Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi

Eskişehir ilimize gelince muhakkak gezilip görülmesi gereken bir yapı da bahsedeceğiz. Bu yapı Eskişehir ilimizin Seyitgazi ilçesinde bulunan ve Türkiye tarihi açısında önemli bir yere sahip olan Seyitgazi Bor Ve Etnografya müzesi hakkında gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza ileteceğiz.

Eskişehir Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi

Bor madenine ait bir fotoğraf
Bor madenine ait bir maket

Bu müze Anadolu Selçuklu devleti zamanında inşa edilmiştir. 1207 yıllında Alaaddin Keykubat’ın annesi Ummahan Hanım tarafında hamam olarak inşa edilmişti. Uzun yıllar bu yapı hamam olarak kullanıldı. 1985 yıllına kadar hamam olarak kullanılan bu yapı maliyeti yüksek olduğundan dolayı kapatıldı. Deyim yerinde ise kendi kaderine terk edildi. 2007 yıllına kadar kapalı olan bu yapı. Bu tarihte Türkiye’nin ilk bor müzesi olarak hizmette açıldı. Bu müzede Kırka, Bigadiç, Emet, Bandırma ve Kestelek de çıkarılan bor madeni ile ilgi bilgi, belge ve fotoğrafları burada sergilenmektedir. Bor madeni ile ilgili bilgi amaçlı maketler bulunmaktadır. Ayrıca bu müze iki bölümden oluşur. Bir bölümü bor madeni ile ilgili biz zaten bu bölüm ile ilgili gözlemlerimizi aktardık. İkinci bölüm ise Etnografya bölümüdür. Bu bölümde ise 100-150 yıl önce çekilen fotoğraflar sergilenmektedir. Yerli yabancı birçok ziyaretçi gelmektedir.

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Nerede
Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Nerede

Sonuç olarak bu tarihi hamamı müzeye çevrilişini şahit olmak ve Türkiye’nin ilk bor müzesini görmek istiyorsanız buyurun sizi Eskişehir ilimize bekliyoruz.

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi
Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Nerede?

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı İkiçeşme Mahallesi, Afyon Caddesi üzerinde bulunur.

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Nasıl Gidilir?

Buraya ulaşmak için ilk önce Seyitgazi ilçesine ulaşmak gerekir. Seyitgazi ilçesi Eskişehir il merkezine 43 km uzaklıkta yer almaktadır. İl Merkezinde kalkan Dolmuşlarla buraya ulaşmak mümkündür.

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Giriş Ücreti

Seyitgazi Bor Ve Etnografya Müzesi Girişi Ücretsizdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz