Siirt Ulu Cami

Siirt Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 10 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Siirt 322.664 toplam nüfusu ile ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunur. Siirt iline bağlı 7 ilçe bulunur.

Siirt Gezilecek Yerler

İlimizde gezilip görülecek bir çok yer var.Bunu başka bir yazımızda uzunca anlattık.Dileyen olursa buradan OKUYABİLİR.

Göz at ;

  1. Siirt Gezilecek Yerler
  2. Siirt Gece Hayatı
  3. Siirt’de Gezilecek 10 Yer
  4. Siirt Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  5. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  6. İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi
  7. Siirt Otelleri ve Siirt Otel Fiyatları
  8. Siirt Paintball Oyun Salonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Şimdi ilimizde bulunan başlıca 10 güzide yeri yazacağız. Sormak ve eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmında bize yazabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Siirt Ulu Cami

Siirt il merkezinde bulunur. Selçuklu Sultanı Mugiziddün Mahmut tarafından 1129 yılında  yaptırıldığı bilinmektedir. Zamanla eskiyip yıkılan cami, Cizre Valisi Atabey El Mücahit İshak tarafından onarılıp eklemeler yapılarak genişletilmiştir.

Günümüzde orjinaliğini yitirmesine rağmen yine de görülmeye değer bir tarihi dokuyu içinde barındırır.

Veysel Karani Türbesi

Asıl adı Üveys bin Âmir Karni olan Hz. Veysel Karani’nin Türbesi Siirt’in Baykan  İlçe merkezine 8 km il merkezine 40 km uzaklıkta bulunan ilçe merkezine bağlı Ziyaret beldesinde bulunur. Türbe 1901 yılında yaptırılmıştır.

1967 yılında ise türbe yerine yenisinin yapılması için yıktırılmış ve yeniden yapılmıştır. Son olarak da 2001 yılında valilik tarafından restore edilerek yeni bir görünüme kavuşturulmuştur.Türbe tarihi ve mimari olarak bir özelliği olmamakla beraber dini açıdan ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Finik Kalesi

Bu kale Osmanlı dönemine ait bir kaledir. Çok önemli bir yere sahip olan bu kale eskiden Eruh ilçemizin sınırları içerisinde iken daha sonra sınırların değişmesi ile 1990 yıllında  Şırnak ilimize geçmiştir.

Buraya şahsi aracınızla veya köy dolmuşları ile ulaşılabilir. Kale içerisinde kayalardan oyulmuş evler, su sarnıçları ve gizli su merdivenleri bulunur. Ünlü şair Fakı Teyran’ın da bu kalenin medreselerinde yüzlerce öğrenci yetiştirdiği bilinmektedir.Gidip görmenizi tavsiye ederiz.

Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi

Siirt Merkezine 7 km. uzaklıktaki Tillo (Aydınlar) İlçesine bağlı Fersaf Köyündedir.Bu köyde dünyaya gelen Muhammed El Fersafi (1816-1891) büyük bir din ve İslam alimidir.

Dini turizm açısından önemli bir yere sahip olmasıyla beraber huzur bulup ibadet edilecek bir yerdir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

İsmail Fakirullah Hazretlerinin öğrencisi olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri Hadis ve Fıkıhta, tasavvuf ve edebiyatta, psikoloji ve sosyolojide, tıp ve astronomide ve pek çok bilim dalında büyük başarılara imza atmıştır.

Hocası için bir türbe yaptıran İbrahim Hakkı Hazretleri ölünce onun ayak ucuna defin edilmeyi vasiyet etmiştir. Yaptırdığı ışık düzeneği sayesinde gece ve gündüzün eşit olduğu günlerde güneş türbenin kulesine oradan da kırılarak türbenin penceresinden hocasının kabrinin başını yaklaşık 5 dakika aydınlatır.

1960 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında ışık düzeneği zarar görmüş ve işlerliğini kaybetmişse de 2011 yılında Siirt Valiliğinin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ışık hadisesi tekrar işlevsel hale getirilmiştir.

Şeyh Muhammed Kazım Türbesi

Siirt Merkez Aydınlar Yolu Çal Mahallesinde bulunur.Şeyh Muhammed Kazım hazretleri 1906’da Siirt’te doğdu, 1996’da vefat ederek Siirt’te defnedildi.

Büyük bir din alimi olan Şeyh Muhammed Kazım hazretleri Nakşibendi şeyhi olarak biliniyor.Her yıl adına düzenlenen 3 günlük anma etkinlikleri yapılır. Dini turizm açısından önemli bir yeri olan bu türbeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Sağlarca (Billoris) Kaplıcası

Siirt il merkezine 15 km uzaklıktadır. Ve Eruh yolun üzerinde, Botan çayı kıyısındaki bir mağarada hizmet vermektedir.Kaplıca 33 C -36°C sıcaklıkta bir suya sahiptir.

Bu su Klorürlü, Sülfatlı, Bikarbonatlı, Sodyumlu, Hidrojen-Sülfürlü, Kalsiyum içermektedir. Kaplıca suyu, romatizma, deri, solunum yolları,  sinir ve kas yorgunluğu,  eklem ve kireçlenme, ameliyat sonrası rahatsızlıklar gibi bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Ayrıca vücudunuzu dinlendire bileceğiniz  bu şifalı kaplıcaya gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Saat Kulesi

Siirt kent merkezinde bulunur. Bu kule 1905 yıllında  Alaaddin Paşa tarafında inşa edilmiştir.

Fakat daha sonra zarar görüp yıkılmıştır. 1975 yıllında büyük onarımdan geçilerek günümüzdeki halini almıştır. Buraya gelirseniz bu kuleyi görüp incelemeden geri dönmeyin.

Derzin Kalesi

Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Adakale köyünde bulunur. Bu kalenin yapılışı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat mimari tarzı Bizanslılara ait olunduğu söylenmektedir. Buraya gelirseniz bu kaleyi mutlaka ziyaret edin.

Tillo kalesi ve Cam Terası

Bu kale Osmanlı eseri olarak bilinir. Kale yüzünden ilçe pek ışık görmez. Valiliğin yaptığı çalışmalar sonucunda kale üzerinde cam teras inşa edilmiştir.

Burada şehri izlemek çok güzel bir duygudur. Kesinlikle bu cam terası görmelisiniz. bölgede bu yapı tektir. Buna benzer Daha önce Karabük Safranbolu’da görmüştüm.

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here