Selanik
Selanik

Selanik Gezi Planı, Gezilecek Yerler ve Gece Hayatı Rehberi

  1. Hakkında Bilgi
  2. Günlük Gezi Planı
  3. Ulaşım
  4. Alışveriş
  5. Yeme İçme
  6. Nerede Kalınır
  7. Gece Hayatı
  8. Turlar
  9. Konsolosluklar
  10. Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hakkında Bilgi

Selanik , Yunanistan’ın 2. büyük kenti ve Yunanistan Makedonyasının yönetim merkezidir. Aynı zamanda Ulu Önder Mustafa Kemal’in Doğduğu şehirdir. Bu nedenle bu şehir Türkler açısında önemli bir yere sahiptir. Bu şehirde çok sayıda Türk bulunmaktadır. Selanik şehrini kısaca özetleyecek olursak;

Tarih:  2300 yıllık tarihi ile tarihi kucaklayan şehir Selanik MÖ 315 yıllında Makedonya kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi’de kurulmuştur. İsmini Büyük İskender’in kızkardeşi Thessalonike’den almıştır. Osmanlı ordusu 1430 yıllında burayı fethedip Anadolu’dan gelen Türkleri buraya yerleştirmiştir. 1912 yıllında yapılan Balkan Savaşları sırasında Selanik Osmanlı’nın elinde çıkmıştır. Günümüzde Yunanistan’ın en büyük kentlerinden bir haline gelmiştir.

Coğrafi Bilgileri: 40°38′ kuzey enlemi ve 22°58′ doğu boylamındadır. Ege Denizi’ne nazır Selanik Körfezinde  kurulmuştur.

Nüfus:  Selanik’in nüfusu 363.987’dir. Bu haliyle Ülkenin en büyük ikinci şehridir.

İklimi: Şehrin  iklimi Türkiye ile benzerlik gösterir. Akdeniz çevresinde kurulan bir ülke olduğundan dolayı Akdeniz iklimi hakimdir.

Din: Şehrin büyük kısmı Hristiyanlık dininin Ortodoks mezhebine bağlıdır. Burada Müslüman sayısı da oldukça fazladır.

Ne zaman Gidilir: Buraya kış mevsimi dışında her zaman gelebilirsiniz. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda gezmek için gelebilirsiniz.

Para Birimi: Yunanistan para birimi Euro kullanmaktadır.

Saat Farkı: Yunanistan ve Türkiye arasında saat farkı yoktur. İki ülkede GMT+2 saat dilimini kullanmaktadır.

Resmi Dili: Yunanistan’ın resmi dili Yunanca’dır. Bunun dışında  İngilizce ve Türkçe konuşmaktadır. Halkın neredeyse tamamı İngilizce bilmektedir.

Vize Durumu: Bilindiği üzere Yunanistan Türk Vatandaşlarından vize istemektedir. siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri, 90 günü aşmamak şartıyla burayı ziyaret edebilirler. Bordo pasaport sahiplerinin ise  Schengen vizesi alması gerekiyor.

Gezi Süresi:  Şehirde çok sayıda sosyal etkinlikler düzenlendiği gibi aynı zamanda hareketli bir gece hayatı vardır. Yunanistan’ın kültürel başkentidir diyebiliriz. Tarihi bir şehir merkezi ve ticaret bölgesinden oluşan Selanik, Bizans duvarları, Beyaz Kule,Türk hamamları, renkli yiyecek pazarları, müzeler ve sanat galerilerinden oluşan bir şehirdir. Buraya en az iki ya da üç gün bir süre ayarlayıp güzel bir tatil yapabilirsiniz.

Günlük Gezi Planı

1.Gün 

Aristotelous Meydanı

Şehrin en popüler ve harektli bölgesi olarak bilinir. Burada birçok sanatsal faaliyetle birlikte çok sayıda eğlence ve alışveriş merkezi bulunur. Şehrin adeta kalbinin attığı yer diyebiliriz. Burada alışveriş yapabilir ya da gönlünüzce eğlenebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Şehir merkezinde olduğu için yaya olarak ulaşılabilir.

Adres: Selanik 546 24

Roman Forum

Aristoteles Meydanı’na yakın bir konumda bulunan bu forumda Ancient Agora adı ile bilinir. Burada Roma İmparatorluğu döneminde kalan birçok tarihi yapı halla korunmaktadır. Buraya gelirseniz Roma Dönemine ait birçok tarihi yapıyı görebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Şehir merkezinde olduğu için yaya olarak ulaşılabilir.

Adres: Olimpou 75, Thessaloniki 546 31, Yunanistan

Telefon: +30 231 022 1260

Beyaz Kule

Thessaloniki semtinde bulunan bu kule 15. yüzyılda Mimar Sinan tarafında inşa edilmiş olup uzun süre zindan olarak kullanılmıştır. Günümüzde şehrin sembolü haline gelen bu yapı müze olarak kullanılmaktadır. Bu kule İstanbul’da bulunan Rumeli Hisarın adeta kopyası gibidir.

Nasıl Gidilir: Şehir merkezinden sahil şeridine inip 10 dakika yürüdükten sonra buraya ulaşılabilir.

Adres: Selanik 546 21 Yükseklik: 34 m

Telefon: +30 231 026 7832

Ziyaret Saatleri: Salı-Cuma 08:00 – 15:00 arası açıktır. Pazartesi Kapalı

Ücret: Normal 3€, indirimli 2€

Selanik Atatürk Evi Müzesi

Selanik’in Agiu dumitru Caddesi üzerinde bulunan Apostolu Pavlu Sokağı’nda 17 numarada bulunur. Ulu önder Atatürk’ün 1881 de bu evde dünyaya geldiği bilinmektedir. Ev bodrum katı ile beraber 3 katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Evin içinde Atatürk’ün ve Annesi Zübeyde hanımın balmumundan yapılmış heykelleri bulunmaktadır. Günümüzde avlusunda konsolosluğumuz halen burada görev yapmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz. Zaten buraya kadar gelipte buraya ziyaret etmeyenin vatan sevdasından şüphe duyarım. Bu müze

Nasıl Gidilir:  Şehir merkezinden  Aya Dimitriya Mahallesine düzenli olarak otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu otobüslerle ulaşılabilir. Ya da taksi kiralayıp gidebileceğiniz gibi yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

Adres: Apostolou Pavlou 17, Thessaloniki 546 34, Yunanistan

Telefon: +30 231 024 8452

Ziyaret Saatleri: Her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Ücret: Girişi ücreti ödenmemektedir. Sadece görevliye girişte isim, soyisim ve geldiğiniz yeri yazdırıyorsunuz.

Yedi Kule(Heptapyrgion)

Selanik şehrin en tepe noktası olarak bilinen yedi kule Osmanlılar döneminde 1997 yıllında inşa edilmiştir. Uzun yıllar burası zindan olarak kullanılmıştır. Buraya yolunuz düşerse gidip tepede oturup bir şeyler yeyip içebilirsiniz. Ayrıca kulelerin içini gezebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: 50 numaralı otobüs hattı ile ulaşılabilir.

Adres: Dim. Tzachila 7, Thessaloniki 546 34, Yunanistan

Telefon: +30 698 888 8888

Panagia Chalkeon (Kazancılar Kilisesi)

1028 yıllında  kabir kilisesi olarak inşa edilen bu yapı Osmanlıların eline geçince Camiye çevrilmiştir. İsim olarak da Kazancılar Cami bırakılmıştır. Daha sonra Yunanlıların hakimiyetine geçince tekrar kilise olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Müze olarak kullanılmaktadır. Burası Kırmızı Kilise olarak da bilinmektedir. Burayı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Buraya yaya olarak gidilebileceği gibi otobüs veya taksilerle de ulaşılabilir.

Adres: Chalkeon 2, Thessaloniki 546 24, Yunanistan

Telefon: +30 231 027 2910

Arch of Galerius and Rotunda(Galerius ve Rotunda Kemeri)

Rotunda bölgesinde  bulunan bu yapı erken Hristiyanlık dönemine aittir. 4. ve 5. yüzyılda kilise olarak kullanan yapı Osmanlı Dönemi zamanında cami olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise  deconsecrated müzesi olarak hizmet etmektedir. Yıl içresinde buraya çok sayıda ziyaretçi akın eder.

Nasıl Gidilir:Buraya 45 numaralı otobüs hattı ile ulaşılabilir

Adres: Egnatia 144, Thessaloniki 546 22, Yunanistan

Selanik Arkeoloji Müzesi 

1962 yıllında kurulan bu müze Şehrin tarihini anlatan en iyi yerdir. Selanik’te yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan eserleri burada sergilenmektedir. Yolunuz düşerse bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Nasıl Gidilir: Toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilir. Ya da yürüyerek de ulaşılabilir.

Adres: Manoli Andronikou 6, Thessaloniki 546 21, Yunanistan

Telefon: +30 231 331 0201

Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00-20:00 arasında hizmet vermektedir.

Ücret: Yetişkin: 8 € İndirimli: 4 €

Aya Dimitri Kilisesi

Manoli Andronikou semtinde bulunan bu kilise 1491-1912 yılları arasında kilise olarak hizmet vermiştir. II. Beyazıt döneminden beri “Kasımıye Camisi” olarak kullanılmıştır. 1988 yıllında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Roma hamamın üzerinde inşa edilen bu yapının yanında şifalı suların aktığı söylenilir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu yapıyı görün.

Nasıl Gidilir: Buraya toplu taşıma araçları kullanarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca buraya giden taksilerde mevcuttur.

Adres: Agiou Dimitriou, Thessaloniki 546 33, Yunanistan

Telefon: +30 231 027 0008

Ziyaret Saatleri: Salı-Per, 08: 00-13: 30 ve 19: 00-22: 00 Cuma, 07: 30-14: 30

Ücret: Girişi ücretsizdir.

Ayasofya

Ayasofya,  Selanik şehrinde  bulunan önemli dini yapılarından biridir. İlk başta kilise olarak inşa edilip daha sonra camiye çevrilmiştir. Bu yapı şehrin en eski yapıtlarından biridir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan bu yapı görmek için her yıl buraya çok sayıda kişi ziyaret etmeye gelir. Sizin de yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Nasıl Gidilir: 40°37’58.098″ N 22°56’49.101″ E koordinatları kullanarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca buraya toplu taşıma araçları kullanarak ulaşabilirsiniz.

AdresAgias Sofias, Thessaloniki 546 22
Telefon: +30 231 027 0253
Kapani Çarşısı

Şehrin kendisine has kültürün harman olduğu yerlerden biri olan bu çarşı 20. yüzyıla kadar Un satışı gerçekleştiren bir pazar iken daha sonraları çeşitli onarımlardan geçerek günümüzde sebze, meyve, Kuru Yemiş ve diğer ihtiyaçlara cevap veren bir çarşı olmuştur. Buraya mutlaka alışveriş için olmasa dahi uğrayın derim.

Nasıl Gidilir: Buraya toplu taşıma araçları ile ulaşılabileceği gibi kısa bir yürüyüş yaparak da ulaşılabilir.

2.Gün

Bizans Kültürü Müzesi

2005 yıllında  Avrupa Konseyi müze ödülünü alan bu müzeye gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Burada Bizans Dönemine ait çok sayıda eser bulunur. Bu eserleri inceleyebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilir. Ya da yürüyerek de ulaşılabilir.

Adres: Leof. Stratou 2, Thessaloniki 546 21, Yunanistan

Telefon: +30 231 330 6400

Ziyaret Saatleri:  Her gün 08:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ücret: 4 €

Ladadika

Yaşam ve eğlence merkezi olarak olarak bilinen bu bölgede birçok güzelliğe şahit olabilirsiniz. Burası barlar bölgesi olarak bilinir. Burada gece hayatı çok renkli ve hareketli geçmektedir. Buraya gelip sevdiklerinize harika müzik eşliğinde restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Buraya 45 numaralı otobüs hattı ile ulaşılabilir.

Tsimiski Caddesi

Şehrin en popüler ve en renkli caddelerinden biridir. İstanbul’dan Bağdat caddesine benzemektedir. Cadde üzerinde birçok tarihi yapı, Alışveriş merkezi,cafe ve otel bulunur. Cadde üzerinde yürüyüş yapıp bu güzellikleri görebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Buraya şehir merkezinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ya da toplu taşıma araçları kullanarak diğer bölgelerden buraya ulaşabilirsiniz. Neredeyse bütün hatlar buraya gelmektedir.

Selanik Şemsiyeleri

Yunan Heykeltraş Georgios Zangolopoulos‘ın 1997 yıllında tasarladığı simgesel anıt günümüzde büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. Burada bulunan şemsiyeler sahilden gökyüzüne doğru yükselmektedir. Gece farklı bir renk alan bu şemsiyeler görülmeye değer. Sahil kenarına gelip daha yakında görebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Şehir merkezinden sahil yoluna 10 dakika bir yürüme ile ulaşabilirsiniz.

Selanik Yahudi Müzesi

Ağiou Mina Caddesinde bulunan bu müze Yahudilerin yaşantısını anlatan bir müzedir. Bu müzede Yahudilere ait birçok fotoğraf, belge ve dini alet bulabilirsiniz.

Nasıl Gidilir: Buraya yaya olarak ulaşılabileceği gibi toplu taşıma araçları kullanarak da ulaşılabilir.

Adres: Agiou Mina 13, Thessaloniki 546 24
Telefon: +30 231 025 0406
Ziyaret Saatleri: Pazar, Salı & Cuma: 11:00 –14:00 Çarşamba & Perşembe: 11:00 –14:00 ve 17:00 – 20:00
Vlatadon Monastery

Eptapirgiou bölgesinde yüksek bir tepe üzerinde bulunur. Fresk tasarımı sayesinde Bizans dönemin en gözde yapılarından biridir. Buraya çok sayıda turist akın eder.  İsmini Dorotheus – Markus Vlatadon kardeşlerden alan manastır avlusu sayesinde baya dikkat çekicidir. Aynı zamanda burada bir kilise bulunur.

Nasıl Gidilir: Buraya toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.

Adres: Eptapirgiou 64, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
Telefon: +30 231 024 6357
Ano Poli

“Yukarı Şehir” anlamı taşıyan Ano Poli semtinde şehri geniş bir açıdan görme imkanı sağlıyor. Buraya gelip şehrin harika manzarasını görebilirsiniz. Tarihte Kastra bölgesi bulunan burada Osmanlı dönemine ait birçok tarihi yapı bulunur. Bölgenin meydanında birçok Çalgılı meyhane bulunur. Buraya gelip tarihi yapıları gezip daha sonra gönlünüzce eğlenebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: 22 ve 23 numaralı otobüs hatları ile buraya ulaşılabilir.

Adres: Ano Poli, Selanik 546 33, Yunanistan

3.Gün

Halkidiki

Yunanistan’ın Maldivleri olarak bilinir. Yaz mevsiminde buraya mutlaka gelip harika bir tatil yapabilirsiniz. Eşsiz güzellikteki koy ve körfezleri ile görenleri adeta kendine hayran bırakmaktadır. Burada bulunan plajlarda; Deniz, kum ve güneş üçlüsü eşliğinde deniz keyfinize keyif katabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan tarihi yapılar ve doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

Nasıl Gidilir: 45 numaaralı hat otobüsü ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ulaşım

ŞEHİR İÇİ
Taksi Selanik’de birçok taksi bulunur. Şehrin birçok bölgesine taksi ile ulaşabilirsiniz.
Metro Selanik şehrinde Metro hattı bulunmamaktadır.
Tramway Selanik şehrinde tramvay hattı bulunmamaktadır.
Bisiklet Selanik şehri diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Bisiklet sıkça kullanılan bir ulaşım aracıdır. Burada çok sayıda Bisiklet kiralama yerleri bulunmaktadır. Bisiklet kiralayıp şehrin birçok yerini gezebilirsiniz.
Minibüs, Otobüs Selanik şehrinde gezilecek yerler çoğunlukla birbirine yakın yerlerdir. Burada yürüyerek gezebilirsiniz. Fakat bir yere gitmek için toplu taşıma kullanacaksınız. Şüphesiz otobüs olmalıdır. Çünkü şehirde toplu taşıma olarak sadece otobüsler bulunur. Bu otobüslerle şehrin her tarafına gidebilirsiniz. Hatta 50 numaralı otobüs hattına binip klasik şehir turunu atabilirsiniz.
ŞEHİR DIŞI
Uçak Selanik şehrine yaklaşık 15 km uzaklıkta Selanik Uluslararası Havalimanı bulunur. İstanbul’dan buraya direk uçuşlar bulunmaktadır. Yaklaşık 1,5 saat yolculuktan sonra buraya ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gelmek için Çıkış kapısının önünde bekleyen otobüsler(78 numaralı) vasıtasıyla ile ulaşılabileceği gibi  Taksilerle de ulaşabilirsiniz.
Otobüs İstanbul’dan Selanik’e giden Otobüsler bulunur. Bu otobüslerle yaklaşık 30 saat yolculuktan sonra Selanik şehrine varabilirsiniz.  Yine birçok Yunan şehrinden buraya Otobüslerle yolculuk yapabilirsiniz. Şehrin Ana otobüs terminali Ktel Macedonia sahil şeridinde bulunur. Buraya merkezden 8, 12 ve 13 numaralı otobüs hatları ile ulaşabilirsiniz.
Tren İstanbul’dan Selanik’e gitmek için direk tren seferleri bulunur. Yine birçok yerden Selanik’e trenle ulaşabilirsiniz. 2-3-10-14 numaralı otobüs hattı kullanarak Tren garına ulaşabilirsiniz.
Gemi Ülkemizden bulunan limanlardan Selanik limanına feribot ve gemi seferleri yapılmaktadır. Hatta yakın tarihte imzalanan anlaşmaya göre İzmir ve selanik arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Haftanın üç günü karşılıklı seferler yapılmaktadır. Yine Selanik’den Sakız Adası, Midilli Adası, Limnos (Myrina) & Vathi limanina feribot seferleri düzenlenmektedir.
Araba Türkiye’den Selanik şehrine kendi özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Yollar gayet düzgün ve konforludur. Fakat buraya özel aracınızla gitmek istiyorsanız  birçok evrak işlemi bulunur. Bunları yapıp öyle gitmelisiniz.

Alışveriş

Tarihin, Eğlencenin ve sanatın şehri Selanik de alışveriş yapmak kesinlikle çok eğlencelidir. Buraya gelirseniz sakın alışveriş yapmadan dönmeyin. Yoksa pişman olursunuz. Şehirde Alışveriş denilince akla ilk olarak Tsimiski Caddesi gelir. Şehrin kalbi attığı bu caddeden çok sayıda mağaza ve alışveriş merkezi bulunur. Burada istediğiniz birçok şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Aristotelous Meydanı’na yakın mağazalardan istediğiniz birçok şeyi uygun fiyatta alabilirsiniz. Şehirde yerel pazarlarda çok popülerdir. Buralardan da alışveriş yapabilirsiniz. Peki ben bu şehre geldim. Dönerken sevdiklerime ne hediye alırım diyorsunuz. İşte bu sorunuza da cevap verelim. Selanik’de alınacak hediyeleri liste haline getirdik. İşte o liste:

  • El yapımı takılar
  • Dekorasyon ürünleri
  • kırlent kılıfı
  • Sehpa örtüsü
  • Yunan kahvesi
  • Kavala kurabiyesi
  • Uzo
  • Baharat çeşitleri
  • Atatürk evi replikaları
  • Antika

Yeme İçme

Selanik şehrinde Yunan mutfağı bölgeden bölgeye veya mevsim özelliklerine göre değişmektedir. Şehrin mutfak kültürü Rum ve Türklerin ortak mutfak kültürlerinden oluşmaktadır. Burada başta deniz ürünleri olmak üzere et ve sos yemekleri sofrada yerini bulur. Yine Ouzo denilen içki türü ve kahve çok tüketilmektedir. Şehirde yapılan yemeklerin çoğu bizim yemeklere benzerlik gösterir. Yemeklerin çoğunda domuz eti kullanılmaktadır. Sipariş etmeden önce bunu sorun. Şimdi Selanik yöresine ait birkaç yemek vermek istiyorum. Bunlar:

  • Farfur
  • Psito
  • Kalamari
  • Patlıcan Pidesi
  • Mafiş
  • Domates Dolması
  • Selanik Baklavası
  • Balık Yemekleri

Nerede Kalınır

Selanik şehrinde gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan dolayı çoğu yere yürüyerek ulaşabileceğiniz için konaklama için özel bir bölge seçmeniz gerekmiyor. Ya da bu konuda biraz daha rahat davranabilirsiniz. Şehirde çok sayıda konaklama imkanı bulunur. Birçok otel, Pansiyon, Apart ve kiralık daireler bulunur.

Selanik Otelleri

Selanik şehrinde bulunan otel fiyatları gayet uygundur. Şehrin en lüks bölgesinde bile otel kiralarsınız bile sizi çok sarsmaz. Otel dışında da birçok alternatif bulunur.

Öneriler

Yukarıdan da belirtiğim gibi öneri olarak birkaç cadde ve bölgeyi söyleyeceğiz. Fakat bu konuda rahat davranabilirsiniz. Özellikle şehrin kalbi attığı cadde olan Tsimiski Caddesi üzerinde bulunan otellerde kalabilirsiniz. Yine şehrin popüler meydanı olan Aristotelous Meydanı’na yakın olan otelleri seçebilirsiniz. Burası şehrin en güvenilir yeri Ayrıca gece hayatı için de en hareketli yerlerdir.

NOT: Selanik Otelleri ve Selanik Otel Fiyatları hakkında daha fazla bilgi ve ayrıntı için linki tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz. << Selanik Otelleri ve Selanik Otel Fiyatları

Gece Hayatı

Selanik için Uymayan şehir unvanı kullanılır. Gerçekten şehre gittiğinizde özellikle sahil kenarında sabah saatlerine kadar mekanlarda eğlence devam eder. Şehrin yerel halkı eğlenceyi çok sevdiğinden dolayı sabah saatlerine kadar eğlenceyi doruğuna kadar yaşar. Şehirde çok sayıda gece mekanı bulunur. Şehrin gece hayatı ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız linki tıklayıp gece Şehrin gece hayatı ile ilgili yazılan ayrıntılı yazıyı okuyabilirsiniz. <<Selanik Gece Hayatı

Turlar

Şehirde gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan dolayı çoğu yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fakat daha çok yeri görmek diğer bölgeler gitmek isterseniz bunun için tur firmalarıyla anlaşıp turlara katılmanız gerekir. Şehirde tur fiyatları oldukça uygundur. Hatta klasik şehir turunu 50 numaralı hat otobüsü ile atabilirsiniz. Şehirde bulunan tur firmalarında ortalama bir ücret çıkardık. İşte o tablo:

Otobüs Turu Bot Turu
Yetişkinler (14-59 Yaş) 10 Avro 10 Avro
Çocuklar (5-15 Yaş)

Yaşlılar (60 yaş ve üzeri)

Öğrenciler

6 Avro 6 Avro
Çocuklar (0-5 Yaş) Ücretsiz Ücretsiz

Konsolosluklar

Telefon: +30 2310 965 070-73

Faks: +30 2310 965 084

E-posta: consulate.thessaloniki@mfa.gov.tr

Başkonsolosluk Posta adresi:

Turkish Consulate General
Odos Agiou Dimitriou 151,
54634 – Thessaloniki

Görev Bölgesi

  • Başkonsolosluğun görev bölgesi, Yunanistan’ın Orta Makedonya bölgesinden Selanik, Serez, Pieria, Pella, Halkidiki, İmathia ve Kılkış, Batı Makedonya bölgesinden Kozani, Florina, Kastorya ve Grevena ile Teselya bölgesinden Larisa, Magnesia, Karditsa ve Trikala olmak üzere toplam 15 ili kapsamaktadır.

Çalışma Saatleri

  • Pazartesi – Cuma (09:00 -17:00 )

Başvuru Kabul Saatleri :

  • Başvuru Saatleri: 09:00-12:00

Tatil Günleri

01.01.2017 Yeni Yıl

06.01.2017 Epifani
27.02.2017 Kutsal Pazartesi
25.03.2017 Milli Gün ve Dini Bayram
14.04.2017 17.04.2017 Paskalya
01.05.2017 İşçi Bayramı
05.06.2017 Hamsin (Kutsal Ruh Günü)
15.08.2017 Meryem Ana’nın Ölüm Günü
26.10.2017 Selanik’in Yunan hakimiyetine geçişi
28.10.2017 “Ohi” Bayramı (Milli Gün)
29.10.2017 Cumhuriyet Bayramı
25.12.2017 26.12.2017 Noel

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Selanik’e gitmeden önce iklimi ve hava durumunu göz önünde bulundurup valizinizi buna göre hazırlayabilirsiniz.
  2. Yunanistan genelinde haftanın belirli günlerinde Siesta adı verilen dinleme tarzları vardır. Bu süre zarfında her yeri kapalı oluyor.
  3. Burada pazar günleri ise birçok yer kapalı olmaktadır. Bilginize.
  4. Toplu taşıma araçlarını kullanırken biletiniz sürekli yanınızda bulundurun. Çünkü rutin kontrollerde görevlilerle papaz olmayın. Zira yaptırımı ağır olur.
  5. Gece hayatı için mekanlara gidince kıyafet konusunda dikkatli olun. Zira bazı mekanlara kıyafete önem verir
  6. Seyahatiniz boyunca pasaportunuz ve dönüş biletinizin kopyasını yanınızda bulundurun. Başınız ağrımasın.
  7. Taksiye binecekseniz; taksimetrenin açık olmasına dikkat edin. Malum her yerde uyanık esnaf bulunur. Çünkü onların gözünde yabancı veya turist yollanacak bir kaz gibidir.
  8. Yemeklerin çoğu Türkiye’deki yemekler benzerdir. Hatta aynı ismi bile alıyorlar. İlk gördüğünüzde kendinizi Türkiye de sanacaksınız. Fakat yemeklerin çoğunda Domuz eti var. Hassasiyetiniz varsa dikkat edin. Sipariş etmeden önce belirtin.
  9. Güzel bir planla Selanik’deki güzellikleri yaşayarak gezebilirsiniz.
  10. Yolculuğunuz esnasında siz değerli okurlarımıza hazırlık amaçlı Bir Fırtına Tuttu Bizi (Selanik Türküsü)adlı türküyü dinlemenizi tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz