısı ile insanları büyülüyor. Caminin farklı bir özelliği de bulunuyor. Tekke Camii, minarenin altından geçebileceğiniz bir ibadet mekanıdır. Ve bu özelliği taşıyan dünyadaki iki camiden biridir. Cami 1638 yıllında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir.

Tekke Cami

Zincirli Bedesten: İlçemizde bulunan bu bedesten 18. Yüzyılda Hüseyin Paşa tarafında inşa edilmiştir. Halk arasında Kara Basamaklı Bedesten olarak da bilinir. Kunduracılar çarşısında bulunan bu yapıda 80 dükkân bulunmaktadır. 1957 yıllında bir yangın sonucunda Adliye olarak kullanılan bölümü tamamen yok olmuştur. Sonra burayı Et ve Sebze halı olarak kullanılmıştır.

Zincirli Bedesten

Naib Hamamı: İlçemizde bulunan bu hamam Osmanlı eserleri göz önüne sermektedir. İlçemizin ihtiyaçlarına cevap veren bu hamam 2007 yıllında hizmete açılmıştır. Hamam büyük bir ustalıkla inşa edilmiştir. Buraya mutlak uğramalısınız. Kadınlara 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet verilirken; erkeklere 18:00-24:00 saatleri arasında hizmet verilmektedir.

Naib Hamamı

Gaziantep Kalesi: İlçemizde bulunan bu kale tarihin bütün izleini göz önüne sermektedir. Kalenin kim ve ne zaman yapıldığı ile ilgili bilgi yoktur. Fakat kale de yapılan kazılar sonucunda Roma dönemine ait bir gözetleme kulesine rastlanmıştır. Kalenin büyük bir kısmını Osmanlı padişahı Kanuni zamanında restore edilmiştir. kale görülmeye değer yapılardan biridir.

Gaziantep Kalesi

Zeytinhan: Gaziantep Kalesinin tam karşısında bulunuyor. Bu han organik birçok yiyeceklerin satıldığı bir yerdir. Buraya mutlaka uğrayıp Antep’in meşhur acı biber salçası, pul biber ve zeytinyağı satın alabilirsiniz. Aynı zamanda içinde olduğunuz bu yapı tarihi dokusu ile sizi büyüleyecektir.

Zeytinhan

Pazar hamamı: İlçemize bağlı Kalealtı semtinde bulunmaktadır. Hamam hakkında fazla bilgi yoktur. Fakat 17. Yüzyılda yapıldığı söylenilir. Hamam diğer hamamlar gibi soğumalık, sıcaklık ve soyunmalık bölümleri bulunur. Mimarisi birçok kez onarıldığından dolayı orjinaliğinden uzaklaşmıştır.

Pazar hamamı

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

İlimizde ilk müze 1944 yıllında Halkevlerinde açılmıştır. Daha sonra bir camiye taşınmıştır. 1969 yıllına kadar hizmet veren müze bu müzenin açılışı ile işlevini yitirmiştir. Bu müze 3500 metre karelik bir alanda bulunuyor. Yaklaşık 40 yıldır hizmet veren bu müze  1700’e yakın eser bulunuyor. Günümüzde Arkeoloji Müze’sinin Geçici Sergileme ve Nostalji Vitrinleri, girişteki uzun salonda sergileniyor ve geçici ve periyodik olarak değişen konuları yansıtan sergilemeler yapılıyor. Müze, haftanın her günü açık ve giriş ücreti de 5 TL. Müze kartı olanlar ücretsiz gezebiliyor. Nisan ve ekim ayları arasında 09.00-19.00, kasım ve mart ayları arasında ise 08.00-17.00 saatleri arasında Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz