Yıldızeli

Sivas iline bağlı bir ilçedir. Yüz ölçümü 2.856 kilometre kare olan Yıldızeli ilçesinin doğu ve güneydoğusunda Merkez ilçe, güneyinde Sarkışla ilçe, batısında Yozgat, kuzey ve kuzeydoğusunda Tokat, kuzeydoğusunda Hafik ilçesi bulunur.

Yıldızeli İlçesi

Eski adı Yenihan olan ilçe,  yeni adını bölgenin en yüksek dağı olan kuzeyindeki Yıldız dağından esinlenerek almıştır. Eşsiz doğası, şifalı suları, maden suyu, mesire alanları, festival ve şenlikleriyle dikkat çeken bu şehrin gezilecek başlıca yerleri şunlardır:

Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii

Yıldızeli ilçesinde bulunan Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camisi; 1640 yılında yapılmıştır. Cami; Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir. Kuzey, güney doğrultusunda uzanan cami; dikdörtgen planlıdır. Yapı sarı kesme taştan inşa edilmiştir. Kırma çatılı olan caminin ahşap tavanı vardır. Cami ile aynı zamanda hamam ve han da yapılmıştır. Günümüze sadece cami ve hamam ulaşmıştır.

Yıldızeli Hangi Şehirde
Yıldızeli Haritası

Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii

Yıldızeli ilçesinde bulunmaktadır. Cami ile aynı zamanda yani 1640 yılında Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. Caminin güney batısında yaklaşık 1015 metre mesafede bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı, kesme taştan inşa edilmiştir. Hamam, soğukluk, sıcaklık ve ılıklık bölümünden oluşmaktadır. Orta kısmı kubbeli diğer iki bölümü ise beşik tonozludur. Zamanımıza sağlam olarak ulaşmıştır.

Yıldız Köprüsü

Yıldızeli ilçesinde geçen Yıldız Irmağı üzerinde bulunmaktadır. Yıldız köprüsü Roma Döneminde yapılan köprünün kalıntıları üzerine Selçuklu Döneminde inşa edilmiştir. Yani Yıldız Köprü Selçuklu Dönemine ait bir yapıdır. Yıldız Köprüsü; 70 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindedir. Köprünün ayak ve sivri kemerlerinin oluşturduğu 13 göz bulunmaktadır. Yıldız Köprüsünün orta göz kemerinin iç kısmında üç insan figürü bulunmaktadır. Köprünün en dikkat çeken yanı bu insan figürleridir. Köprü oldukça iyi durumdadır.

Yıldızeli Nasıl Gidilir
Yıldızeli Nerede

Sıcak Çermik Kaplıcası

Yıldızeli ilçesine 21 km mesafede Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunmaktadır. Sivas’ın ve ilçenin en önemli kaplıcasıdır. İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre kaplıca suyu termomineral sular grubu içinde yer almaktadır. Ayrıca yapılan araştırmada kaplıca suyu içinde sodyum, kalsiyum, bikarbonat ve karbondioksit tespit edilmiştir. Kaplıca suları 43 derece sıcaklıktadır. Kaplıca suyu içilmeye uygun değildir. Sadece banyo olarak kullanılıyor. Kaplıca sularının iyi geldiği hastalıklar şunlardır: romatizmalı hastalıklar, kemik ve kireçlenme hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve idrar yolları hastalıklarıdır.

Yıldızeli

Uyuz Çermiği

Yıldızeli ilçesine bağlı Bakırcıoğlu Köyünde yer almaktadır. Doğal bir mağara içinde çıkan bir kaplıcadır. Kaplıca suyunun uyuz ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Ilıca

Yıldızeli ilçesine 9 km mesafede Ilıca Köyünde yer almaktadır. Kaplıca suyu 35 derece sıcaklıktadır. Banyo ve içme suyu olarak kullanılabilmektedir. Florür içeren kaplıca suyu florür noksanlığında, çocukluk, ergenlik çağı ve yaşlılıkta diş çürüğü önlemek için fazla olmamak şartıyla içilmesi iyi gelir. Banyo olarak kullanıldığında ise; kalp-damar rahatsızlıklarına, lokomotor sistem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve hareket sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Kaman Maden Suyu

İlçeye 22 km mesafede Kaman Köyünde bulunmaktadır. Burada 10 maden suyu kaynağı bulunmaktadır. 13-15 derece sıcaklığa sahiptir. Maden suları; berrak, gazlı ve ekşimsi bir tada sahiptir. Böbrek ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here